söndag, april 7

Tonåringar i "Firing Zone" på ockuperade Västbanken

Lena Lönnqvist är sedan en tid "ekumenisk följeslagare" bland palestinierna på Västbanken I sitt tredje resebrev skildrar hon barnens eller tonåringarnas situation där. Hon berättar om Azhar, en 14-årig sprallig palestinsk flicka. Hennes intressen och oro handlar inte som svenska tjejers om utseende, pengar eller kompisar utan om familjen kan fortsätta bo kvar i byn, där hon bor eller om deras hem ska jämnas med marken.

Lena Lönnqvist:

"Azhar har ingen trygg livssituation. Hennes by ligger i ett område på Västbanken,som Israel beslutat att göra till militärt övningsområde, kallat Firing Zone. Ingen får vistas i en Firing Zone utan att ha tillstånd. Det innebär att de boende måste söka tillstånd för att få vistas i sina hem och de släktingar eller vänner som vågar besöka dem vistas där illegalt. Det får inte ske någon förnyelse av bostäder och infrastruktur i området.

Ungefär 18 % av palestinska ockuperade Västbanken har Israel gjort till Firing Zone-områden. Alla palestinska byar i dessa områden är hotade. Motsägelsefullt är att samtidigt tio israeliska bosättningar har etablerats där och att det mycket sällan utförs militära övningar i områdena enligt UNOCHA ( FNs kontor för samordning av humanitär hjälp)

Ett av Firing Zone-områdena är Masafer Yatta, där det bor cirka 1500 personer i tolv byar. Azhars hemby är en av dem. Under åren har vattencisterner förstörts samt hus och boskapsförvar rivits och varje gång finns hotet att hela byn ska bort. Tack vare stödinsatser och energiska byinvånare har emellertid också förbättringar skett. Byn har fått ett litet vindkraftverk som gjorde det möjligt att skaffa både TV och kylskåp, vilket gav stora fördelar. Vatten får man köpa via tankbil under halva året."

Lena beundrar och hjälteförklarar de israeliska kvinnor och män, unga och gamla som kämpar mot ockupationen, mot militariseringen och för en rättvis fred. Hon hoppas att de blir flera. En av dem är Ruth Hiller från den israeliska fredsorganisationen New Profile, som beskriver hur israeliska tonåringar uppfostras:

"Från 16 år är våra ungdomar helt i händerna på militären. Vid den åldern görs i Israel reklam i skolorna för olika militära grenar att välja på. Men långt innan dess har man militära ceremonier med skolelever. Idealet i Israel är att vara en duktig soldat i armén."

Lena Lönnqvist sammanfattar:

"Ockupationen av palestinsk mark fortsätter i våldets tecken. Dagligen rapporteras om bosättningar som tar ytterligare palestinsk mark i besittning, barn som arresteras av armén, bönder som misshandlas av bosättare, soldater som skjuter civila och palestinska hem som demoleras."
---------------------------------------------
Sänds i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1338) 7-21 april 2013. www.tyresoradion.se

:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar