lördag, mars 31

OM AFGHANISTAN SVÅRT ATT VARA TVÄRSÄKER

En av de mest mångsidigt engagerade människor jag känner är Ulla Carina Sellergren i Tyresö. För några år sedan bodde nio afghaner i hennes hus i Trollbäcken. Sedan är det framför allt två afghaner som har varit hennes skyddslingar, Khirgul och Nasira Omiedi, som bodde hos henne i fyra år.

I januari berättade Ulla Carina i Radio Tuff om sina afghanska vänners tragiska öden. Khirguls första fru och en dotter dödades av en bomb i krigets Kabul i början av 1990-talet. Själv var han icke-troende och det fick mujahedin nys om. En kväll kom svartskäggiga män klättrande över muren till hans hem. De frågade efter Khirgul, som inte var hemma den natten. I stället tog de hans bror och skar halsen av honom. Broderns änka flydde med en liten son till Pakistan. Förra våren tömdes detta flyktingläger och hon fick återvända till Afghanistan, där hon bodde i ett tält finansierat av Tuff.

Under förra året utspelade sig sedan nästa tragedi. Den unga änkan blev sjuk av alla strapatser och Nasiras syster försökte hjälpa henne till ett sjukhus. På vägen dit blev de offer för en självmordsbombare. Nasiras syster dödades, änkans son förlorade sin ena arm, medan hon själv undkom.

Jag har låtit duktiga kännare av Afghanistan, såsom Stefan Lindgren och Peter Hjukström, höras i Radio Tuff och på Succékanalen 91,4. Ändå känner jag mig en smula förvirrad av alla krigsherrar, etniska skiljelinjer och den tradition av massdödande som tycks råda i landet.

På 1980-talet var jag en av talarna vid ett stort opinionsmöte i Stockholm under parollen ”Sovjet ut ur Afghanistan”. Jag blev förvånad över att så många av de afghanska åhörarna gillade mitt pacifistiska snack. Efteråt misstänkte jag dock att det kanske berodde på att de trodde att jag var muslim. Den Hammarbyhalsduk jag hade på mig var ju i islams grönvita färger.

Visst, efter många blodiga år fick Sovjets trupper schappa tillbaka hem. Under dessa år hade väst hjälpt det afghanska motståndet inklusive Usama bin Ladin och hans gäng. Resultatet av kriget blev inget att hurra för: Nya krig, vilka så småningom ledde till talibanernas maktövertagande. Och 2001 gjorde USA om Sovjets misstag och klampade in.

Det finns 250 svenska soldater i Afghanistan och insatsen skall nu utvidgas, ja det talas rentav om att svenska JAS-plan skall sättas in. Detta har väckt diskussion. Den 11 februari hördes i Radio Tuff Lena Hultén Sonne berätta om ett upprop som krävde att de svenska soldaterna skulle tas hem, medan den civila hjälpen borde ökas. Det har sedan publicerats i stora annonser i Dagen Nyheter och har fått tusentals undertecknare.

I förra veckans Radio Tuff (07-03-25) intervjuades två framträdande fredsaktivister Maj Britt Theorin och Svenska Freds ordförande Frida Blom. Medan Maj Britt tillhör undertecknarna av uppropet och alltså kräver att svensk trupp inte skall deltaga i USA:s ”krig mot terrorismen”, menar Frida att internationella militära insatser är nödvändiga för att det civila återuppbyggnadsbiståndet skall bli framgångsrikt. Båda är kritiska mot det ökande amerikanska inflytandet över de så kallade ”internationella säkerhetsstyrkorna” (ISAF) och mot att JAS-plan skall sättas in.

Frågan om svensk trupp i Afghanistan delar annars likasinnade. Medan Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Bengt Kristiansson tillsammans med Frida Blom skrivit artiklar i Svenska Dagbladet och Aftonbladet om att svensk trupp behövs där, tillhör kommitténs förre generalsekreterare Peter Hjukström undertecknarna av uppropet. Medan tuff-veteranen Göran Flodman anser att svensk militär närvaro är ”det minst onda av tre onda ting” har Radio Tuffs Hampus Eckerman i sin blogg
http://motbilder.blogspot.com ungefär samma uppfattning som uppropet.

Och själv då? Jo, jag har undertecknat uppropet, eftersom militära insatser nästan alltid förvärrar förhållandena i ett krisområde. Fast riktigt säker känner jag mig inte, för om Afghanistan är det svårt att vara tvärsäker. Jag var mycket mera övertygad vintern 2003 om att Tuff och Radio Tuff var rätt ute när vi intensivt stödde den stora demonstrationen mot USA:s annalkande aggression mot Irak. Men jag känner ingen glädje över att vi och massor av andra fick så rätt. Med tanke på massdödandet i Irak under fyra år och de miljontals flyktingarna som kriget drivit iväg hade det känts bättre om krigsivrarnas tjusiga löften hade infriats.
----------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1126) 2007-04-01
----------------------------------------------------------------
PS: Afghanistan behandlas under två kommande Tuff-arrangemang. Diskussionscaféet Filosofika tar i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 kl 19-21 onsdag den 11 april upp frågan om svensk trupp utomlands. Och torsdag den 10 maj kl 19-21 diskuteras ämnet av Maj Britt Theorin och Frida Blom i Bollmora föreningsgårds kulturcafé
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar