lördag, oktober 6

ROSOR från RADIO TUFF (1325) 7-21/9 2012 till….

....till den israeliska tidningen Haaretz, som avslöjar att de nitton rikaste amerikanska bidragsgivarna till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu också stöder republikanernas presidentkandidat Mitt Romney och andra republikanska kandidater.

….till den radikale amerikanske professorn Noam Chomsky, som i SvT:s program "Dokument utifrån" (30/9) talade om Irans utsatta läge med fientliga arabiska grannländer och med västliga ockupationssoldater i grannländerna Irak och Afghanistan. Dessutom är Iran utsatt för sanktioner och med ständiga hot om militära angrepp från USA och Israel.

….till Al Burke, som i Tuff-lokalen (3/10) inledde ett möte om Syrien. Det blev en livlig diskussion, bland annat om olika utländska krafters inblandning i inbördeskriget. Hans omfattande hemsida har adressen www.nnn.se

….till den Irakfödda Yusra Moshtat som i Fria tidningen (nr 75) skriver under rubriken "En andra höst för den arabiska våren". Hon jämför Syrien med sitt gamla hemland Irak och skriver bland annat: "Precis som I Saddams fall lär saknaden efter al-Assad vara obetydlig, men vem kommer i stället? Vi kan bara hoppas att de som gör sina röster hörda nu också har tänkt igenom hur man ska agera sedan. I annat fall riskerar Syrien att störtas ned för samma stup som Irak, och den arabiska våren övergå i höst."

….till Britta Ring som i Vänsterpress nr 9 tycker att mediernas svartvita bild av Syrienkonflikten är naiv. Inte utan ironi skriver hon att vi kan vänta oss att "Nato intervenerar i humanismens namn och den onde skurken Assad slutar som de onda skurkarna Khaddafi och Saddam Hussein. Och den utländska inblandningen prisas som en solidarisk insats mot förtryckaren"

….till Birgitta Rova, som har bott på Sikvägen i Tyresö i 50 år och som gjort fina insatser för bostadsrättsföreningen där. Men när hon intervjuades på www.tyresoradion.se berättade hon också om sin barndom i Tjeckoslovakien. Tillsammans med tiotusentals andra tyskar var 11-åriga Birgitta med under den så kallade dödsmarschen sommaren 1945 från Brno till Österrike. Tusentals kvinnor och åldringar dog eller dödades under denna fördrivning.

….till de kloka och solidariska människor som använder Tuffs mangogram för att gratulera eller hedra minnet av någon bortgången. För 200 kr blir det 40 nya mangoträd i fattiga indiska byar. Redan finns där tack vare mangogrammen över 100 000 mangoträd. Finns att beställa av Monica, tel 08 - 712 2581 eller av ake.sandin@tyresoradion.se

….till Right Livelihood Award, som nu ger ett av sina "alternativa nobelpris" till den amerikanske professorn Gene Sharp. Alltsedan han på 50-talet avtjänade nio månader i amerikanskt fängelse för sin protest mot Koreakriget, har han varit en intelligent förespråkare för icke-våld som en effektivare och mycket humanare försvarsmetod än det gängse militära.

….till fredsveteranen i Växjö, Ingemar Haraldsson, som i Dagens Nyheter den 27 sept skriver under rubriken: "Icke-våld är bästa sättet att lösa konflikter". Honom ska vi alldeles strax höra här i Radio Tuff.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar