söndag, april 23

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1077) 06-04-23 till....

....till Kristna Freds’ amerikanska systerorganisation Fellowship of Reconsiliation, som skickat ett fredsbudskap till Iran, där de bland annat citerar den persiske 1200-talspoeten Saadi: "Mänskligheten är en enda varelse, skapad ur en juvel. Om en medlem blir slagen, måste alla känna det. Bara den som bryr sig om andras smärta, kan i sanning kallas mänsklig"

....till 13 amerikanska fysiker, däribland fem nobelpristagare, som i brev till Vita huset anser att kärnvapen mot Iran vore grovt oansvarigt med katastrofala konsekvenser. Initiativtagare är Jorge Hirsch, professor i fysik vid universitetet i Kalifornien, San Diego, som förra hösten samlade mer än 1.800 namnkunniga fysiker i en petition som fördömde den nya amerikanska kärnvapenpolicyn med förebyggande användning av kärnvapen mot icke-nukleära motparter.

....till den israeliska fredsrörelsen Gush Shalom, som i annonser i flera tidningar riktat en vädjan till Europa: ”Stoppa blockaden av den palestinska regeringen! Svält inte ut ett helt folk för att störta dess valda regering! De påpekar att europeiska valövervakare bekräftat att Palestina är den förta arabstaten med demokratiska val. Men nu vill Europa att palestinierna skall ta avstånd från de politiker de just valt. Annars blir det ingen mjölk för deras barn, ingen medicin för deras sjuka, inga jobb för deras arbetslösa och inga löner för deras läkare och lärare. I uttalandet sägs också: “Det här är inte bara en barbarisk politik utan också ett ohyggligt misstag: Inget folk i världen vill underkasta sig en så brutal och förödmjukande påtryckning från omvärlden. Det oundvikliga resultatet kommer att bli en ytterligare radikalisering av palestinsk opinion och ett fördjupat hat i hela den arabiska och muslimska världen mot Israel och västvärlden”. I stället bör man inleda en dialog med Hamas, menar Gush Shalom

....till Per Gahrton som i Aftonbladet (19/4) bland annat skriver: ”Sedan Sharons provokationspromenad på Tempelberget hösten 2000 har 3 466 palestinier dödats av israeler, 988 israeler (inbegripet 309 militärer) av palestinier. Alltså tre och en halv gånger fler palestinier. Antalet minderåriga dödsoffer är 691 palestinier och 119 israeler, det vill säga nästan sex gånger så många palestinier. Är alltså ett palestinskt liv bara värt hälften av ett israeliskt? Eller kanske bara en fjärdedel? Är ett palestinskt barn bara värt en sjättedel av ett israeliskt?”

....till den tyska TV-kanalen ARD:s Panorama som (20/4) hade ett inslag om hur britterna åren efter andra världskriget utsatte tyska fångar för den grymmaste tortyr. De behandlades vidrigt och flera dog av hunger eller köld. Många av dessa plågade tyskar misstänktes för att vara spioner åt Sovjet. För två veckor sedan berättade Hampus Eckerman här i Radio Tuff om detta, sedan det brittiska utrikesdepartementet i början av april frisläppt tidigare hemligstämplade dokument.

....till gandhianan Jan Viklund, som meddelar att USA den 2 juni detonerar 700 ton nukleära sprängämnen i Nevadaöknen. Han citerar Randi Rhodes i Air America Radio: ”Om inte varenda kamera som finns i medierna riktas mot Nevadaöknen den 2 juni, och vi i medierna inte visar upp detta svampmoln för tittarna den dagen - då finns det inget hopp för amerikanska folket, inget hopp för medierna.”

....till Svenska Adbusters Christoph Fielder som uppmanar oss att stänga av våra TV-apparater nästa vecka. Han förklarar kampanjen så här: ”Det är en bra början på en mental tarmsköljning. TV är förslöande och till viss del fördummande och det märker man först om man vågar stänga av”. Vi radioter ställer gärna upp. Med radion i bakgrunden hinner man med en massa annat.

....till Svenska Freds’ ordförande Frida Blom, som tillsammans med riksdagsledamoten Allan Widman i Svenska Dagbladet (18/4) skriver under rubriken ”Onödigt skräckvapen på Jas”. De hänvisar till den internationella kampanjen mot klusterbomber, vilkas många små dödliga stridsdelar sprids över ett stort område och därför ofta skadar och dödar civila. De påpekar att många av dessa ligger kvar som blindgångare och därför vålla stor skada på människor även efter krigets slut. De beklagar att Sverige har Bombkapsel 90, en typ av klusterbomb, som släpps från Jas 39 Gripen. Bombkapseln kan innehålla upp till 72 stycken substridsdelar som skjuts ut över ett område på cirka 250 x 400 meter.

....till Svenska Freds och Svenska Afghanistankommittén, som fredag den 5 maj anordnar ett seminarium om ”Afghanistan och klusterbomber - humanitära konsekvenser”. Förutom internationella experter medverkar försvarsminister Leni Björklund. Plats: Alla kvinnors hus, Svartensgatan 3. Föranmälan senast 2 maj till Svenska Freds, , tel. 08-702 18 30

....till Tuffs styrelse, som träffas igen nu på onsdag den 26 april kl 18.30

....till det populära diskussionscaféet Filosofika, som i morgon (mänd 24/4) i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80 kl 19 har yttrandefriheten som ämne

....till Svenska Freds’ generalsekreterare Ola Mattsson, som berättar om aktuella fredsfrågor och svarar på frågor i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80, onsdag den 3 maj kl 19. Alla välkomna!

....till Tuffs mangogram, den perfekta gåvan. Kan användas antingen till att gratta med eller kondolera. Hittills i år har tack vare mangogrammen 600 ytterligare mangoträd kunnat planteras i utfattiga Dharampur i Indien

....till alla solidariska som använder Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 för att säkra Radio Tuffs fortlevnad och hyran av Tuff-lokalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar