söndag, april 7

ROSOR från RADIO TUFF (1138) 7-21/4-2013 till….

….till Strandskolan i Tyresö, som den 7 mars hade sitt traditionella Öppet hus för Tuffs skolprojekt i Indien. 33 853 kr blev behållningen på knappt tre timmar. Fantastiskt fint jobbat av elever och personal, som serverade mat och kaffe, bjöd på sång, musik dans, teater och på andra sätt visade upp sina talanger. I slutet av vårterminen gör Tyresö skola och Kumla skola i Tyresö dagsverken för samma ändamål.

....till tidningen Tyresö Nyheter, som i sitt senaste nummer har nästan en hel sida om Tyresöradion och Radio Tuff. (www.tyresoradion.se ) Tuff är redan nämnt i helsidesrubriken "Fåglar, tennis, TUFF, politiker m m på 91,4". Hela sidan ses på http://www.tyresonyheter.nu/14tn2.pdf

….till Aftonbladet, som (22/3) har rubriken "VI ÄR ETT 90-PROCENTIGT NEJ TILL VÅR VAPENEXPORT" I Sanna Lundells text står bland annat: "De allra flesta svenskar, 90 % enligt Demoskop, fattar att det är högst amoraliskt att pumpa in vapen i diktaturer, i regimer som har en vidrig människosyn….Vi fördömer vapenexporten som den ser ut i dag. Tycker att den är galen".

….till Hugh Griffiths på fredsforskningsinstitutet SIPRI, som uppger att på drygt ett år har minst 160 militärflyg med bland annat vapen landat i Jordanien och Turkiet för vidare transport till rebellerna i Syrien. Sammanlagt har minst 3 500 ton vapen transporterats. Vapnen är främst betalade av Qatar och Saudiarabien, men också den amerikanska underrättelsetjänsten CIA är inblandad. Hugh Griffiths, på fredsforskningsinstitutet SIPRI, säger att transporterna innehållit en rad olika vapentyper.

….till Svenska Freds' ordförande Anna Ek. På socialdemokraternas partikongress 3-7 april var inte bara den resursstarka lobbygruppen SOFF (=Säkerhets- och försvarsföretagen) där utan också Svenska Freds. Anna Ek förklarade sin närvaro så här: "Vi måste vara tillgängliga, så att inte vapenindustrin tar över debatten helt". Vapenexporten diskuteras också på ett Tuff-möte torsdagen den 18 april kl 19, när Svenska Freds' generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill inleder och som också tar upp Burma och Afghanistan. Alla välkomna och fika och gemyt ingår!
….till de 22 namnkunniga svenskar, bl a KG Hammar, Maj Britt Theorin, Anders Ferm, Tomas Magnusson, Thage G Peterson, Birgitta Hambraeus, Ilmar Reepalu, Lars-Gunnar Liljestrand och Peter Hjukström, som den 25 mars i ett brev till utrikesminister Carl Bildt bland annat skrev: "Den 12 februari i år dödades tio civila, en man, fyra kvinnor och fem barn, i en flygattack av NATO/ISAF mot ett hus i Shegaldistriktet i Afghanistan. Det var bara en av många strider som pågår i landet, dag efter dag, år efter år men som nu inte ens får en notis i våra medier. Kriget i Afghanistan går in på sitt tolfte år. Det är det största ännu pågående kriget i världen och det är uppenbart för alla att det inte kan vinnas militärt. Kriget har slitit sönder det civila samhället, dödat tiotusentals och drivit hundratusentals på flykt. Som alltid i krig är kvinnorna och barnen de som drabbas hårdast. Även hjälpverksamheten påverkas av kriget. Ett grymt exempel är då ISAF-styrkor i februari attackerade och förstörde Svenska Afghanistankommitténs sjukhus i Wardakprovinsen". De 22 undertecknarna uppmanar regeringen: "Tag hem trupperna redan nu och avsluta omgående Sveriges deltagande i kriget!. Kasta inte bort svenska skattepengar på ett fortsatt meningslöst krig. Använd istället all den goodwill som vårt land kan ha genom vårt långvariga biståndsarbete till att stödja en förhandlingslösning!"

….till Washington Post, som (19/3) skriver om den ryske (och svensktalande) politiske kommentatorn Fjodor Lukjanov, som påpekar: "Ur den ryska ledningens synvinkel ser nu Irakkriget ut som början på en accelererande förstörelse av regional och global stabilitet, en underminering av de sista principerna för en hållbar världsordning. Allt som hänt sedan dess, inklusive flirten med islamister under den arabiska våren, USA:s politik i Libyen och dess nuvarande politik mot Syrien tjänar som bevis på ett strategiskt vansinne, som har tagit över den sista kvarvarande supermakten”.

….till Patrick Cockburn som i den brittiska tidningen The Independent (12/3) skriver: "USA och England ses som erövrare snarare än som frihetsmakare.Irakierna blir cyniska om USA:s och Englands motiv att fördöma en al-Qaida-kämpe som terrorist, om han dödar och bombar i Irak. Men skulle han resa några mil uppför floden Eufrat och in i Syrien och bekämpa den syriska armén skulle han förvandlas till en frihetskämpe och kanske få del av den 'icke-dödliga' hjälpen från USA och England".

Cockburn sammanfattar: "Propaganda och paroller ersätter förnuftig politik och förhindrar överläggningar och kompromisser".

….till den amerikanske journalisten Seymour Hersh. Han avslöjade massakern i Song My 1968, då amerikanska soldater dödade uppåt 500 vietnamesiska civila inte minst kvinnor och barn. För denna grävande journalistik fick han det prestigefyllda Pulitzerpriset. I april 2004 avslöjade Hersh också amerikanska militärers tortyr av irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset utanför Bagdad. Redan 2007 skrev han i tidningen The New Yorker bland annat: "För att underminera Iran, som mestadels är shiamuslimskt har USA omgestaltat sina prioriteringar för mellanöstern. I Libanon har USA börjat samarbeta med Saudiarabiens regering, som är sunnimuslimsk, i hemliga operationer som syftar till att försvaga Hizbollah, den shiamuslimska organisation, som backas upp av Iran. USA har också deltagit i hemliga operationer mot Iran och dess allierade Syrien. En bieffekt av dessa aktiviteter är stödet till sunniextrema grupper som hyllar en militant version av Islam".

….till Tuffs intensiva verksamhet nu på det 47:e året. Till de över 400 medlemmarna skickas nu ett fullmatat TUFF-kalendarium, plus TUFF-bladet, som tar upp tio olika ämnen. Utskicket finns att läsa på Tuffs omfattande hemsida www.tuff.fred.se  Välkommen som medlem genom att sätta in 200 kr (+familjemedlem för 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37-6 !
(Hörs på www.tyresoradion.se )

1 kommentar:

  1. Har du länkarna till alla dessa intressanta artiklar, Åke?

    SvaraRadera