lördag, april 20

ROSOR från RADIO TUFF (1339) 21/4-5/5 -13 till ….


….till minnet av Sofie Wenander, som begravdes den 12 april. Det var en fin och stämningsfull ceremoni, förrättad av Sven Lionell och med sång av Erik Linder. Många kom och att Sofie hade många vänner syns också påtagligt i att så många följt hennes döttrars råd att hedra henne genom att stödja Tuffs skolprojekt. Hittills har Sofies vänner redan bidragit med 21 300 kr på Tuffs insamlingskonto pg 793636-2 .

….till världens äldsta nu existerande fredsorganisation Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som just har fyllt 130 år. Tuff är förmodligen den mest aktiva av Svenska Freds' lokalföreningar.

….till unga Emma Linder och Karin Hermansson, som försöker hjälpa gatubarn i Tanzania. De ordnar en utställning i Kulturcaféet (Café Bonza) fredag den 26 april kl 18-22. Då får man se foton som gatubarnen själva tagit och se östafrikansk konst, som man kan köpa. Gratis inträde! Emma och Karin hörs en halvtimme på www.tyresoradion.se från den 21 april

….till den ekumeniska följeslagaren Lena Lönnqvist, som fortsätter att skicka resebrev om sina erfarenheter från den ockuperade Västbanken, den här gången under rubriken "Fotbollskväll som blev mardrömskväll": Det är fullt med fotbollsintresserade killar framför en match i TV på caféet i flyktinglägret Fawwar Camp, när skott ljuder utifrån. När de går ut ser de två israeliska militärjeepar. 22-årige Mahmoud Al Titi försöker filma dem med sin mobil men blir då skjuten i huvudet och dör. Lillebror Farez skadas av ett skott i handen. På gatan möter Lena också 15-årige Jacub, som sitter i rullstol. När han var 12 år träffades han på väg från skolan av en israelisk kula. 12-åriga Dona satt hemma när en kula träffade henne i huvudet som hon blödde ymnigt ifrån. Hon överlevde. Som en motbild mot skjutglada soldater nämner Lena Lönnqvist den israeliska organisationen "Breaking the Silence", som försöker stoppa våldsspiralen genom att skildra verkligheten för enskilda soldater. (Om "Breaking the Silence" förekom ett reportage på SvT:s Aktuellt den 17 april)

….till Leif Fernström i Fria Tidningen (17/4) som kritiserar drevet mot Omar Mustafa och undrar, varför Omar så snabbt uteslöts ur partistyrelsen hos socialdemokraterna.. Han frågar: "Var det för de antisemitiska uttalanden som Mona Sahlin påstått att Mustafa gjort? Uttalanden som hon sen inte kunde berätta vilka de var. Eller för de stora inkomsterna från en hemlig finansiär, som Expressen påstod att han hade haft? Något som de sedan fick backa från."

….till Fredsrörelsen på Orust som den 25 maj ordnar ett seminarium med fredsforskaren Jan Öberg och veteranen bland Europas fredsforskare den norske professorn Johan Galtung. Så synd att det är så långt från Tyresö till Orust!

….till (postumt) till den berömde amerikanske författaren och antiimperialisten Mark Twain (1835-1910), som bland annat skrev: "Politikerna kommer att uppfinna billiga lögner som lägger skulden på den nation som blir attackerad och alla kommer att bli glada över dessa samvetslugnande falsarier, villigt anamma dem utan att undersöka motbevisen och alltså kommer vi att övertyga oss själva att kriget är rättfärdigt och vi kommer att tacka Gud för att vi sover bättre efter detta groteska självbedrägeri". (Citatet lämnat av Al Burke på http://www.nnn.se  )

….till Svenska Freds' generalsekreterare Christoffer Burnett Cargill, som på ett mycket kunnigt och trevligt sätt inledde ett Tuff-möte om aktuella fredsfrågor. Nästa möte är alla välkomna till. Det sker måndag den 29 april kl 19 i Tuff-lokalen Myggdalsvägen 80. Ämnet är då Palestina med Ravia Morra som inledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar