onsdag, oktober 31

Bengt Svensson: "Varför hatar de oss?"

Hej alla lyssnare.

Häromdagen lät Afghanistans president, Karzai, meddela: (“NATO forces carried out an operation on Sunday afternoon to detain two armed militants, but resulted in killing four innocent children who were just grazing animals.”) "Natostyrkor utförde en operation på söndagseftermiddagen för att fängsla två beväpnade motståndsmän, men i stället blev resultatet att fyra oskyldiga barn, som vaktade betande djur blev dödade."

I en kommentar från Nato/Isaf sas det bl.a. att det var "möjligt" att barnen dödats i räden. General John Allen, som är den 14:e och senaste högste befälhavaren för bl.a. de svenska soldaterna, beklagade vad som "möjligen" inträffat och lovade att betala skadestånd till barnens familjer.

En vecka tidigare blev en tonårsflicka och två småpojkar ihjälbombade i en flygräd, som Nato påstod var riktad mot motståndsmän som planterade bomber. Isaf framförde en formell ursäkt. Och sedan fortsätter allt som förut.

I Sverige saknar de här barnen identitet. Inga namn, inga porträtt. Samma sak gäller de tusentals barn som skadas i kriget varje år. Det är ju nu inne på sitt tolfte år. Men det finns ett och annat undantag. Det gäller barn, vars skador är politiskt användbara. De får namn och porträtt och flygs till den bästa medicinska behandling som går att få för pengar i Europa. Sällan i USA, där de skulle få tävla med sårade amerikanska soldater om uppmärksamheten. Det senaste exemplet är den pakistanska flicka, som sårades av talibaner och nu befinner sig på ett sjukhus i England.

Jag föreslår att alla barn som såras i Afghanistankriget, evakueras och får den bästa sjukvård, som kan uppbringas i något Nato/EU-land. Särskilt de som såras av Natotrupper. Som det är nu, har Afghanistan världens högsta barnadödlighet, och då räknas bara barn under fem år.

Afghanistans barn är ansiktslösa främlingar, som inte tas upp i någon valkampanj, allra minst här i USA. De är vår tids Untermenschen. Samma sak kan sägas om hela den afghanska befolkningen, liksom folken i andra länder, som attackeras av USA/Nato. Deras lidande blir abstrakt i våra medier, och framför allt är det inte vårt fel. Vi vill dem ju bara väl. Vårt bombande är rationellt, det ska befria dem. Deras motstånd är irrationellt och beror på konstiga religiösa föreställningar. Varför visar de ingen tacksamhet? Varför hatar de oss, frågas det fortfarande lika aningslöst efter ett decennium av krig och miljarders miljarder i krigsutgifter.

Ja, kom inte årets fredspris till EU väldigt påpassligt? Så dyrt som det är att kriga nuförtiden, så kan de behöva vartenda öre. Vilket år hände det sist att inget EU-land var insyltat i något krig?

Undrar Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco.

(Hans text hörs i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff från och med söndag kväll den 4 nov på www.tyresoradion.se  )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar