lördag, december 1

ROSOR från RADIO TUFF (1329) 2-16/12 20012 till….

….till Gunnar Petersen, som den 7 december fyller 80. Bakom sig har han decennier som duktig kommuntjänsteman och många år som mycket värdefull TUFF-aktivist, inte minst genom sina fina insatser för TUFF:s många Indienprojekt. Sedan många år har en av de hundratals indiska Tuff-brunnarna namnet Gunnar Well.

….till Tyresö Närradioförening som den 29 november hade en mysig radioträff i Kulturcaféet bland annat med information om nya metoder att göra radio.

..,,till SvT:s program "Svenska händelser",som (20/11) handlade om rabaldret, när den ryska ubåten U 137 grundstötte på svenskt vatten utanför Karlskrona 1981. Bland annat hördes kommendören och marinveteranen Karl Andersson, den förste svensk som gick ombord på den ryska ubåten. Han har ju länge framfört sin övertygelse om att det var fråga om en felnavigering och inte ett avsiktligt intrång. Det framgick i slutet av programmet, när han påpekade att ubåten var på väg in i Gåsefjärden, som är så grund att den inte alls kunde utnyttja sin förmåga att gömma sig under vattnet. (Repris på SvT den 5 december)

….till den norska tidningen Verdens Gang som (27/11) avslöjar att vid den intensiva jakten på en misstänkt ubåt 1972 i Sognefjorden var de nödraketer som hotfullt sköts upp ett "guttestrek". Det var norska tonårspojkar som på skoj sköt upp dem och inte som det hysteriskt antogs raketer från en främmande ubåt eller från agenter på land.

….till televisionens program "Världens händelser" som (27/11) berättade om Greklands turbulenta efterkrigshistoria med inbördeskrig, militärkupper och CIA-inblandning. Bland annat nämndes mordet på Grigoris Lambrakis 1963, då två av militärjuntans högerextremister klubbade honom till döds. Han var inte bara en av Greklands mest kända fri-idrottsstjärnor utan också riksdagsledamot och ledande inom den grekiska fredsrörelsen. Och han är ju tyvärr inte den ende pacifisten som mördats för sina antimilitaristiska åsikter. Samma grymma öde drabbade ju också Gandhi och Martin Luther King. Lambrakis skildras i Costa Gavras' berömda film "Z han lever". Den franske skådespelaren Yves Montand spelar där Lambrakis. Till dennes vänner och åsiktsfränder hörde den kände sångaren Mikis Theodorakis.

….till Dagens Nyheter som (18/11) har en hel sida om Leonore Wide med anledning av hennes födelsedag. Leonore är ordförande i Nätverket för kärnvapennedrustning och vice ordförande i Svenska läkare mot kärnvapen. I artikeln säger hon bland annat: "Många tycks tro att kärnvapenfrågan inte är aktuell längre och hör till det förgångna. Men över 900 kärnvapen ligger i högsta beredskap och kan utlösas inom fem minuter. USA har till exempel placerat ut 200 kärnvapen bara här i Europa - i vårt absoluta närområde. Självklart finns det stora risker, kärnvapen är ett närvarande hot mot mänskligheten och det är vår skyldighet att protestera!" Bra rutet och Leonore Wide var en av inledarna vid seminariet "För en kärnvapenfri värld" som Tuff arrangerade i Tyresö i våras.

….till Aftonbladets Anders Lindberg, som (19/11) skriver att det senaste Gazakriget började med att en Hamasledare, Ahmed Jabari, dödades den 14 november i en israelisk attack. Han skriver: "Samma dag bombade Israel BBC-journalisten Jihad Misharawis hem. Hans 11 månaders son dödades. Sedan dess har flera bostadshus jämnats med marken och man räknar med att ungefär hälften av dödsoffren är civila, många av dem barn. Att förstöra civila bostadshus är inte syftet med Israels angrepp men visar vilket urskiljningslöst våld de använder. Hamas har svarat med fler raketattacker riktade mot civila mål i Israel. De spelar även sitt eget propagandaspel, både i officiella kommentarer och i sociala medier. Hamas ledare Khaled Meshaal krävde i dag att Israels sex år långa blockad av Gaza måste upphöra. Den israeliska högerns strategi stärker nu Hamas. Befolkningen i Gaza har inget annat val än att följa sina ledare. Det är ett högt spel som kan få stora konsekvenser långt efter att den israeliska valkampanjen avslutats".

….till Succékanalen 91,4 Tyresöradion, som låter afghanfödde Shahpoor Omidy under en halvtimme initierat berätta om det bedrövliga läget i hans gamla hemland. Hörs på www.tyresoradion.se

….till Tuffs fortsatta insamling för byggandet av en skola i krigsdrabbade och fattiga Kongo. Bidrag mottas tacksamt till Tuffs insamlingskonto pg 793636-2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar