söndag, mars 2

BENGT SVENSSON: OS, RYSSLAND och ARRESTERADE GAY-AKTIVISTER

Olympiaden är över. Jag har följt den sisådär via DN och Reuters på nätet. Jag sitter och hejar diskret på di svenske och kollar medaljtabellen. Räknar man enbart silvermedaljer, så slog vi Norge. Visst är väl silver snyggare än guld? Inte ens ryska oligarker går ju omkring med guld i mun längre, och guldpriset föll 30% förra året.

Helt oväntat blev Ryssland bästa nation. Men evenemanget lär ha kostat de ryska skattebetalarna över 50 miljarder dollar. Tänk så mycket annat man kunde fått för 50 miljarder dollar! Ett halvt års krig i Irak tex. Eller en bonusmånad åt Pentagon. Eller Obamas behov av drönare för resten av livet.

Om de nu måste slösa bort 50 miljarder på ett stort civilt propagandajippo utan någon som helst militär nytta, kunde de väl ha skänkt pengarna till oss här i det fattiga Kalifornien. Här har de debatterat och planerat för ett höghastighetståg mellan San Francisco och Los Angeles i decennier utan att ha kommit någon vart. Prislappen har nu ökat till, gissa vad? Just det! 50 miljarder dollar. Något som Kalifornien inte har råd med.

I stället för Putins skid- och skridskoanläggningar i Sotji, alltså. Alla vet ju att ryssarna innerst inne hatar vintersport. Till och med lilla Finland fick deras hockeylag stryk mot. Antagligen var det ryssarnas sätt att protestera mot Putin.

Putin är homofob också. På måndagen den tionde februari i år, några dagar efter OS-invigningen, blev 13 gayaktivister arresterade och bortförda inte så långt från de olympiska anläggningarna. De protesterade mot att lagen inte skyddade dem mot diskriminering. Se


Har ni inte hört om det?

Det kan förstås bero på att just de här olympiska anläggningarna råkar befinna sig i Salt Lake City från vinter-OS 2002, men ändå. Putin protesterade i alla fall inte mot övergreppet.

Men som sagt, när det gäller silvermedaljer, så fick norrmännen på nöten. Det lär de inte hämta sig ifrån på länge.
-----------------------------------------
Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco som tillägger: "Dagens krönika dediceras till Dagens Nyheters ledarsida, som stod för inspirationen. Jag borde nog läsa den mer regelbundet." 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar