söndag, oktober 7

Tintin, Kongo och praktisk antirasism

På sistone har det varit ett visst rabalder om de populära Tintin-serierna . De anses vara nedlåtande, ja rasistiska mot kongoleser. Först skulle de rensas ut från Kulturhuset i Stockholm, men sedan ångrade man sig. Massor av människor har tyckt till, ofta på ett typiskt trendriktigt sätt.

Men själv är jag ju någon slags rasist men så politiskt korrekt att jag aldrig blivit förebrådd. Som programledare på www.tyresoradion.se har jag sedan 15 år ständigt släppt fram det glada gäng som berättar historier och läser kluriga limerickar. Vi dokumenterar folkhumorn, skryter vi med.

Det har varit historier av olika slag, många under naveln, måste villigt erkännas. I början drog vi en och annan böghistoria men de senaste åren har jag censurerat dessa. Vi vill ju inte anklagas för homofobi, så vi har i stället berättat tusentals skrönor om komiska heterosexuella töntar. Även historier om afrikaner och asiater har jag i möjligaste mån undvikit att ge plats åt. Och historier om judar har varit absolut förbjudna i min radio, för vi vill ju inte bli påhoppade av den mediestarka kommitté, som febrilt och framgångsrikt letar efter minsta tecken på antisemitism.

Men det rasistiska är att vi berättat hundratals blondinhistorier. Ni vet, hur korkade, larviga och intelligensbefriade dessa vackra blonda tjejer sägs vara! Att driva med eller rent av håna en stor grupp människor med en särskild hårfärg är förstås rena rama rasismen. Men det är tack och lov något som aldrig påtalas, varför vi oförfärat fortsätter.

Afrikaner är dåligt representerade i västliga medier och deras synpunkter beaktas föga, trots att andra anklagelser om rasism är ett ständigt aktuellt tema. Alltså hör man sällan om kolonialisternas härjningar. Sedan decennier skildrar våra anglofila medier varje vecka tyskarnas många förbrytelser, ibland rentav med hjälp av historieförfalskningar, medan de många tiotals miljonerna afrikanska och asiatsiska dödsoffren för de rovlystna brittiska erövringarna förtigs.

I Kongo var det belgarna som var herrefolket med kung Leopold i spetsen Det visade sig senare att kungens rovdrift på naturtillgångarna, främst naturgummi och elfenben, halverat landets befolkning – ett folkmord på cirka 10 miljoner människor. Det var ett av de största folkmorden i modern tid och finns beskrivet redan 1902 av Joseph Conrad i boken "Mörkrets hjärta"och hundra år senare av Adam Hochschild i boken "Kung Leopolds vålnad".

I dag är Kongo utfattigt och i sina östra delar drabbat av ständiga krig och annat elände. Nu har ett par Tuff-medlemmar börjat ett beundransvärt biståndsarbete för kongolesiska barn. Det är Miza och Marcus Landström, som redan skickat en massa rullstolar, kryckor och andra hjälpmedel till rörelsehindrade barn. De har goda och täta kontakter med Kongo och nu planerar de att hjälpa till med en skola bland tretton fattiga byar med barn till analfabeter.

Tuff (Tyresö Ulands- och FredsFörening) har nyligen bidragit med 25 000 kr, en summa som räcker till ett klassrum, men fem till planeras. Visst vore det roligt om vi i Tuff med hjälp av medlemmar, radiolyssnare och andra kunde bidra med pengar till ett klassrum till. Alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat, så varenda krona skickas oavkortat till ändamålet.

Så sätt gärna in ett bidrag på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 - 2 och märk betalningen med "Kongo". En sådan insats vore oändligt mycket bättre antirasism än att beskärma sig över gamla seriealbum.
----------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1325) 7-21 okt 2012



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar