söndag, april 21

Nordkorea hotande - eller hotat?


Våra medier visar nordkoreanska trupparader och den uniformerade unge ledaren Kim Jong Un i talarstolen. Där klipper man ut bitar, där hans retorik är mest hotfull eller skrattretande. "Musen som ryter", som någon kallade det.

Medierna lyckas göra Nordkorea till något för västvärlden mycket hotande. De visar inte de supermoderna amerikanska bombflygplan och örlogsfartyg som i likhet med tidigare år har militärmanövrar tillsammans med Sydkorea alldeles i Nordkoreas närhet. De nämner inte de amerikanska kärnvapen som finns i Sydkorea. Men Nordkoreas famlande försök att skaffa kärnvapen får desto större uppmärksamhet.

Vi utsätter Nordkorea för sanktioner, ett land som är så fattigt att dess nationalinkomst knappt överstiget Sydkoreas militärutgifter. Sanktionerna inleddes på grund av en missiluppskjutning. Sedan andra världskriget har 9000 missiler avlossats från olika länder utan att sanktioner tillgripits, men Nordkoreas 4 uppskjutningar betraktas som en fara.

För många hör Koreakriget (1950-53) till "Antikens historia", som vi väl främst minns från den roliga TV-serien MASH. I verkligheten var kriget inte alls roligt utan uppåt tre miljoner dödades. Det påstås rentav att 20 % av den koreanska befolkningen dödades.

Den amerikanska krigföringen var länge hemligstämplad av Pentagon. Men för tolv år sedan kom i USA boken "The Bridge at No Gun Ri. A Hidden Nightmare from the Korean War", vars författare förlänades med Pulitzerpriset Den avslöjar ett krig utan nåd från den amerikanska sidan. Soldaterna uppmanades att inte ta fångar utan döda dem. De beordrades att också bomba civila flyktingkolonner. Och No Gun Ri i bokens titel var en av de byar som amerikanerna utplånade. Invånarna tog sin tillflykt till området kring en järnvägsviadukt. Där utsattes de för anfall från luften och för beskjutning från de amerikanska trupper som bränt ned deras by. Ca 200 koreanska barn, kvinnor och män dödades.

Den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang utsattes för massiva bombningar, så många koreaner känner väl till det här kriget eller har släktingar som dödades i det. Därav den nordkoreanska rädslan för det kärnvapenrustade USA.

Men visst är Kim Jong Uns retorik fånig, och visst vore det bättre att landet satsade på basbehoven i det fattiga landet än på kostsamma kärnvapen och missiler.

-------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff (www.tyresoradion.se  )



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar