lördag, mars 29

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1361) 30/3-13/4 till....


….till              Tuffs ordförande Sylvia Ljungdahl, som inför årsmötet den 22 mars skrivit föreningens verksamhetsberättelse för 2013. Trots att den är kortfattad är den mycket omfattande till följd av Tuffs mångskiftande aktiviteter. Dess förstasida har flera läsvärda citat, t. ex "All agitation för krig börjar med påståendet att motparten hotar freden". Om du vill ha den kontakta Monica, tel 712 2581 monica.schelin@brevet.nu

….till              Tuffs nya styrelseledamöter Jenny Citron, Jonas Bodin och Rubin Virdi. De är bland de femton i den tappert kämpande styrelsen, som förutom Sylvia Ljungdahl leds av Monica Schelin (vice ordf.), Margareta Svahn (sekreterare) och Bitte Isacsson (medlemsregistret)

….till              den fina minnesstunden 21 mars i Hoppets kapell för den bortgångne Tuff-aktivisten Bengt Citron.

….till              Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som meddelat att man redan börjat bygga en samlingssal för flickor vid Vaghval, en av Tuff-skolorna bland indiska Dharampurs fattiga byar. Bhikhu minns med beundran Bengt Citron och den hemsida (numera www.tuff.nu ) som denne skötte så fint i många år. Bygget planeras vara klart i juni och det ska få namnet BENGT STUDY HALL

….till              Bengts många vänner som för att hedra hans minne bidragit med över15 000 kr till projektet i Indien, som alltså ska bära hans namn. Bidrag till detta projekt välkomnas på Tuffs insamlingskonto plusgiro 79 36 36 -2. Lägg märke till att varenda insamlad krona skickas oavkortad till ändamålen, eftersom det inte finns någon avlönad i TUFF eller här i Radio Tuff utan alla jobbar gratis.

….till              Neven Milivojevic, som tipsar oss om ett fint resmål under våren, nämligen Belgrad, där Tuff sedan många år har en partner, Lina Vuskovic. Hennes fina arbete för gamla fattiga, ofta flyktingkvinnor, har Tuff de senaste åtta åren stött med 71 000 kr. Enligt Neven får därför Tuff-medlemmar 20 procents rabatt på logi- och matkostnaderna. Han hörs mera utförligt senare i detta Radio Tuff.

….till              KYRKANS TIDNING, som (27/3) har en artikel med rubriken "Samarbete säkrare än militär upprustning". Där kommer Anders Mellbourn till tals och han har bl a varit chefredaktör på Dagens Nyheter och chef för Utrikespolitiska Institutet. Han menar, att "tyngdpunkten ska skjutas från militärt försvar i riktning mot fredsbyggande och konfliktförebyggande". Om Ukraina säger han att "ingendera sidan, varken den europainriktade eller den rysslandsvänliga, lyckades skapa ett legitimt styre och båda sidorna var korrupta" (I samma tidning fanns en stor artikel om tyresöbon och förra statsministern Ingvar Carlsson, som precis som i förra Radio Tuff berättade om religionens roll även i politiken.)

….till              Olov Abrahamsson som (18/3) i tidningen Norrländskan skriver under rubriken "Lyssna på Hans Blix! för dennes råd, att ”I stället för att bli medlemmar av Nato bör vi ägna oss åt ett mer målinriktat arbete för säkerhetspolitisk avspänning och nedrustning i Europa”. Det är klokt sagt av en före detta folkpartistisk utrikesminister. Tänk om hans partivänner med flera ville lyssna, de som alltmer hysteriskt nu agiterar för att Sverige ska bli Natos 29:e (!) medlem. Hur många är det för resten som vet att 28 länder redan tillhör denna militärallians?

….till              Owen Jones i den brittiska tidningen The Guardian, som (23/3) skriver under rubriken "Libya is a disaster we helped to create" (Libyen är en katastrof vi hjälpte till att skapa). Han beskriver kaoset med mord inte bara på den amerikanske ambassadören utan på höga inhemska politiker och andra. Han beklagar splittringen där laglösa militiagrupper tagit kontroll över delar av den för landet viktiga oljeexporten. Inte var det väl detta som västmakterna med svensk hjälp ville uppnå när de militärt ingrep i Libyen för 3 år sedan? Men som vanligt aktar sig de krigförande att resultatvärdera krig.

….till              Gideon Levy, medarbetare i den israeliska tidningen Haaretz, som (20/3) påpekar att den ryska annexionen av Krim är mindre problematisk än den israeliska ockupationen av palestinska områden. Denna är mycket grymmare, menar han, men i västliga ögon är den israeliska ledaren Netanyahu inte alls den "djävul" som Putin nu skildras som, och israeliska brott mot internationell lag nämns nästan aldrig. Om amerikanska brott skräder Gideon Levy inte heller orden:
                      "USA är supermakten, som är ansvarig för den största mängden blodspillan sedan andra världskriget. Blodet från deras offer ropar upp från jorden i Korea och Vietnam, Kambodja och Laos, Irak, Pakistan och Afghanistan."
                      Levy nämner också det ganska okända faktum, att åtta amerikanska delstater har liknande homolagar som ryssarna har blivit så kritiserade för.

….till              amerikansk självironi i nättidningen CounterPunch, som visar en karta över Europa och Asien. Där är de många amerikanska militärbaserna utmärkta. Texten lyder ungefär: "Ryssarna vill nog krig, för se hur nära alla våra militärbaser de korkat nog har placerat sitt land!"

….till              rysk (?) ironi, som handlar om presidentparet Barack och Michelle Obama. De är i sovrummet men han sover oroligt och förklarar för hustrun:
- Jag avskyr den där Putin. Jag skulle vilja slå benen av honom.
Michelle invänder:
- Ingen bra idé. Vet du inte att ryssarna tog många guld i Paralympiska
spelen för funktionshindrade?
….till                   de schyssta, solidariska människor som i strid ström nu betalar avgiften för medlemskap i TUFF genom insättning 200 kr (familjemedlem: 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Hjärtligt välkommen du också! (Framåt mitten av april skickas ett nytt TUFF-kalendarium och TUFF-bladet till de över 400 medlemmarna.)

….till              den nya Tuff-medlem från Saltsjöbaden, som på inbetalningskortet  skrivit följande uppmuntrande ord: "Mina allra varmaste hälsningar! Önskar att Radio Tuff sändes ännu oftare. Gör så mycket reklam jag kan för er."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar