söndag, december 2

Gideon Levi: Modig israelisk dissident


I den ansedda engelska tidningen The Independent gjorde härom året (24/9 2010) Johann Hari en intervju med Gideon Levi, orädd skribent i den israeliska tidningen Haaretz. Hari menar att Levi är den mest hatade mannen i Israel men kanske den mest heroiska.

Nästan varje vecka i många år har Gideon Levi besökt de av Israel ockuperade palestinska områdena och rätt upp och ner beskrivit förhållandena. Han motiverar det så här:
"Min anspråkslösa uppgift är att förhindra en situation då många israeler kan komma att säga: 'Vi visste inte' "

Det är förstås en erinran om vad många försökte ursäkta sig med, när judarnas öde i världskriget avslöjades. Levi vågar också påpeka att en veritabel hjärntvätt drabbar israeler från barndomen. Den går ut på att "vi israeler är de ultimata och enda offren och att palestinierna föds för att hata och att deras hat är irrationellt, att palestinierna inte som vi är mänskliga varelser".

Levi skildrar vanliga palestiniers öden. En av hans artiklar har rubriken: SISTA MÅLTIDEN FÖR FAMILJEN WAHBA. Han berättar hur den var samlad till lunch: mamma Fatma, hennes små barn Farah och Khaled, Fatmas bror doktor Zakariya Ahmed; hans gravida svärdotter Shayma och den 78-åriga farmodern. Så hörs en stor explosion utanför. Fatma samlar ihop sin minsta och försöker undkomma till ett inre rum, men ett nytt dån följer och det är en fullträff. Farmodern försöker lyfta upp lille Khaled men inser då att både han och hennes dotter har dödats.

Det här är Gideon Levis enkla teknik för att förmänskliga palestinierna i sina israeliska landsmäns ögon. Och han frågar sina israeliska läsare:

"Hur skulle ni känna, om detta gjordes mot oss av en överlägsen militärmakt?"

Vid ett av sina många besök på den ockuperade västbanken hamnade Levis bil bakom en stoppad palestinsk ambulans vid en av många check-points. I ambulansen låg en svårt sjuk palestinsk kvinna och när han frågade föraren vad som hände fick han veta att ambulanser brukade få vänta en timme för passage. Han frågade då de israeliska soldaterna hur de skulle känna om det var en av deras mödrar som var i ambulansen. De stirrade ilsket på honom, riktade sina vapen mot honom och bad honom hålla käften.

Gideon Levi säger:

"Jag är gång på gång förvånad över hur lite israeler vet om vad som förekommer femton minuter från deras hem. Hjärntvätten är så effektiv att för att upphäva den är det som att förvandla en omelett tillbaka till ägg".

Och han ger exempel. på mediernas ensidighet. Under Gazakriget 2008-09 dödades en israelisk hund av en Hamasraket. Det blev nyheten på första sidan i en stor israelisk tidning. Att tiotals palestinier dödades samma dag blev två rader på sidan 16.

Gideon Levi lever farligt och är utsatt för ständiga hot. En gång på västbanken stoppades hans israeliska taxi av israeliska soldater som kollade hans papper. När bilen tilläts fortsätta sköt de mot bilens framruta, som tack och lov var skottsäker. Han nämner också att de värsta hatbreven får han från judiska högermän i USA.

"De påstår att jag är Hitlers sonson och de ber till Gud att mina barn ska få cancer"

Staten Israel beskriver Levi så här:

"I dag har vi tre slags folk som lever under israeliskt styre: Vi har judiska israeler, som har full demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har israeliska araber, som har israeliskt medborgarskap men som är diskriminerade. Och vi har palestinierna på de ockuperade territorierna, som lever utan medborgerliga och mänskliga rättigheter. Är det demokrati?"

I varje fall är det demokratiskt att Gideon Levi får fortsätta som skribent och dissident. Och det är helt omöjligt att bli antisemit, när han liksom Uri Avnery, Noam Chomsky och många andra judiska sanningssägare finns.

Men hur är det med våra svenska journalister och ack så liberala medier. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg satte som rubrik förra veckan:

" MEDIERNA FÖRSVARAR ISRAEL --TILL VARJE PRIS"
----------------------------------------------------

Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff nr 1329. på www.tyresoradion.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar