lördag, mars 24

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1125) 07-03-25 till ....

....till minnet av Olga Alata, kassör både i Tyresö Kvinno- och Tjejjour och i Tyresö Ulands- och FredsFörening (Tuff). Hon begravdes i torsdags och det korta tal som Åke Sandin höll vid graven återges senare i Radio Tuff.

....till senaste numret av tidningen Tyresö Nyheter, som utdelas till alla hushåll i kommunen. Där finns en halv sida under rubriken ”Tuff förening på de svagas sida”. Det handlar om att Tyresö Ulands- och FredsFörening fyller 40 och det berättas bland annat om Tuffs mångåriga och omfattande biståndsprojekt i Indien och Latinamerika och om Radio Tuff som hörts varenda vecka sedan 1985. Tuff-ordföranden Sylvia Ljungdahl intervjuas och ett foto av henne finns på förstasidan. I tidningen finns också ett foto från teaterföreningens och Tuffs jubileumsarrangemang i Kulturcaféet den 28 februari. Dessutom ges stort textutrymme och två foton åt Tyresöradions omfattande program, inklusive Radio Tuff, vars programledare Åke Sandin efterlyser flera som vill göra radio i medieskuggans Tyresö.

....till Succékanalen 91,4, (Tyresöradion), som hörs dygnet runt med ständigt tolv program, av vilka fyra byts ut varje söndag, just efter Radio Tuff. Där hörs nu bland annat en halvtimme om Kuba, aktuellt efter den kubanske ambassadörens märkliga svamlande om svensk imperialism, kolonialism, etniska rensningar och förföljelse av invandrare. På 91,4 får Ann Sandin-Lindgren frågan hur hennes bekanta reagerat när hon i februari valde att med sin familj turista på Kuba:

”Man får försvara sig när man åker till Kuba. Ingen ifrågasätter om man åker till Thailand. Så när folk förebrår mig för Kuba kontrar jag med att dom ju glatt åker till militärdiktaturens Thailand”

Och när rabiata kubahatare fördömer henne medger hon att det är en enpartistat med begränsade friheter men avslöjar också sitt sinne för humor och ironi:

”Det är ju tur att det finns en demokratisk oas på Kuba, som kämpar för de mänskliga rättigheterna, demokratin och friheten, alltså Guantanamo”

....till alla de många –inte minst i Amerika-- som demonstrerade i veckan mot Irakkriget, som nu pågått i fyra hemska år. En av dem var Cindy Sheehan, vars son Casey dödades i Irak och som väckte världsvid uppmärksamhet, när hon och andra fredsaktivister demonstrerade utanför George Bush’ ranch i Texas i augusti 2005. För en vecka sedan sa hon i sitt tal bland annat:
"USA är inte universum. Vi utgör fem procent av planetens befolkning och måste börja dela resurserna med våra bröder och systrar runtom i världen."


Och ”Krigsveteraner för fred” har startat en konvoj till New Orleans för återuppbyggnad efter orkanen Katrina under parollen: "Defund the War - Rebuild the Gulf Coast"

...till Kristna Fredsrörelsen som givit ut skriften ”Lätta vapen från Sverige” med underrubriken ”En förödande exportsuccé”. Den är skriven av Svenska Freds’ politiske sekreterare Rolf Lindahl och behandlas i denna veckas krönika från Radio Tuff.

....till Svenska Freds, som i ett pressmeddelande bland annat skriver:

”Regeringens skrivelse över vapenexporten som offentliggörs idag visar att svensk export till diktaturer uppgår till över 1,2 miljarder kronor. Svenska Freds oroas över exporten och kräver skärpta regler.I utrikesdeklarationen den 14 februari slog regeringen fast att vikten av att främja demokrati och mänskliga rättigheter ’genomsyrar den svenska utrikespolitiken’. Men under 2006 sålde Sverige krigsmateriel för 1258 miljoner kronor till länder som enligt den amerikanska organisationen Freedom House klassas som ”icke-fria”, dvs diktaturer. Det är ohållbart att regeringen å ena sidan talar om vikten av att främja demokrati samtidigt som man levererar stora mängder krigsmateriel till militärdiktaturer, säger Svenska Freds ordförande Frida Blom”

Senare i dagens Radio Tuff kommer Frida Blom att utförligare berätta om detta.

...till Aftonbladets Carl Hamilton som (19/3) på tal om det fyraåriga Irakkriget skriver om krigsivrarna vintern 2003, de som med sorglös självsäkerhet fastslog:

”Att flytta på Saddam Husseins regim är det enda sättet som fred kan åstadkommas. De kommande veckorna torde bli början på slutet på decennier av krig för folket i Irak.”

Hamilton talar om den skruvade orwellska logiken i resonemanget:

”Eftersom Saddam var diktator kunde läget i Irak inte sägas vara fred på riktigt utan skulle benämnas krig. Det verkliga krig som planerades med lögnaktiga argument var därför inte något riktigt krig, utan fred.”

Om det grymma eländet i Irak med etnisk rensning och klankrig skriver Hamilton:

”Så många mördade som rapporteras ha blivit torterade. Vidriga bilder ur nyhetsflödet. En familj på elva personer som beordras ur sin minibuss mitt i rusningstrafiken och attentatsmännen avrättar i kallt blod samtliga, män, kvinnor och barn. Granatattacker mot skolor. Lärarinnan som våldtas, stympas, och hängs, upp och ner, ovanför skolporten.? I stort sett hela det samhällsskikt som kunde ha byggt ett civiliserat samhälle, medelklassen, på flykt. Galningarna har tagit över.”

Också Carl Bildt får en släng av sleven:

”Den europeiske politiker som tog så lätt på folkrätten att han blev krigslobbyist i USA är pikant nog Sveriges utrikesminister. Utrikesministern som nu deklarerar – å Sveriges vägnar – att den planerade stölden av Iraks olja är ett positivt tecken”.

....till Jan Guillou, som i Aftonbladet (18/3) skriver under rubriken ”Anhängarna till kriget vägrar låtsas om oljan”. Han påpekar att krigsanhängarna likt kameleonter gång på gång ändrat sina motiv för kriget. Först var det lögnerna om Iraks massförstörelsevapen som triggade i gång kriget. Sedan blev det ett led i ”kriget mot terrorismen”, men inga kontakter mellan Saddam och Usama bin Ladin har kunnat påvisas. Och en vetenskaplig studie visar att terrorismen har sjudubblats sedan det folkrättsvidriga anfallet på Irak 2003. Sedan motiverades kriget och ockupationen med demokratins införande i Mellanöstern. Men avrättningen av Saddam var en lika dålig uppvisning i demokratins fördelar som det allmänna mördandet i Irak, menar Guillou. Han påpekar att våra krigsivrare inte vill låtsas om att 20 procent av världens olja finns i Irak utan väljer att ständigt hänvisa till tjusigare principer än de krassa ekonomiska. Och han undrar hur många flera irakier måste dö än de drygt 100 000 per år som hittills dödats för oljans skull.

....till aforismgubben Pettersson på Gotland som skrivit följande ”persiflage”:
”Redan 58 år efter revolutionen ska nu Kina angripa de växande ekonomiska orättvisorna...”


....till Lotta Gröning som är förbannad över regeringens nya miljardsatsning
på JAS Gripen. Nu ska de byggas för att kunna tankas i luften för att kunna bära Natos laserstyrda bomber, påpekar hon och tycker att det nästan är äckligt att man försöker inbilla oss att JAS-plan med laserstyrda bomber arbetar för fred.

....till den klurige ångermanlänningen i Hanviken (Tyresö) Rune Jansson, som på tal om att soldater i strid ofta gör i byxorna skrivit en limerick om Ullånger vid Höga Kusten

En stilig soldat från Ullånger
Blev så gripen av kulornas sånger
att han till sist
blev pacifist.
Han har numera rena kalsonger!

Är det möjligen Radio Tuffs programledare, bördig från Ullånger, Rune syftar på?

....till alla solidariska människor som med gåvor stöder Tuffs arbete. Med anledning av att Tuff nu är 40 och Åke 75 har på fonden för att dela ut pris för ”berömvärt freds- och solidaritetsarbete” kommit in 12 750 kr och mera är på väg. Dessutom har många i samband med medlemsavgiften lämnat gåvor till Tuff och Radio Tuff. Sådant är mycket uppmuntrande för dem som jobbar aktivt i föreningen, så ett jättetack! Tuffs föreningskonto, pg 16 01 37-6. Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 – 2.

....till Tyresö- Ulands- och FredsFörening (TUFF), som i går (24/3) hade sitt årsmöte. Sylvia Ljungdahl omvaldes till ordförande och ny i styrelsen är Eva Ehrstedt.

....till diskussionscaféet Filosofika som i morgon (måndag 26 mars) samtalar om ämnet ?”.”Är folkrörelserna döende Inledare: Åke Sandin. Plats: Tuff-lokalen Myggdalsv. 80. Tid: kl 19-21 den 26 mars

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar