måndag, mars 17

Lars Borgnäs mot den strida strömmen

Lars Borgnäs är en mångsidig man. Han är jurist, civilekonom och journalist. Dessutom modig, för som journalist vågar han gå emot strömmen. Han har stuckit ut hakan i ämnen som Palmemordet, Estonias förlisning och "ryska ubåtar" i svenska vatten. Han är en av de tusentals intressanta personer jag haft förmånen att intervjua på www.tyresoradon.se där han hörs på http://www.tyresoradion.se/search.php?query=Lars%20Borgn%C3%A4s 

Nu i radions program Obs den 14 mars påtalar han den extrema enögdheten i våra mediers rapportering av händelserna i Ukraina och skildringen av Ryssland. Våra medier påminner honom om Sovjetunionens, vars ensidiga propaganda mot väst han upplevde på plats som ung journalist 1968. Han blev då utvisad och fick  24 timmar på sig för att lämna landet.

Om svenska mediers unisont negativa syn på Putin och Ryssland av i dag säger han (Citaten fetstilade).

Fakta tycks anses som onödiga att efterforska och redovisa, rykten sprids ohejdat utan kontroll, anonyma källor eller öppet tvivelaktiga sådana får duga som sanningsvittnen.

Borgnäs undrar om det är sant att Ukrainas president blev avsatt på ett olagligt sätt. Men det redovisas inte av svenska medier, där en ledarskribent på en stor tidning bara tycker att "Janukovitj förtjänade att avsättas" Om uppgifterna att krypskyttarna på Maidantorget i Kiev kan ha varit från oppositionen nonchaleras och Borgnäs  påtalar att faktaläget redovisas inte. Och han frågar::

Hur gick Janukovitjs avsättning till, vem bär ansvaret för massakrerna på Majdantorget, vilka har nu med USA:s, EU:s och Sveriges stöd tagit makten i Kiev - som måste bedömas och vägas in i en analys om man ska förstå vad som har hänt i Ukraina och förstå, om än inte acceptera, hur Ryssland har agerat. Det borde vara en självklarhet, och är det i de flesta andra sammanhang, att medier och kommentatorer redovisar faktaläget för allmänheten och försöker göra begripligt hur båda sidor i konflikten tänker. Men när det gäller Ryssland ställs inga sådana krav.

Om den ryske ledaren säger Lars Borgnäs:

Vladimir Putin kanske drar fel slutsatser och agerar på ett felaktigt sätt när han säger sig vilja skydda den ryskspråkiga befolkningen i Ukraina, men den svenska allmänheten ges inte chansen att bedöma det om de inte får en saklig och objektiv faktabeskrivning. Den borde också ges chansen att förstå hur de ryska ledarna tycker sig se att Nato, som dom uppfattar som en rest från det kalla kriget med Ryssland som egentlig huvudmotståndare, försöker fullborda sin omringning och isolering av Ryssland genom att nu sikta in sig på Ukraina

Borgnäs undrar vilka som tjänar på den ensidiga mediebilden och påpekar:

Man kan notera vilken fart det blivit på de svenska militära försvarsivrarna, inte minst de som förespråkar en svensk anslutning till den västliga militäralliansen Nato. Dom hoppas förstås nu att krisen i Ukraina, eller snarare den svenska mediebilden av krisen, ska ge ett skov i opinionen, som kan ge ökat folkligt stöd för ett svenskt Natomedlemskap.

(Utdrag från Sveriges Radios Obs den 14 mars. Citaten fetstilade)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar