torsdag, oktober 18

TUFFs höstkampanj för skola i Kongo


(Tyresö Nyheter är en tidning som produceras frivilligt åtta gånger per år. Den är viktig i en kommun med 44 000 invånare och som ligger i mörk medieskugga från den stora grannen Stockholm. Tidningen delas ut till alla kommunens invånare, främst av frivilliga som knallar omkring och lägger den i brevlådor och brevinkast. Frivilligheten gör att den också bryr sig om de hårt och frivilligt arbetande föreningarna, demokratins grundbultar. I senaste numret gav den plats åt denna artikel och illustrerade den med foton på tre av de inblandade. Se http://www.tyresonyheter.nu/15tn6.pdf )

MASSOR AV TYRESÖPROJEKT I INDIEN
Inte många ens i Nyboda och Kumla skolor vet att det i Indien sedan 1975 finns två stora skolbyggnader, som döpts till Kumla och Nyboda Wings. De finansierades av Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) inte minst med hjälp av dagsverken i de båda Tyresöskolorna.

Sedan dess har det för TUFF-pengar byggts tjogtals skolor för fattiga indiska barn, över 100 000 mangoträd har planterats, ett par hundra brunnar har anlagts, många med namn efter Tyresödonatorer. Bland alla andra Tuff-projekt i Indien kan nämnas undervisning i 50 stora skoltält av 3000 fattiga barn varje år på 90-talet och delfinansiering av en medicinfabrik med namnet Locost.

BISTÅND TILL BOLIVIA, ERITREA OCH ANDRA LÄNDER
Tuff har också lämnat bistånd till andra länder. I Bolivia kunde ett indianfolk för 2 miljoner kr från Tuff köpa igen hela 60 000 hektar skogsmark. Till Eritrea skickades 100000 skolböcker på det inhemska språket tigrigna. På sistone har Tuff med pengar stött fattiga, krigsdrabbade afghaner, ett barnbibliotek i Bagdad och "barfota barnmorskor" i Guatemala.

MIZA OCH MARCUS TOG INITIATIVET
Kongo är ett av Afrikas fattigaste länder, tidigare rovlystet exploaterat av europeiska kolonialister, som för 100 år sedan anställde ett folkmord på kongoleser i sin jakt efter landets naturtillgångar. I Trollbäcken bor Miza och Marcus Landström, som har nära kontakter med Kongo. Härom året började de med en beundransvärd hjälpverksamhet. De har redan fraktat iväg massor av rullstolar, kryckor och andra hjälpmedel som underlättar tillvaron för rörelsehindrade kongolesiska barn. Nu planerar de en skola bland fattiga byar i Kongo, där analfabetismen är utbredd. Den ska bestå av minst sex klassrum.

SYLVIA LJUNGDAHL VÄDJAR: SKICKA BIDRAG!

Tuff har redan bidragit med 25 000 kr, vilket räcker till ett klassrum. Men nu har Tuff planer på att kunna finansiera ett klassrum till. Tuff-ordföranden Sylvia Ljungdahl:

-- I Tuff försöker vi skaffa pengar till åtminstone ett andra klassrum. Det hoppas jag går eftersom det finns då många solidariska och generösa människor i Tyresö. Och Tuff-bistånd har två stora fördelar: Dels är ingen i Tuff eller Radio Tuff avlönad, så att varenda krona går oavkortat till ändamålet, dels är det här ett småskaligt projekt som vi har ordentlig koll på.

Radio Tuffs Åke Sandin tillägger på tal om Tintin-debatten::

-- Att skaffa en skola till fattiga kongolesiska barn är en påtaglig och mycket bättre antirasism än att beskärma sig över gamla seriealbum.

Bidrag är välkomna på Tuffs insamlingskonto pg 793636-2. Märk betalningen med "Kongo"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar