tisdag, mars 4

Ryssland "invaderar"? Hökarna vädrar morgonluft!

Ganska förvirrande att försöka följa händelserna i Ukraina. I tre månader brann bildäcken på torget Maidan och från barrikaderna haglade stenarna, som tyvärr besvarades med att ca 80 människor dödades. Hur många poliser som dödades har västliga medier i sin ensidiga rapportering knappast brytt sig om. Föreställ är att något liknande skulle ha hänt i London eller Washington!

AVTALET FRÅN 21 FEBRUARI BRÖTS
Det var inte ens två veckor sedan (21/2) man i Kiev, typiskt nog i närvaro av några utrikesministrar från EU, kom överens med president Janukovytj och oppositionen att nyval skulle utlysas och konstitutionen från 2004 återinföras, den som begränsade presidentens makt.

Alla kände sig nog lättade men det var tyvärr en högst tillfällig känsla. Snart tvangs president Janukovytj fly för sitt liv. Hans bil lär ha blivit beskjuten men han lyckades ändå att ta sig till Ryssland. Han fick 10 miljoner röster vid senaste ukrainska valet, så för anhängare av demokrati bör man nog inte - som Carl Bildt i dag märkligt nog gjorde - brännmärka honom som "Quisling".

Janukovytj har däremot inte varit någon riktig ljusgestalt, har berikat sig och varit omgiven av andra knösar till oligarker och korruptionen sägs ha florerat under hans styre. Tyvärr tycks sådana också finnas i den för tio dagar sedan snabbt hopsnickrade nya regeringen i Kiev. Den består dessutom av flera högerextremister. I dag intervjuades på radions Studio Ett en anhängare av "Svenskarnas parti" som inspirerad av utvecklingen i Kiev nu hade sagt upp sig på jobbet för åka till Ukraina och hjälpa sina meningsfränder.

KRIM, EN "INVASION" HITTILLS UTAN BLODSDROPPE.
Förra veckan kom halvön Krim i fokus. Det påstods att ryssarna "invaderat" detta område, som Moskva 1954 överförde till den Ukrainska sovjetrepubliken. Det konstiga nu med händelserna på Krim, vilka västliga medier unisont och i falsett kallar för "aggression", "invasion" och "vidrigt folkrättsbrott", är att de flesta människor på Krim tycks välkomna dem. Bara några varningsskott har hittills avlossats.

Vilken annan "invasion" har åtminstone i sitt inledningsskede varit så totalt oblodig?

Det troliga tycks vara att det är ryska specialstyrkor som nu opererar på Krim, även om Putin i dag påstod att det var inhemska "självförsvarsstyrkor". Men tvärsäker kan vi inte vara. Den antiryska propagandan är så överväldigande, att till och med statsminister Reinfeldt blivit svårt förebrådd för att ha sagt:

" Det är i någon mån förståeligt att Ryssland reagerar på en rysk minoritets
oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar"

I går trumpetade svenska och andra västliga medier ut att ryssarna i dag på eftermiddagen skulle "storma" de ukrainska militärbaser som inte liksom så många andra självmant gått över till den ryska sidan. Detta tycks ha varit en annan propagandalögn, eftersom det i dag varit helt tyst om några krigiska stormningar.

PLÖTSLIG UPPSLUTNING KRING FOLKRÄTTEN
Det är bra att så många nu framhåller folkrätten. Nu är det ryssarna som sägs kränka den. Våra opinionsbildare har på en vecka åberopat denna viktiga internationella rätt oftare än de någonsin gjort.

Var fanns samma kommentatorer 1999, när Nato angrep och bombade Jugoslavien i 78 dagar? Vet inte exakt hur många tusen människor som då dödades eller skadades, men väldigt många civila blev också offer för detta folkrättsbrott. De flesta var dock serber, kanske i västs ögon ovärdiga offer?

Ännu mycket värre var USA:s och Englands kränkning av folkrätten, när de 2003 angrep Irak. Offren för denna aggression var oräkneliga, särskilt om man inkluderar alla hundratusentals irakier som åren efteråt har dödats eller tvingats fly.

Är våra så nödvändiga anhängare av folkrätten selektiva? Låt oss i alla fall hoppas att eventuella ryska folkrättsbrott fortsätter att vara helt oblodiga!

GEORGIEN 2008
Nu påminner våra medier om att ryssarna minsann var otäckt i farten också 2008, när de "angrep" Georgien. Få tycks veta vad EU i sin utredning om denna konflikt kom till för slutsats, som kan sammanfattas så här:

Den lade skulden för kriget på Georgien och meddelade att "Georgien startade kriget genom sina nattbombningar i Sydossetien". Vidare hette det att Rysslands inledande svar var legalt eftersom "delar av den ryska fredsstyrkan hade dödats".

NATO FINNS ALLT NÄRMARE RYSSLAND
Det har talats mycket på sistone om "Rysslands stormaktsplaner". Det innebär att Putin vill behålla Ukraina i sin "intressesfär". Det vill han nog. Men efterverkningarna av det kalla kriget drabbar nu Ryssland, som verkligen inte är Sovjetunionen.

Inte bara Ukraina och Vitryssland har blivit egna stater sedan Sovjets sönderfall utan också Estland, Lettland och Litauen är nu självständiga. Och dessa tre är faktiskt medlemmar i den särklassigt starkaste militärpakten Nato, som leds av supermakten USA, knappast känd för enbart fredliga ingripanden i andra länder.

Dessutom är före detta länder i den ryska Warzawapakten numera medlemmar i Nato, förutom de baltiska länderna också Polen, DDR, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Slovakien Tjeckien, Slovenien och Ungern. Men i Sverige försöker nu våra militarister och Natoanhängare att på nytt återanvända det ack så anslagsbefrämjande ryska hotet.

NU GLÄDS VÅRA SVENSKA MILITARISTER
Händelserna i Ukraina utnyttjas nu febrilt av våra svenska militarister. Vilket lyft för dem har inte de hittills oblodiga händelserna på Krim varit! Nu beväpnar de plötsligt Gotland med Jas (dyr)Gripen, som om denna fredliga ö skulle vara i farozonen. Alla partier utom (v) och (mp) kräver nu ytterligare miljarder till svensk krigsmakt.

Försvarsminister Karin Enström påpekar dock att vi under de två senaste åren har ökat anslagen till vår krigsmakt.


Den gamla rysskräcken blommar upp igen, sedan länge en pålitlig hjälp åt dem som vill slösa ännu mera skattepengar på krigsförberedelser. Jan Björklund slipper nu ett tag förklara sitt starkt ifrågasatta fögderi, skolan, genom att kräva ökad upprustning och svenskt medlemskap i Nato.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar