söndag, december 9

"Bara timpengen är tillräckligt hög"


FÖRDELAR MED ATT JOBBA GRATIS
Tyresö Nyheter bidrar tillsamman med Tyresöradion till att minska den mörka medieskugga från vår stora granne Stockholm, som folk här i trakten drabbas av. I senaste numret lyder ingressen:

"Tyresöradion hörs ju inte bara på 91,4 MHz utan också på webben www.tyresoradion.se  Där finns fliken "Sagt om 91,4" med ett tusental omdömen från lyssnare. De allra flesta är mycket positiva och berömmer programledaren Åke Sandin. Han gör nu på 28:e året Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som hörts varenda vecka sedan 1985. Det är nog rekord för frivillig radio. Men dessutom har Åke sedan 1995 gjort 200 program per år på Succékanalen 91,4 med alla möjliga slags Tyresöbor" (Hela radiosidan kan läsas på http://www.tyresonyheter.nu/14tn8.pdf ).

Denna radio har gjorts helt oavlönad. Det finns fördelar med att jobba gratis. Man blir oberoende av ekonomiska påtryckningar, behöver inte som penningsugna trendnissar klampa fram i traska-patrullo-patraskets led. En annan fördel är att många intelligenta lyssnare uppskattar att något görs utan minsta tecken på girighet. I fliken "Sagt om 91,4" på www.tyresoradion.se  finns ett tusental lyssnaromdömen. Ett av de senaste kom från Classe Svensson i Fårdala, Tyresö. Honom beundrar jag. Efter en stroke för många år sedan och flera års förlorad talförmåga har han kämpat sig tillbaka till både tal och annan aktivitet. Han berömmer ett par radioprogram men börjar med att filosofera lite om Mammons makt:

"Sittande i rullstolen blir det mycket tid att fundera på olika saker. Just nu funderar jag på pengar och deras användning och betydelse. Affärslivets toppar tjänar ju mirakulöst mycket pengar, men man kan ju bara äta sig mätt, missköter dom sig och blir sparkade får 'stackaren' ett avgångsvederlag på några ' futtiga' millioner, och USA där man inte ens kan tänka på att bli president om man inte är snuskigt rik. Dom spenderar visserligen gigantiska delar av sin förmögenhet på att bli president. Men att ha kompetens verkar inte vara så viktigt. Viktigare verkar det vara att ha mycket pengar och goda inflytelserika kamrater som kan bana väg för karriären. Att ha mycket pengar behöver inte betyda att man är smart och lycklig."

Minns att Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco, på tal om de enorma kampanjmiljarderna vid senaste amerikanska presidentvalet ironiskt ansåg.

"Med så mycket pengar borde man kunna få sin hund vald till president!"

SÅ TYST NU OM DE MILITÄRINDUSTRIELLAS MAKT?
Apropå presidenter, så kanske det är någon som ännu minns vad Eisenhower varnade för när han avgick som president 1961:

"I vår regerings rådslag måste vi vara på vår vakt mot det militär-industriella komplexet, som vare sig den söker den eller inte, får större makt än befogat"

På den tiden talades det ofta om sambandet mellan militärt rustningsvansinne och ekonomiska vinningar av krig och krigsförberedelser. 14 vetenskapsmän fastslog i en FN-rapport:

"Den militära sektorn i ett land omfattar inte bara själva krigsmakten utan också de företag, industrier och vetenskapliga institutioner, som betjänar den och de politiska ämbetsverken och departementen som har sin makt tack vare kapprustningen."

Och den ungersk-amerikanska nobelpristagaren Albert Szent-Györgyi skrev i sin bok med den betecknande titeln "The Crazy Ape" bland annat:

"Vårt militärindustriella komplex som äventyrar mänsklighetens framtid, hämtar sin stabilitet från det förhållandet, att så många människor är beroende av det för sin utkomst."

I boken "Från Platon till PAF, citat om krigets vansinne och fredens nödvändighet, från Platon till Per Anders Fogelström", som Tomas Magnusson och jag sammanställde till Fogelströms 70-årsdag 1987, finns det dussintals liknande synpunkter från forskare och andra kloka människor.
LITE OM ICKE-VÅLD I DAG
I dag är det ganska tyst om krigens ekonomiska drivkrafter. Lika tyst har det nästan blivit om icke-våldsliga försvarsmetoder. Redan på 60-talet kom till exempel boken "Fredspolitik - Civilmotstånd. Av de fyra författarna var två TUFF-medlemmar, Åsne och Lennart Liedén. Men för några dagar sedan var den amerikanske professorn Gene Sharp i Stockholm och mottog det så kallade alternativa nobelpriset. Alltsedan han på 50-talet satt i amerikanskt fängelse för sin kritik av Koreakriget har han verkat för ickevåld --civilmotstånd.

Och i torsdags intervjuade jag för Tyresöradion universitetslektorn Lennart Bergfeldt, tidigare en av Gene Sharps elever. På svensk sida verkar han ännu för icke-våld.

EN OJÄMN MATCH
Men man kan ju inte tjäna pengar på icke-våld! Det kräver många människors frivilliga insatser och hur populärt är det i den galopperande marknadsekonomins tid? Flera tusen gånger så mycket pengar satsas på krigsförberedelser och krig än på civilmotstånd.

Per Anders Fogelström var i 13 år Svenska Freds oavlönade ordförande. När Svenska Freds fyllde 100 skrev han i boken "Kampen för fred" bland annat:

"Till och med Lottakåren får på bara ett år mera offentliga bidrag än vad Svenska Freds fått på 100 år"

Det är alltså en väldigt ojämn match. Kanske hade miljöaktivisten Björn Gillberg rätt, när han dystert framhöll:

"Regeln är att människan gärna gräver sin egen grav, bara timpengen är tillräckligt hög"
--------------------------------------
Åke Sandin, andra advent 2012



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar