fredag, april 19

Bengt Svensson: GUANTANAMO, TORTYR OCH VACKRA ORD

Det är en kall och blåsig måndag i San Francisco. Nyheterna är som vanligt deprimerande. En bomb har just dödat några deltagare i Bostons maratonlopp. Att sådant händer varje dag i länder som Afghanistan, Irak och Syrien gör ju inte saken bättre men möjligen mindre förvånande.

På den amerikanska militärbasen, Guantanamo sitter folk inspärrade utan rättegång sedan mer än tio år. En av fångarna har med hjälp av sin advokat fått en berättelse publicerad i New York Times. Han heter Samir Moqbel, är från Jemen och har suttit fängslad på Guantanamo i över 11 år. I början anklagades han för att ha varit vakt åt Osama bin Laden, men nu vet han inte längre vad han anklagas för. Han har aldrig ställts inför rätta. Endast sju domar har avkunnats på 11 år mot 779 fångar, och två av dem har frikänts efter överklagande. Moqbel är en av ett hundratal som gått i hungerstrejk, och därför utsatts för tvångsmatning. Fången binds till händer och fötter och matas dels intravenöst och dels med en slang genom näsan ner i magen. Fortfarande sitter där 166 fångar, som kostar de amerikanska skattebetalarna 114 miljoner dollar om året eller 686747 dollar per fånge.

Annan tortyr har bestått i nära drunkning, så kallad waterboarding, påtvingad vakenhet långa tider, nerkylning, extremt oljud. Nio har dött, varav sju självmord. Obama lovade stänga fängelset inom ett år efter att ha blivit USA:s president. "but he missed the deadline", står det i Reuters faktaruta, vad det nu betyder.

Jag slår upp Obamas tal i Oslo efter att han fått Fredspriset, och jodå, han sa då: "Därför förbjöd jag tortyr. Därför beordrade jag Guantanamofängelset stängt", säger han 2009. Och: "Därför har jag åter försäkrat Amerikas åtagande att följa Genèvekonventionerna." Det var före drönarattacker på barn som samlar ved. För övrigt verkar ingen ha tagit Obama på allvar, särskilt inte den norska nobelpriskommittén.

New York Times, förresten? De hejade på invasionen av Irak med en hel räcka lögnaktiga reportage. Ungefär samtidigt stödde de den misslyckade militärkuppen mot Hugo Chavez i Venezuela och militärkuppen i Honduras häromåret. Om någon av lyssnarna kan komma på någon amerikansk militär invasion, som New York Times fördömt, så hör av er.

Däremot brukar New York Times lägga sig till med en ny ståndpunkt, när kriget börjar gå dåligt, typ Vietnamkriget.

Men också en del goda nyheter har vi fått nyligen. Våren ska ha kommit till Stockholm i början av april, vilket är helt normalt, så kanske allt det här pratet om global uppvärmning inte är så allvarligt, åtminstone inte runt Stureplan?

I San Francisco har vi vår året om - utom en vecka då och då, när vi har sommar.

Ha det så bra, önskar
Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco. (Radio Tuff 1339 www.tyresoradion.se )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar