lördag, oktober 20

ROSOR från RADIO TUFF (1326) 21 okt 2012 till….

ROSOR från RADIO TUFF (1326) 21 okt 2012 till….


….till Tuff, som till sina ca 400 betalande medlemmar nu skickat ut ett nytt Tuff-kalendarium med flera lockande möten och TUFF-bladet som har tolv korta men läsvärda notiser. Se www.tuff.fred.se  eller www.tuffsandin.blogspot.com

….till de solidariska människor som börjat bidra med pengar till den skola bland fattiga kongolesiska byar som Tuff försöker hjälpa till att bygga. De gör det genom att sätta in pengar på Tuffs insamlingskonto, pg 793636-2

….till Tyresö Nyheter, som har en halv sida under rubriken TUFFs HÖSTKAMPANJ FÖR SKOLA I KONGO med bilder på tre av de aktiva i arbetet. Texten finns på www.tuffsandin.blogspot.com (18 okt) och hela sidan syns på http://www.tyresonyheter.nu/15tn6.pdf

….till de många som är lika överraskade som kritiska till att norska Nobelkommittén utsåg EU till Nobels fredspris. På TV hördes Svenska Freds' generalsekreterare Christoffer Burnett-Cargill. Han påpekade bland annat att EU är det kärnvapentätaste området i världen. Amerikanska kärnvapen är utplacerade i flera av EU-länderna och två av EU-medlemmarna, England och Frankrike, har egna kärnvapen. Svenska Freds' ordförande Anna Ek gav på Sveriges Radio liknande kritiska synpunkter. Och bland de många kritikerna fanns också en ledande fredsforskare professor Peter Wallensten. Kristna Freds och andra organisationer har också uttryckt sin besvikelse.

….till den norske juristen Fredrik Heffermehl som 2008 levererade en svidande kritik av Nobels fredspris i sin bok "Nobels vilje". Han påpekade att många pristagare numera inte alls hade gjort ett dyft, som motsvarade Nobels testamente att priset skulle gå till dem som "arbetade för avskaffande av stående arméer".

….till fredsveteranen Tomas Magnusson, Svenska Freds' ordförande 1979-85 och nu president i Internationella Fredsbyrån (IPB), som fick Nobels fredspris redan 1910, när norska nobelkommittén ännu följde Nobels vilja. Året innan (1909) gavs priset till Klas Pontus Arnoldsson, "stinsen från Tumba", en av Svenska Freds' grundare 1883. Tomas hörs om en liten stund här i Radio Tuff (www.tyresoradion.se )

….till den amerikanska författaren Diana Johnstone, som i en ironisk artikel tyckte, att det nu var lika bra att militärpakten Nato fick fredspriset. Men sen konstaterade hon dystert att parodi inte lönade sig för verkligheten var mera parodisk. Den kanadensiska tidningen Globe and Mail hade nämligen på fullaste allvar föreslagit just Nato som pristagare.

….till Tuff-mötet om Afghanistan som inleds i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80 kl 19 måndag 29 oktober av Lars-Gunnar Liljestrand och Shahpoor Omidy. Lars-Gunnar är aktiv i föreningen Afghanistansolidaritet och Shahpoor en skärpt 21-åring och Tuff-aktivist som växte upp i Afghanistan och har goda kontakter där. Han hörs senare i detta Radio Tuff.
----------------------------------------------------------
RadIo Tuffs motto: HELLRE TÄNDA LJUS ÄN ATT BARA FÖRBANNA MÖRKRET

1 kommentar:

  1. Takk, Åke Sandin, for vakker blomst og for støtte til mitt arbeid med å få Nobels fredspris til å bli anvendt til fordel for de "fredsförfäktare" Nobel tenkte på da han skrev testamentet i 1895 - de som arbeidet for et "folkens förbrödrande", et globalt system av demilitariserte nasjoner. Det gledet meg veldig.
    Du henviser til min bok "Nobels vilje" fra 2008 - vet kanskje ikke om mine senere bøker, en på engelsk (2010) og en på svensk i 2011 (Nobels fredspris. Visionen som försvann." (Leopard forlag). Mer på web (og mer kommer til å hende snart): nobelwill.org. Beste hilsener, Fredrik S. Heffermehl

    SvaraRadera