söndag, mars 9

ÄR DET BARA RYSSAR SOM ÄR HOMOFOBA?

I morse (6/3) berättade man på radionyheterna att i västgötska Kinna hade en homosexuell man blivit nedslagen och misshandlad utanför sitt hem. Tidigare hade parets bil blivit vandaliserad med äckligt klotter och liknande.

Vi minns ju alla våra mediers intensiva kritik av Ryssland för att landet - som det ibland lögnaktigt uttrycktes - hade "förbjudit homosexualitet". Denna kampanj stegrades inför OS och deltagande olympier uppmanades att bojkotta spelen eller åtminstone på plats demonstrera mot den ryska hållningen.

När DN:s journalist (7/2) vid olympiska spelens början besökte en gayklubb i Sotji förklarade den homosexuella krögaren: "Alla säger att vi homosexuella har det så hemskt här i Ryssland. De vet inte vad de pratar om". Och han påpekade att den ryska så kallade antigaylagen inte är en lag mot de homosexuella utan mot att propagera för barn i förskolor och skolor för hbtq.

GAY I SVERIGE FÖRUT OCH I RYSSLAND AV I DAG
Gayrörelsen får en massa positiv uppmärksamhet och det kan den vara värd. Men när man i det antiryska drevet inför OS också hör att "homosexualitet är förbjuden i Ryssland" är det båg i det vackert regnbågsgranna. Lesbiska förhållanden har aldrig varit förbjudna där och manlig homosexualitet är helt tillåten sedan drygt två decennier.

Faktum är att ryska homosexuella har det bättre än vad deras likasinnade svenskar hade det i min ungdom, då jag fick uppmuntra homosexuella vänner och ekonomiskt hjälpa en homosexuell släkting.

MÖNSTERLANDET USA
I senaste Radio Tuff (1359) rapporterade Bengt Svensson från San Francisco:

"På måndagen den 10 februari i år, några dagar efter OS-invigningen, blev 13 gayaktivister arresterade och bortförda inte så långt från de olympiska anläggningarna. De protesterade mot att lagen inte skyddade dem mot diskriminering.

Har ni inte hört om det?

Det kan förstås bero på att just de här olympiska anläggningarna råkar befinna sig i Salt Lake City från vinter-OS 2002."

Nyligen beslöt den lagstiftande församlingen i Arizona att tillåta affärs- och restaurangägare att porta homosexuella. Tänk om detta hade hänt i Ryssland! Vilka rubriker hade det då inte blivit i västliga tidningar!

I flera andra amerikanska delstater finns det gällande lagar som påminner om den ryska.

VÅRT MÖNSTERLAND ENGLAND
Marc Bennet i den brittiska tidningen The Guardian har mage att påpeka att 40 medlemsländer i brittiska Commonwealth har homolagar som är sju resor värre än de ryska. Tidningen ger många exempel på detta.

Margaret Thatcher uttryckte sig i vändningar som i dag skulle brännmärkas som homofoba, men det var ju ett tag sedan hon styrde Storbritannien. Dock röstade den nuvarande premiärministern David Cameron år 2003 mot att dessa homofoba lagar skulle avskaffas. Sex år senare tvangs han be om ursäkt för detta.
----------------------------------------------

Åke Sandin, själv - kanske gammalmodigt? - heterosexuell, om nu inte detta vid min ålder bara är skryt. Som vi gubbar brukar säga: "Visst vänder jag mig om efter sexiga tjejer, men jag är ju så jävla gammal, att jag har glömt varför"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar