tisdag, december 4

Nya ensidigheter om Syrien

I de båda sändningarna i SvT:s Rapport i dag (4/12) nämndes att en skola utanför Damaskus hade utsatts för en granatattack. Det sades att tio elever hade dödats, medan det på nätet sägs att det var 29 elever plus en lärare som dödats och att det var de så kallade rebellerna som utförde dådet i ett regimtroget område. Men det informerades inte TV-tittarna om. De flesta trodde nog att det som vanligt enligt medierna var tvärtom.

I stället kom omedelbart efteråt supermaktens president i rutan. Han såg hotfull ut och varnade regimen i Syrien för att använda kemiska vapen. Då skulle Assad minsann få känna av konsekvenserna. Sedan hotade den danske Natochefen med liknande repressalier.
Men herregud, ingen sida vill eller kan väl använda sådana vapen i ett inbördeskrig. Det skulle ju vara helt kontraproduktivt.

Det här belyser än en gång den märkligt vinklade medierapporteringen om den tragiska Syrien-konflikten. I somras lade jag in på min blogg bland annat följande:

"I Radio Tuff på www.tyresoradion.se  har vi sedan länge kritiskt granskat den gängse mediebilden, inte minst genom Hampus Eckermans rappa rapporter. Och i senaste Radio Tuff som nu hörs från 29 juli till den 12 augusti delades ett par "rosor" ut till dem som nyanserade den dominerande bilden en smula. Den ena rosen gavs till Charlie Skelton som i den brittiska tidningen The Guardian (13/7) varnar för att 'passionerat hat" mot Assadregimen i Syrien inte garanterar att de källor våra medier ensidigt använder är särskilt 'oberoende'.

Tvärtom består de oftast av exilsyrier, som ända sedan 2005 mottagit finansiellt och annat stöd från neokonservativa hökar i USA och England. Den ständigt citerade källan med det förtroendeingivande namnet Syrian Observatory for Human Rights" är i själva verket Rami Abdulrahman, en klädeshandlare från Coventry.

Och i självaste Dagens Nyheter (31/7), ett par dagar efter Radio Tuff, tog Johan Croneman i sin krönika upp Charlie Skeltons artikel och skriver:

'Den superförenklade bild man gett, och ger, i svenska medier av konflikten och oppositionen, blir till ett rätt brutalt uppvaknande efter Skeltons text.'

Den 22 juli lät DN statsvetaren Rima Haro, bördig från Syrien, säga:

'Kristna grupper kommer definitivt att få det sämre om al-Assad faller. Om man tror att det blir demokrati bara för att diktatorn faller är man naiv' "

Sedan lade jag in en text av den brittiske mellanöstern-veteranen Robert Fisk med rubriken "Syrian war of lies and hypocrisy" (Se denna blogg för augusti)



1 kommentar:

  1. Skulle vilja säga att det är typiskt sätt för Public Service att förhålla sig till vår omvärld, och inget enstaka olycksfall i arbetet. Alltid och ständigt ett okritiskt eko av västliga bolagsmedia!

    Samma kväll skildrade SVT:s Aktuellt en rysk fängelsevistelse, på samma sätt bortom all ära och redlighet. Som något typiskt ryskt. Men helt utan sammanhang. Vad hände egentligen när Sovjetunionen föll samman och Ryssland började tillämpa den västligt rekommenderade ekonomiska chockterapin och hela den tidigare administrationen föll samman? Människor (och i synnerhet männen) dog i dess spår som om det var världskrig, miljoner och åter miljoner i en för tidig död. Men det var Inget för vårt inhemska MR-spektakel!

    Rädda sig den som det kunde, individuellt; det var vad som gällde! Säg sedan vad det betydde för korruptionens framväxt? Lyckades inte Putin bryta det värsta eländet, även om det återstår mycket att göra! Och stoppade inte också den värsta utförsäljningen av landet.

    Tala om massmedial indoktrinering för att underhålla föreställningen av Ryssland som vår fiende! Som ett led i arbetet på överhetens Nato-anslutning av oss.

    /Jan Hagberg

    SvaraRadera