lördag, mars 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1122) 07-03-04 till....

....till historieprofessorn i Göteborg, Lennart Palm, som i Svenska Dagbladet (23/2) skrev en artikel, som var en av de mest tänkvärda i svensk press på väldigt länge. Den hade rubriken ”Censurera inte historisk forskning” I veckans krönika här i Radio Tuff om en stund citeras och kommenteras hans synpunkter.

....till historikern och debattören Åsa Linderborg, som i Aftonbladet går motvinds genom att kritiskt analysera det ständiga hyllandet av ”mänskliga rättigheter”. Hon skriver bland annat: ”De mänskliga rättigheterna fungerar som maktens redskap att befästa sina positioner på ett sådant sätt att ingen vågar ifrågasätta härskarens goda vilja. I fel mun är talet om mänskliga rättigheter livsfarligt.” Även hennes synpunkter kommer att kommenteras i krönikan om en stund

....till ansträngningarna att förbjuda klustervapen, dessa vapen som till och med efter krigens upphörande fortsätter att döda oskyldiga civila. För en dryg vecka sedan avslutades en internationell regeringskonferens i Oslo. Den slår fast att under nästa år skall ett internationellt förbud mot klustervapen vara klart. Men Sverige var inte riktigt med på noterna enligt Svenska Freds ordförande Frida Blom som också var i Oslo. Hon säger:

”Vi är oerhört besvikna över att Sverige försöker leda in processen i riktning mot en urvattnad reglering istället för ett totalförbud. Glädjande nog var det många andra länder som under konferensen deklarerade sitt stöd för ett omedelbart moratorium och ett framtida totalförbud, och vi känner tillit till att denna linje kommer att få allt större stöd”

Sverige deklarerade också att man tills vidare avser att behålla det svenska klustervapnet, Bombkapsel 90. För detta fick Sverige hård kritik från både stater och den internationella klustervapenkoalitionen CMC.


Frida Blom är dock hoppfull: ”Oslokonferensen kan innebära startskottet för en historisk process mot ett internationellt förbud av klustervapen, på samma sätt som vi för tio år sedan lyckades få ett förbud mot personminor. Sverige bör leda och inte bromsa en sådan process”

....till tuff-medlemmen Åsne Liedén som i onsdags (28/2) i en kort insändare i Dagens Nyheter undrar om utrikesminister Bildt tänker ta avstånd från ett krig mot Iran, nu när det har visat sig att han var aktiv anhängare av anfallet mot Irak. Samma dag i Sveriges Radios Ring P 1 uttryckte Åsne sin oro över ett angrepp på Iran. Senare i dagens Radio Tuff hörs ett längre inslag med Åsne Liedén.

....till gotlänningen Peter Pettersson som fortsätter med sina ”persiflager”, till exempel: ”Kinas ökade CO2-utsläpp kan naturligtvis inte ursäktas med att de bara gör vad andra redan gjort...” Men han skriver också: ”Storbritannien firar i år att det är 200 år sedan slavhandeln förbjöds, medan firandet i Sverige får vänta 6 år...” Det var faktiskt så att Gustav III gav Västindiska kompaniet, där han var den störste aktieägaren, rätt att köpa slavar. Sverige förbjöd 1813 slavhandeln, alltså sex år senare än England och först 1847 blev alla slavar på svenskt territorium fria.

....till dem som protesterar mot dödsdomarna mot några irakiska kvinnor, som skall hängas, anklagade för ”offences against the public welfare”. I onsdags anordnade föreningen IrakSolidaritet ett appellmöte utanför Iraks ambassad i Stockholm

....till de 4-5 amerikanska generaler och amiraler som hotar med att ta avsked ifall USA angriper också Iran. Det är tidningen The Sunday Times (25/2) som påstår detta men källan verkar inte hundraprocentigt pålitlig utan uppges vara ”någon med nära kontakter till den brittiska säkerhetstjänsten”

....till den brittiske akademikern och journalisten John Laughland, som nu kommit ut med en bok med titeln ”The Trial of Slobodan Milošević and the Corruption of International Justice”. Enligt en recension av Anthony Daniels i Spectator (3/2) menar Laughland, att det var en politisk skenrättegång. De vanliga påståendena om att Milosevic genom sin död lurade rättvisan håller inte utan det var snarare så att hans död räddade domstolen: ”Om han hade levat, skulle domarna ha stått inför ett obehagligt dilemma: antingen att frikänna honom och därigenom ställa sina arbetsgivares, de makter som från början hade organiserat rättegången, aktiviteter i det förflutna i en underlig dager, eller att finna honom skyldig och döma honom till ett långt fängelsestraff på bevis som inte skulle ha rättfärdigat en parkeringsbot.”

....till sångaren Mikael Wiehe, som råkat i blåsväder för sitt framträdande vid en solidaritetskonsert för Kuba, vars positiva och negativa sidor skildrades livfullt i förra Radio Tuff av Ann Sandin-Lindgren. På sin blogg skriver Wiehe bland annat:

”Och om jag vore en av miljoner fattiga, förtryckta, utsugna latinamerikanska offer för nyliberalismen som säljer krimskrams i den s.k. inofficiella sektorn vid trafikljusen i kontinentens bensinstinkande metropoler skulle Kuba förmodligen vara mitt drömland. Som uppvuxen och uppfostrad i en europeisk, parlamentarisk demokrati och som tillhörande den rika delen av världens befolkning föredrar jag dock att förbli boende i ett land som Sverige som inte utsatts av ekonomisk blockad eller militär invasion och som trots sina orättvisor och brister erbjuder mig en större personlig frihet. Jag vill varken flytta till Ryssland - som jag uppmanades göra på 70- talet, eller till Kuba - som jag uppmanas göra nu.”

....till Tuffs diskussionscafé Filosofika, som i måndags (26/2) hade samtalsämnet ”En gång var Gud kvinna”. Tuff-lokalen var knökfull av folk och en halvtimme med inledarna Ulla Carina Sellergren och Marianne Stieger, samtalsledaren Göran Flodman och Eva Ehrstedt kommer på Succékanalen 91,4 från den 18 mars

....till det trevliga och välbesökta mötet i onsdags (28/2) i Kulturcaféet, där två jubilerande föreningar stod i centrum, dels Tyresö Teaterförening, 20 år, dels Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF), 40 år. Senare i dagens Radio Tuff återges en av de dikter teaterföreningens Sven Lionell läste upp.

....till de allt flera, som är så solidariska –och smarta—att de löser sina presentproblem genom att köpa Tuffs mangogram för att gratulera eller kondolera med. Mangogrammen finns avbildade på
www.tuff.fred.se Ring till Monica Schelin, tel 712 2581 och beställ eller e-posta till ake.sandin@tyresoradion.se. Redan har över 60 000 mangoträd planterats i indiska Dharampurs många fattiga små byar.

....till de glädjande många som hörsammat uppmaningen att gratta Tuff som fyller 40 och Åke Sandin som fyller 75 genom att stödja den fond som vartannat år delar ut pris för berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete. Det gör man genom insättningar på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 och märka talongen med ”Åkes pris” Redan har över 6000 kr kommit in. Ett stort tack till solidariska givare, för lokalt solidariskt arbete behöver i dag mera stöd och uppmuntran än på länge.

....till SvT:s Kunskapskanalen som Internationella kvinnodagen nu på torsdag den 8 mars sänder programmet ”Mera om världen” med underrubriken ”Nu kan jag berätta”. Det handlar bland annat om Tyresöbon Eva Onegårds hemska upplevelser som femtonårig tyska i Hinterpommern 1945, bland annat skildrade på Succékanalen 91,4 fram till den 11 mars. (Kunskapskanalen sänder på samma kanal som Barnkanalen)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar