....till en auktoritet på internationell rätt, Francis A. Boyle (professor vid University of Illinois), som på tal om den ökande spänningen mellan Iran och Storbritannien efter incidenten i Persiska viken vill att man skall tillämpa Haagkonventionen från 1899 för en fredlig lösning. Denna konvention anbefaller en internationell kommission för att lösa sådana tvister och både Iran och Storbritannien har undertecknat den. Boyle vill att alla försöker påverka regeringarna i London och Teheran att hänskjuta frågan till en sådan kommission för att minska en kris som han menar kan vara förspelet till tredje världskriget. (Källa: Jan Öbergs Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning http://www.transnational.org ) Det kan tilläggas att det var liknande idéer som vägledde dem som 1883 grundade Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, världens äldsta ännu existerande fredsförening.
....till den svenskättade amerikanske historieprofessorn Arnold Barton, som tidvis vistas i Tyresö och flera gånger intervjuats på Tyresöradion. Han har nu skrivit en uppsats om ”ett nytt Sverige i dagens värld”. Med sina gedigna kunskaper om emigration skildrar han nutidens befolkningsströmmar. Han uppger att 2004 var 13,3 procent av Sveriges invånare utomlandsfödda, medan 800 000-900 000 var barn till invandrare. Sammanlagt blir det en femtedel av de nio miljoner som bor i Sverige. Den största invandrargruppen utgörs liksom i tidigare århundranden av finländare. Andra stora grupper är serber, bosnier, irakier, iranier, polacker, norrmän, danskar och tyskar. Så smångom kommer på Succékanalen 91,4 en ny intervju med professor Barton.
....till Södertörns friskola, Huddinge, som (22/3) på nytt arrangerade en solidaritetsafton för sina indiska systerskolor, alltså Tuff-skolorna bland Dharampurs små fattiga byar. Eleverna visade utställningar, höllföredrag mm kring olika saker man arbetat med under terminen. Bo Hiort är lärare på skolan, har besökt projekten i Indien och berättar:
”Det kom mycket folk, matsalen hade över 700 gäster. Klasserna hade tillverkat olika saker till försäljning och det såldes lotter. Det var en spännande och givande afton. Det hela inbringade 32.426 kr”
Fantastiskt bra! Den 25 april kommer två Täbylärare till Bollmora föreningsgårds kulturcafé. De berättar med bilder om Tuff-projekten i Indien som de besökte i vintras.
....till förre försvarsministern Thage G. Peterson som i Svenska Dagbladet (28/3) skriver att Sverige utrikespolitiskt blivit ett land i filttofflor:
”Det är aldrig lätt att stå upp för freden. De som kräver fredliga lösningar i stället för våld klankar man på. Det fick Olof Palme erfara. Han jagades för sitt deltagande i fackeltåget mot Vietnam. Han hånades för sitt fördömande av bombningarna av Hanoi. Han blev utsatt för stormakten USA:s vrede. Men utvecklingen gav honom rätt. Många ledande amerikaner sa: ”Ni hade rätt – vi hade fel.” Detta omdöme kommer så småningom också att gälla krigen i Irak och i Afghanistan.”
(- - - - - -)”Den svenska rösten ute i världen har blivit hes och lågmäld. Kanske är det fråga om ett överdrivet hänsynstagande till relationerna i internationella sammanhang. Svenska politiker tycker kanske att det känns obekvämt att komma med kritik.”
(- - - - - - -)
”Vår hjälp till Afghanistan och Irak ska baseras på vår neutralitet och alliansfrihet, på en 200-årig fredlig utrikespolitik och på vårt internationella anseende – inte på bomber från Jas Gripen”
....till den briljanta indiska författaren och samhällskritikern Arundhati Roy, som intervjuas i den brittiska tidningen The Observer (25/3). Hon påpekar att det i Indien finns en växande medelklass, som dock är besatt av konsumism och girighet. Medan västländerna hade kolonier, vilkas resurser och arbetskraft de kunde exploatera håller indierna på att kolonisera sig själva. Och hon varnar för det växande våldet.
....till den brittiska tidningen The Independent (27/3), där Jill Lawless skriver om att de höga dödssiffrorna i Irak, vilka förut officiellt har avfärdats, nu fått nytt stöd av brittiska regeringstjänstemän. Det var tidskriften The Lancet som i oktober publicerade beräkningar från forskare vid John Hopkinsuniversitetet i Baltimore och ett universitet i Bagdad. De angav att 655 000 flera irakier hade dött sedan invasionen 2003 än vad som skulle ha dött utan krig. Men svårigheterna med att vara någorlunda exakt vid angivandet av dödade i krig framgår av att forskarna också uppger att de är 95 procent säkra på att antalet krigsoffer i Irak ligger någonstans mellan 392 979 och 942 636.
....till Radio Tuffs jordenruntresenär Hampus Eckerman, inte bara för att han fantastiskt nog nu skickat sin 24 veckorapport i följd utan också att han nu har en blogg: http://motbilder.blogspot.com Där ställer han bland annat frågan ”Hur dör irakierna?” och han har också åsikter om svenska soldater i Afghanistan.
....till Göran Drougge, som i på DN-Kultur (27/3) skriver under rubriken ”Moralmoras. Carl Bildt investerar till och med i klusterbomber”. Utrikesministern har investerat i Lockheed Martin, som tillverkar avancerade klusterbomber. De dödar många civila långt efter fientligheternas upphörande, eftersom många av de minibomber de sprider ut förblir odetonerade tills något barn eller annan civilperson råkar trampa på dem. Västländerna har använt klusterbomber bland annat i Jugoslavien, Irak och Afganistan. Israel spred dem över Libanon i somras. Drougge sammanfattar: ”Det är skamligt att svensk militär samarbetar med arméer som i dag aktivt använder klusterbomber. Det är också skamligt att Sverige har en utrikesminister som investerar i klusterbombsföretag” Drougge hörs senare i dagens Radio Tuff.
....till Svenska Freds, som sedan några år tillbaka har arbetat för ett svenskt och internationellt förbud mot klustervapen och som nu planerar att ha en arbetsgrupp om dessa otäcka och extra inhumana vapen. Ett första möte för denna kampanj mot klustervapen äger rum den 10 april kl 17.30 på Svenska Freds kansli, Svartensgatan 6, nära Slussen på Söder. Och redan tisdag den 3 april kl 18.30 visas på samma ställe filmen ”Klusterbomber i Libanon”
....till titeln på Niklas Nåsanders nyutkomna bok om Olof Lagercrantz (1911-2002), radikal kulturchef och redaktör på Dagens Nyheter 1951-75. Den lyder ”Vårt sekel är reserverat åt lögnen”, ett Lagercrantzcitat.
....till Tuffs diskussionscafé Filosofika, som i måndags (26/3) samtalade om ämnet ”Är det oavlönade folkrörelsearbetet i utdöende?”. I Tuff spjärnar vi emot av alla krafter, inte bara genom att vara den enda förening i Tyresö som ännu orkar att sända radio på frivilligbasis. Sedan 1995 har Tuff delat ut ett pris ( ca 6000 kr varje gång) för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Det finns för att uppmuntra tappra människor och föreningar som ännu i nygirighetens och den dominerande marknadsekonomins tid orkar jobba frivilligt.
Glädjande nog tycks det i år bli minst 20 000 kr till på denna prisfond genom alla insättningar nyligen på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 – 2. Många rosor och ett stort tack till alla solidariska som bidragit!
Nästa Filosofikaträff blir redan onsdagen den 11 april i Tuff-lokalen, Myggdalsv.
80, kl 19-21. Ämnet då är svensk trupp utomlands, t ex i Afghanistan
....till de tuff-aktivister som i går (31/3) fanns fyra timmar vid bokbord i Tyresö Centrum och bland annat sålde den perfekta presenten för att gratulera eller kondolera, nämligen Mangogram. För 200 kr blir det minst 40 mangoträd i indiska Dharampurs många små fattiga byar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar