måndag, augusti 6

Glöm inte Hiroshima!


TUFF MINNS HIROSHIMA 6 AUG 1945
Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) har i 45 år informerat om kärnvapnen och protesterat mot dem. Information om TUFF kan man få på www.tuff.fred.se  och genom att lyssna på Radio Tuff på 91,4 MHz eller på webben www.tyresoradion.se

LILLA SADAKO OCH PAPPERSTRANORNA
När atombomben detonerade i Hiroshima var lilla Sadako 2 år. Hon överlevde men tio år senare insjuknade hon liksom så många andra i leukemi på grund av den radioaktiva strålningen. Enligt en sägen skulle man klara sig om man vek 1000 papperstranor. Hon hann vika 644, innan hon dog, tolv år gammal. Hennes kamrater fortsatte att vika tranor och de är sedan dess symboler för kampen mot kärnvapen.
I Hiroshima finns en staty, som avbildar lilla Sadako och som har en trana i toppen. Den 6 och 9 augusti hänger papperstranor överallt i Hiroshima och Nagasaki.

Till varje Hiroshimadag har vi i Tuff vikt papperstranor för att påminna om kärnvapnen

KÄRNVAPEN HOTAR OSS ALLA
För 67 år sen detonerade två atombomber över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Uppåt 200 000 civila brändes bort på några sekunder. Andra dog åren efteråt av strålningen. Först ett år efter massakrerna lyckades en journalist, John Hershey, ta sig in i Hiroshima. Han publicerade berättelser från ögonvittnen, bland annat:

"När jag kom in bland buskarna såg jag att där låg ett tjugotal människor och alla befann sig i samma mardrömsliknande tillstånd: Ansiktena var totalt sönderbrända, ögonhålorna var tomma, vätskan från dom smälta ögonen hade runnit nerför kinderna..…Deras munnar var ingenting annat än varfyllda sår"

I dag finns så många kärnvapen i världen att de kan utrota allt mänskligt liv flera gånger om. USA och Ryssland har tiotusentals kärnvapen, Kina 400, Frankrike 350, England 185. Även Israel, Pakistan och Indien har kärnvapen.

TUFF TIGER INTE OM KÄRNVAPEN

Förutom att protestera mot kärnvapen har Tyresö Ulands- och Fredsförening (TUFF) i 45 år arbetat mot våld, krig och de enorma utgifterna för militären i våra länder. Tuff har dessutom i många år finansierat alldeles utmärkta projekt, främst i Indien men också i Bolivia och andra håll i tredje världen Ändå sker allt arbete frivilligt och gratis. Men hyran för Tuff-lokalen, sändningsavgifter för Radio Tuff m m kostar. Därför skramlar vi med insamlingsbössor.

Information om TUFF kan man få på www.tuff.fred.se  och genom att lyssna på
Radio Tuff på 91,4 MHz, varannan söndag. kl 17.När som helst på webben www.tyresoradion.se

BLI MEDLEM!
Årsavgift för medlem i TUFF: 200 kr plus 80 kr för familjemedlem. Pg 16 01 37 -6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar