måndag, april 3

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1074) 06-04-02

....till broschyren ”Fyra saker du inte vill veta om svensk vapenexport”, utgiven av Svenska Freds, Kristna Freds, Amnesty och Diakonia. Den tar upp, att Sverige nu är världens nionde största vapenexportör. Vi har faktiskt fördubblat vår vapenexport under 2000-talet och säljer nu både till krigförande länder och till länder som kränker mänskliga rättigheter. De fyra konsekvenserna av vapenexport är enligt broschyren: ”Svenska vapen bidrar till att göda krig och konflikter, bidrar till brott mot mänskliga rättigheter, bidrar till fattigdom och stärker diktaturer” Vidare sägs det: ”Världen spenderar 70Bold00 miljarder kronor varje år på militära rustningar. Det motsvarar mer än 1100 kr per person i världen. Samtidigt dör 30 000 barn varje dag av sjukdomar relaterade till brist på mat, vatten och hälsovård. Om resurserna fördelades annorlunda hade många kunnat räddas”

....till de tuff-aktivister, som i går (1/4) fanns i Tyresö Centrum och bland annat deltog i den kampanj mot vapenhandeln som denna dag förekom på flera platser i landet. Bland annat fotograferades människor som tar avstånd från denna handel. Det ingår i ”En miljon ansikten”, en internationell kampanj för kontroll av vapenhandeln. Bilder på protesterande läggs in på nätet i denna folkrörelsekampanj kallad ”Control Arms”. Redan finns där bilder på över 900000 människor. Mer info:
www.svenskafreds.se/controlarms

....till Peter Fröberg Idling, som skrivit en bok, i vilken han bland annat undrar hur Jan Myrdal och andra svenskar på besök i Pol Pots Kampuchea på 1970-talet inte tycks ha lagt märke till massdöden. Om detta har det diskuterats bland annat i Aftonbladet. Om USA:s krigsförbrytelser i Kambodja 1969-1973 är Fröberg Idling dock ense med Myrdal och skriver (AB 30/3): ”Att inte Kissinger och de andra som då bombade Kambodja sönder och samman ställs inför rätta är ett folkrättsligt haveri. Även Vietnam begick många allvarliga brott under sin ockupation 1979-1989. Och även för dessa borde ansvar utkrävas. I det avseendet är jag och Jan Myrdal överens.”

....till Tyresö Filmförening som i samarbete med Miljöpartiet visar en serie miljöfilmer på Bio Forellen under tisdagkvällarna i april. Stefan Jarls ”Naturens hämnd” visas nu på tisdag den 4 april kl 19 och tisdagen därpå (11/4) kan vi se ”Bullshit”, filmen om den indiska forskaren Vandana Shivas kamp mot multinationella företags härjningar.

....till Aftonbladets Yrsa Stenius, som utifrån sina finländska erfarenheter har en annan syn på katastrofer än den gängse i Sverige. Nu skriver hon: ”Än en gång tvingades jag konstatera att detta land, som jag en gång hyllat som förnuftets och rimlighetens hemvist på jorden, i prövningens stund visade sig oförmöget att möta en stor olycka värdigt, att samla sig i stram sorg efter en katastrof mot vilken varje mänsklig makt stod hjälplös. Där andra drabbade länders folk sänkte sina huvuden i tystnad och djupaste förtvivlan, men också i stillhet och ödmjukhet inför det övermäktiga, där rasade Sverige. I Sverige fanns ingen tid och ingen plats för människor att fatta varandras händer och tiga inför det som saknar ord. I Sverige fanns bara utrymme för indignation. Sveriges trygghetsnarkomani stod inte pall för insikten att ohyggliga saker kan hända utan att någon är skyldig. I Sverige måste det onda exkluderas ur allas vår gemenskap och läggas någon utpekad till last. Vrede och vantro tillhör människors omedelbara reaktioner vid plötsliga och outhärdliga förluster. De är starka och explosiva känslor. Just därför ska de hanteras varsamt i den offentliga opinionen. Så skedde i alla andra länder men inte i Sverige. I Sverige exploaterades vanmaktens raseri och trygghetsnarkomanernas besvikelse av en politisk-journalistisk maktapparat.”

Och Yrsa Stenius’ omdöme om vår sparkade utrikesminister är befriande annorlunda: ”En ambitiös, arbetsam, intelligent och pliktmedveten person som Laila Freivalds, en i alla sina befattningar respekterad 63-årig kvinna, gjordes i tsunamins eftersvall till var mans niding, till en skyddslös människa som hätska svenskar såg sig föranledda att hata i direktsändning”.

....till Södertörns friskola i Huddinge som vid en ceremoni i onsdags (29/3) lämnade över en postväxel på 32 415 kr till Tuff-aktivisterna Erika Husberg, Gunnar Petersen och Monica Schelin. Pengarna är resultatet av skolans solidaritetsafton i februari och de ska användas för Tuff-projekten i Indien.

....till Andreas Malm som i DNs kulturdel (1/4) skriver om Irak under rubriken ”Blodets och våldets logik”. Han nämner amerikanska massdödanden av civila i Falluja, Al Qaim och Tel Afar men undrar hur det irakiska motståndet har kunnat ”sjunka så lågt” att en massa oskyldiga civila numera dödas. Han anser att motståndsmännen hade folkrätt och global sympati på sin sida men nu ”gått ner sig i moraliska träsk”. Han tar också upp Christian Peacemaker Team, som trots mordet på en medlem, den amerikanske kväkaren Tom Fox, fortsätter sitt arbete i Irak, bland annat i samarbete med muslimska fredsaktivister från både sunni och shia.

....till riksdagsmannen Lars Ångström, före detta ordförande i Svenska Freds, som på DN-Debatt (1/4) anser att nya uppgifter från den estniske statsåklagaren stärker misstankarna om att Estonia under olycksnatten transporterade militärmateriel. Ångström talar om ”rättsskandal” och mörkläggning från militärt håll och kräver därför en ny utredning

....till Radio Tuffs medarbetare i fråga om Östeuropa, Seppo Isotalo, som nu anmält ett eko-inslag till Radionämnden. Den 19 mars påstod Ekot att Seppo hade anmält den vitryska oppositionen till landets myndigheter. Det var felaktigt, ty det var ett översättningsfel i OSSE:s påståenden Seppo hade påpekat. I ett annat inslag använde reportern rentav uttrycket ”den ökände Seppo Isotalo”

....till alla solidariska människor som utnyttjar Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 för gåvor eller medlemskap.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar