måndag, mars 17

Ingvar Carlsson: Ryssland och folkrättsbrotten

Den 12 mars talade Tyresöbon och förre statsministern Ingvar Carlsson i hemortens kulturcafé. Det handlade främst om hans nyutkomna bok "Lärdomar: personliga och politiska". Bland annat prisar han där "den nordiska modellen" men ägnar också ett kapitel förvånande nog åt religionerna.

I Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1360, som hörs på www.tyyresoradion.se , återges också vad Ingvar Carlsson sa om aktuell utrikespolitik, bland annat så här:

"Med anledning av vad som händer nu i dagarna vill jag ändå lite nyansera den bild som framför allt Bildt och även media ger av det nya Ryssland och vilket eventuellt medansvar som vi har för utvecklingen. Jag tycker inte att vi är helt utan ansvar.

När Gorbatjov lovade Bush den äldre, att inga ryska trupper skulle sättas in i DDR, utan tvärtom skulle de sovjetiska trupperna dras tillbaka och inte bara från DDR utan från hela östra Europa, så lovade Bush honom i en muntlig överenskommelse att Nato i gengäld inte skulle flytta fram sin östgräns. Vi vet vad som sedan har skett.

Svaghetsperioden i Ryssland under Jeltsin, en ledare med svåra alkoholproblem och som skämde ut Ryssland på många sätt, förnedrade ju ryska folket. Samtidigt kände dom sin maktlöshet. Man behövde inte vara rysk general för att känna att man omringades. Det där är ena punkten

Den andra är att vi pratar både i Sverige, USA och i Europa om Putins brott mot internationell rätt. Det är riktigt och det ska brännmärkas. Men faktum är att vi bombade Serbien, Rysslands gamla bundsförvant, utan tillstånd av säkerhetsrådet. USA och Storbritannien gick in i Irak, ett brott mot folkrätten. Israel med stöd av USA:s veto bryter mot folkrätten. Guantanamo-basen är ett brott mot folkrätt och internationell rätt. Drönarna, som amerikanerna skickar in och dödar folk är ett brott mot folkrätten.

Våra angrepp och vår kritik mot Putin skulle ju ha mycket större moralisk och saklig kraft, om vi inte själva hade begått de här brotten. Tycker därför att när vår utrikesminister börjar tala om Quisling och använder såna ord så är det ett verbalt ordkrig i en situation som är otroligt farlig, så skulle jag önska att han talade med lite annorlunda röst.

På gott och ont kommer vi att ha Ryssland som en granne i framtiden. Vi ska inte agera så att nationalismen i Ryssland blir ännu värre, för den har växt farligt och vi har sett hur man trampar på mänskliga rättigheter.

Jag är av den tron att ibland är det bättre att tala med varandra än att förbereda krig som faktiskt man delvis gör. Vi skulle vara betydligt mer trovärdiga i vår kritik av Rysslands brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt om vi inte själva hade trampat fel.

Jag tillhör dom som menar att det är säkerhetsrådet som beslutar om militär intervention i andra länder. Det är ingen tillfällighet att man bestämde detta efter andra världskriget. Då kan man inte bara bryta mot det när det passar en själv.

När man bombade Serbien, skrev jag faktiskt en artikel I New York Times och The Guardian, där jag sa att det här är ett väldigt farligt alibi. Det här noteras i Moskva att man bombar Serbien, deras gamla bundsförvant, och när det passar ryska intressen finns risken för de kommer att plocka fram det."


(Detta var en bit av Ingvar Carlssons tal den 12 mars i Kulturcaféet, Tyresö. Några andra avsnitt av talet hörs i Radio Tuff nr 1360 på www.tyresoradion.se )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar