lördag, mars 15

"ROSOR" från RADIO TUFF (nr 1360) till....

….till              Tuffs partner i Indien, Bhikhu Vyas, som hjärtligt tackar för 2 331 344 indiska rupier, som Tuff                       nyligen skickade. Det motsvarar 240 000 kr, men i Indien räcker det till väldigt mycket, bland                           annat till driften av två av de åtta "Tuff-skolorna i fattiga Dharampur.

….till              minnet av den 27 februari bortgångne Bengt Citron, som under många år gjorde så värdefulla insatser för Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF). Nu planeras att ett av de många Tuff-projekten i Indien skall få namn efter honom. Så här skriver vår indiske partner, nyssnämnde Bhikhu Vyas: "It is very appropriate to name some project in memory of late Bengt. I will discuss with Koki what to name and then let you know." (Det är mycket lämpligt att namnge något projekt till ,minne av den bortgångne Bengt. Jag ska diskutera med Koki, vad vi ska namnge, och sedan låta er på reda på det.). Denna fina idé har föreslagits av Bengts efterlevande fru Christina. Vi kan alltså bidra till att hedra hans minne genom insättningar på Tuffs insamlingskonto 79 36 36 - 2. Självfallet kommer alla bidragsgivares namn att meddelas till Bengts närmaste.

….till              Margareta Flygt, som i tidningen Sydsvenskan (12/3) påminner om att det nu är 100 år sedan första världskriget startade. Ungefär nio miljoner, de flesta soldater, dödades. Hon skriver om soldaternas 1,5 miljoner dagbokssidor, som England nu samlat i det Brittiska Nationalarkivet. Hon tycker att alla i kriget deltagande länder borde ha något liknande och skriver:

"Min morfars storebror stred vid västfronten 1914 innan han dog av att benen trasats sönder av granatsplitter. Han hade sett utbrända byar, hungriga barn och skräckslagna människor, tagit döda soldaters rockar för att värma sig och spelat kort på lediga dagar. Om allt detta skrev han i sin dagbok och i breven hem. Tänk om jag i stället för att läsa hans anteckningar och det formella brevet som skickades till fadern om sonens död 'för' fosterlandet hade kunnat träffa hans ofödda efterkommande på släktmiddagar 2014?

'Drivor av tyskar slitna i stycken' står det i den brittiska kommendanten James Pattersons anteckningar. Kanske en av dem var just min morfars storebror. Han ligger i dag tillsammans med 4600 andra tyska soldater på militärkyrkogården i Vouziers. Patterson dog kort därefter. Båda soldaterna skrev om hur grymt, hårt och utan medkänsla kriget var - den ene på engelska, den andre på tyska.- Dödssiffrorna är hisnande. Varenda en är en för mycket."

….till              Radio Tuffs man i Kalifornien, Bengt Svensson, som tycker att vi ska läsa "King Leopold's Ghost", skriven av Adam Hochschild. Den finns också på svenska som "Kung Leopolds vålnad". Bengt skriver:
"Boken handlar om den belgiske kungens terrorvälde i Kongo. I åratal har jag tvekat att ge mig på boken, eftersom historien om Kongo är så deprimerande. Men författaren håller en hälsosam distans till de historiska figurerna och betraktar dem ibland med ironi och humor, vilket faktiskt gör läsningen underhållande. Vad som beskrivs är bland annat hyckleriet, självbelåtenheten och den fromma retoriken. Kolonialismen utgav sig för att vara helt altruistisk Det gällde att rädda afrikanerna inte bara från 'arabiska slavhandlare' utan också deras själar. Att 'civilisera' var också en av de högstämda deklarationerna i  manipulerandet av opinionen. Men sist men inte minst var det cynismen, brutaliteten och hänsynslösheten, som dolde sig strax under den polerade ytan".
Hochschild har också skrivit boken To End All Wars, som bland annat handlar om engelska pacifister, såsom Bertrand Russell, under första världskriget. Det kriget skulle ju enligt segrarna göra slut på alla krig, men det var ju som bekant bara optimistisk krigspropaganda.


….till              kulturskribenten Torsten Kälvemark, som skriver om Svoboda, det högerparti i  Ukraina som tack vare energiska insatser under protesterna på Maidantorget i Kiev både fått ministerposter och posten som riksåklagare. Han tycker att partiet "luktar fascism". Han tror att Carl Bildt varit alltför stressad för att hinna läsa partiprogrammet och påstår: "Bildt  går i god för partiet som vill kriminalisera homosexualitet och återinföra kärnvapen"

….till              den Tuff-medlem som ironiskt på e-post frågar: "Vad tror du, kommer Carl Bildt att få fredspriset?!"

….till              Henry Kissinger, USA:s utrikesminister 1973-77 , som nu framstår som  fredsmäklare efter att 1973 varit en mycket kontroversiell mottagare av Nobels fredspris. Nu skriver han i Washington Post (5/3) att både Ukraina och Ryssland måste besinna sig och i bådas intresse välja försoning i stället för den nuvarande konfrontationen. Han råder ukrainska ledare att välja en hållning jämförbar med Finlands, som han menar håller starkt på sin självständighet och samarbetar med väst men samtidigt undviker konfrontationer med Ryssland.

….till              Fria tidningen (12/3), som har en artikel av Britta Ring med rubriken "Ukraina, Ryssland och elefanten i rummet" Hon menar, att Natos systematiska utvidgning runt Rysslands gränser med stark militär aktivitet och offensiva stridsövningar i bland annat norra Sverige och i Östersjön är elefanten i rummet, som massmedierna inte låtsas om - kompakt tystnad råder"

                      I samma tidning (5/3) skriver Pierre Gilly under rubriken "Dubbla måttstockar i historiesynen" om att massdödande genom svält och koncentrationsläger inte uppfanns av 1900-talets otäcka diktaturer utan hade motsvarigheter i västmakternas behandling av bland annat kolonialfolken. Han påminner om svälten 1943 i i brittiska Indien, då ca 3 miljoner bengaler dog till följd att britterna vägrade att förse de svältande med mat. Så sent som på 90-talet dog ca en halv miljon irakiska barn till följd av västliga sanktioner.

....till               Tyresöföretaget Wild Card och dess chef Mikael Sipilä (intervjuad på www.tyresoradion.se härom året) som utsåg Tuff till sitt "välgörande ändamål" för februari. De skriver bland annat: "Vi har aktivt valt att fortsätta att stödja TUFF:s verksamhet för 2014. Summan är inte det avgörande men vi vill gärna försöka visa att vår devis "Ingen kan göra allt, men alla kan göra något" verkligen fungerar. Så detta är även en budkavle till våra kunder, leverantörer och partners att ta ett aktivt beslut. Ett beslut att försöka bidra till fred på jorden, i den bästa av alla världar. De uppmanar oss att stödja Tyresö Ulands- och FredsFörening genom insättningar på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 . Företaget har föregått med gott exempel genom att stödja Tuff med 800 kr. Det innebär att Tuff hittills under 2014 fått gåvor från medlemmar på över 12 000 kr, jättefint och nödvändigt för en förening som inte har några offentliga bidrag.

….till              Radio Tyresö (www.tyresoradion.se ), som fortsätter sina sändningar, nu med flera duktiga programledare. En av dem är Inger Gemicioglu, som bland andra intervjuat Fårdalabon Classe Svensson. Han är en riktig kämpe som kommit tillbaka fint efter en svår stroke. Han är en av de drygt 400 Tuff-medlemmarna och säger på radion. "Tuff gör ett väldigt bra jobb!"


….till              allt flera schyssta människor som i strid ström betalar medlemsavgift till det frivilligt och hårt kämpande Tuff. Årsavgiften är 200 kr och för annan på samma adress (familjemedlem) 80 kr och Tuffs plusgiro är 16 01 37 -6. Alla är hjärtligt välkomna som medlemmar! Du behövs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar