tisdag, april 23

Rysskräck och fjäsket för väst.


I dag (22/4 2013) har medierna dominerats av vad som kallas för "ett fingerat ryskt anfall mot Sverige". Ryska flygplan har, som Ryssland i förväg meddelat, flugit över Östersjön i en av de ständiga militärmanövrar, som olika länder inte minst Nato har.

HIRDMAN FÖRKLARAR
Försvaret har kritiserats av politiker, även socialdemokraten Peter Hultqvist, har jämrat sig över att inget av de 100 svenska JAS-planen var i luften för att visa "moskoviter att det svenska stålet biter". Men från försvaret vägrar man att erkänna att den ryska flygövningen var ett "fingerat anfall mot Sverige". Många tror att de ryska planen var över svenskt territorialvatten, men de var i verkligheten inte alls över svenskt luftrum utan 30-40 km utanför våra gränser.

I Sveriges Radios Studio Ett intervjuades Sven Hirdman. Han är en eminent Rysslandskännare, bland annat Sveriges Moskvaambassadör 1994-2004. Hirdman sade bland annat:

"Ett isolerat anfall mot Sverige är totalt uteslutet….Det finns inget militärt hot mot Sverige i dag….Ryska försvaret var i totalt förfall på 90-talet….Tidigare tillverkade man 3000 flygplan per år jämfört med ett flygplan per år på 90-talet…..Ryssland militär är en tolftedel av USA:s och hälften av Kinas."

Hirdman har tidigare avfärdat svensk kritik av Ryssland som ett uttryck för vår traditionella rysskräck, till exempel vår oro över den rysk-tyska gasledningen genom Östersjön.

Minns vi i dag hur vi i många år blev lurade av de hysteriska larmrapporterna om alla ryska ubåtar som påstods vimla i våra vatten? Det vore bra om medierna så här i efterhand ville utöva en klargörande självkritik om den noja, som kostade skattebetalarna miljarder.

"ENGLAND RÄDDADE EUROPA"?
I går var det TV-program om den nyss avlidna Margret Thatcher. Frid över järnladyns minne! Men tre gånger hörde vi henne arrogant och skrytsamt säga att England förtjänade en bättre framtid, eftersom landet hade räddat Europa undan auktoritära regimer. Stämmer det? Visst förklarade England liksom Frankrike krig mot Tyskland efter det tyska angreppet på Polen 1939. Men vi glömmer som vanligt att resultatvärdera massmorden på tiotals miljoner mestadels oskyldiga människor.

Visst besegrades diktaturerna i Tyskland och Italien. Men resten av Europa blev snarare mindre demokratiskt än förut. Polen och en massa andra länder i öst blev Stalins satelliter. Och fascismen fortsatte länge i Spanien och Portugal. Grekland drabbades av militärdiktatur osv.

Thatcher blev omvald genom att spela på nationalistiska och krigiska stämningar. Hon lät anfalla Argentina, som i sitt grannskap försökt återfå Falklandsöarna, ett av många brittiska besittningar.

England har undgått att skuldbeläggas för hur de lade under sig ungefär en fjärdedel av världens yta och befolkning. Det skedde inte med icke-våldsliga medel. Tvärtom, det finns forskare som påstår att uppåt 60 miljoner asiater och afrikaner dog på grund av dessa brittiska kolonialkrig. Det låter mycket och är nog som vanligt överdrivet, när krigsoffer räknas, men något tiotal miljoner lär det väl ha varit.

VÄSTFJÄSK ÄVEN INOM SPORTEN
Som gammal sportfåne kollade jag i kväll Sportnytt på TV. En utländsk match visades och det var som vanligt från engelska Premier League. Spelar verkligen engelska lag den bästa fotbollen? I europeiska Champions League är nu fyra lag framme i semifinal. I internationella turneringar brukar inte engelsmännen vara bland de bästa trots all uppmärksamhet. Av de fyra bästa är typiskt nog inget engelskt.

Det är två spanska och två tyska lag: Barcelona, Real Madrid, Dortmund och Bayern München. Våra alltför mycket pratande sportjournalister - varför visar de inte idrott i stället? - tippar spansk framgång mot vad de snorkigt kallar de tyska "maskinerna". När visade svensk TV matcher mellan tyska lag? De är finlirare som deras internationella framgångar länge bevisat och förtjänar inte alls glåpordet "maskiner". Men föraktet för tyskar vill inte ens våra mest passionerade "antirasister" låtsas om.
----------------------------------
ÅKE SANDIN 13-04-22

PS: Vad vet jag om fotboll? Jo, i 12 år harvade jag omkring på diverse fotbollsplaner. Ack så länge sedan! Slutade med fotboll, när jag knäckte ett knä, som på gamla dar nu gör att jag haltar en smula. När jag intervjuar unga idrottsstjärnor och de verkar för kaxiga, händer det att jag helt sant drämmer till med:

--Vet du om att jag för över 50 år sen utsågs till Rågsveds IF:s bäste fotbollspelare?

Då ser de förvånat på den gamle programledaren och en och annan näsvis typ frågar i vilken division Rågsved spelade på den tiden. Då byter jag genast samtalsämne.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar