söndag, april 9

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1075) 06-04-09 till....

....till Tuff-aktivisten Bengt Citron, som i många år mästerligt skött Tuffs omfattande hemsida www.come.to/tuff med ständigt snabba uppdateringar. Nu finns där redan foton av de Tyresöbor som förra veckan visade sitt avståndstagande från den skenande vapenhandeln genom att ansluta sig till kampanjen ”En miljon ansikten”. Häromdagen berättade läraren Kerstin Fredriksson vid Sollentuna International School att hennes elever hade haft stor hjälp av hemsidan vid studiet av Indien. Bengt sköter också hemsidan för Succékanalen 91,4 (Tyresöradion) med adressen www.listen.to/tyrsling. Där kan man se sammanfattningar av de tolv program som hörs dygnet runt på 91,4 MHz och foton på alla som intervjuas. På www.tyresoradion.se kan man lyssna på Tyresöradion via nätet.

....till Sveriges Radios morgonprogram på hörvärda P 1, som i torsdags (6/4) lät Rolf Lindahl från Svenska Freds varna för att vapenindustrin stöder universitetens forskning. Medan redan president Eisenhower varnade för det alltför mäktiga militär-industriella komplexet tycks vi nu ha fått ett militär-industriellt-akademiskt komplex.

....till Tyresö Filmförening och Miljöpartiet i Tyresö, som fortsätter att visa högintressanta miljöfilmer på Bio Forellen. Nu på tisdag den 11 april kl 19 kan vi se filmen ”Bullshit” om den indiska forskaren Vandana Shiva och hennes kamp mot multinationella företags härjningar i Indien. Och tisdagen därpå den 18 april visas ”Darwins mardröm”, en film om hur inplanteringen av nilabborrar i Victoriasjön blev en katastrof.

....till Tuffs partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som nu tackar så hjärtligt för de 10 000 kr som Tuff nyligen skickade till hennes arbete bland fattiga och av ständiga krig drabbade gamla. Lina hälsar varmt till alla tuff-medlemmar.

....till minnet av Martin Luther King, som i veckan hade två viktiga årsdagar. Den 4 april 1967 höll han ett berömt tal, där han bland annat sa: ”En nation som fortsätter att år efter år satsa mera pengar på militärt försvar än på sociala insatser för fattiga närmar sig sin andliga död”. I Memphis ett år senare, den 4 april 1968, mördades han –liksom många andra fredskämpar genom decennierna. Årsdagarna har främst ihågkommits av Jan Viklund, som därför är värd en ros

....till den radikale amerikansksvensken Al Burke som engagerat sig mycket för de på 1970-talet så utsatta vietnameserna. Han har nu kommenterat att vi i förra veckans Radio Tuff bland annat sa: ”Även Vietnam begick många allvarliga brott under sin ockupation 1979-1980.” Al Burke påpekar, ”att det faktiskt var Vietnam som satte stopp för röda khmerernas skräckvälde i Kambodja, efter att dessa upprepade gånger hade attackerat Vietnam med omfattande skador och många dödsfall som följd. De etniska vietnameserna i Kambodja slaktades i tiotusental”

....till Maud Sundqvist, som i många år varit aktiv i Svenska kommittén för Vietnam. Laos och Kambodja och som i Aftonbladet är inne på samma linje som Al Burke i sin kritik av Jan Myrdals överdrivna tro på att Pol Pots tid var något lovande för kambodjanerna. Om alla övergrepp skriver hon: ” Myrdal tror att det handlade om grymma fattigbondeövergrepp, när så många slogs ihjäl. Men det är tveksamt om Pol Pot ens hade fattigböndernas stöd. I september 1976 höll han ett tal om klasskamp, och han sade att den måste bedrivas även bland fattigbönderna, för här fanns de som ville leva individuellt, exempelvis äta i familjen. Det gjorde dem till klassfiender”.

....till Staffan Skott, som på en helsida i DN (8/4) skriver under rubriken ”Den sjunkna staden”. Det handlar om staden Viborg i Karelen, Finlands andra största stad, innan den 1944 blev ryskt krigsbyte. Han skildrar med empati både de 300 000 finländska flyktingarna från Karelen och de nya ryska bosättarna: ”Förlorarna i de två krigen är ju rika turister bland fattigdom och förfall hos segermakten. De knyter väl nävarna i fickan när de får höra att Sovjetarmén ’befriade’ Viborg och ser ett elände som får en att önska att det åtminstone varit stagnation, men de vet –och kan bära vetskapen- att de ryssar som nu bor i Karelen inte har någon skuld. Vid min resa med gamla karelska flyktingar och deras ättlingar som upprättat vänskapsband med ockupanternas nybyggare, skänkte burkar med kaffe och bekostade reparationer, tänkte jag: tänk om man kunde ta hit palestinier och israeler. Inte för att det skulle leda till något, men bara för att visa att det går”

....till Jan Guillou, som (AB 2/4) kallar Forum för levande historias undersökning 1997 av skolungdomars kunskaper om andra världskriget för ”undermålig” och ”ovetenskapligt trams”. Lika kritisk är han mot den uppmärksammade undersökningen i år om svenskars ”antisemitism”. Med en sådan typ av enkät skulle Henrik Bachner kunnna finna antisemiter överallt, menar Guillou: ”Om han så letade antisemitism bland pingvinerna i Antarktis skulle han finna vad han önskade, klara bevis. Fast pingvinerna sannolikt skulle tillhöra samma lömska variant som kolumnisterna i Aftonbladet, sådana som inte ärligt avslöjar sig själva.”

....till alla solidariska människor, som genom medlemsavgifter och gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 bland annat garanterar att det frivilliga arbetet med Radio Tuff kan fortsätta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar