fredag, augusti 10

Bengt Svensson: Alice och Roert i San Francisco

Hej alla lyssnare på Radio Tuff!

En och annan minns kanske att jag brukade skicka rapporter om Alice tills för ett antal år sedan. Hon har bott i SF i 57 år, hela sitt liv. Följande har hänt:

I övre tonåren sköt Alices yngre bror ihjäl sig med ett av de många skjutvapen som hängde på väggen i familjens villa. Alice blev småskolelärarinna, och i 30 år har hennes många olika chefer försökt ge henne sparken från stans skolor men misslyckats.

Alice är en överlevare. Hon betalar 400 dollar i månaden för sin bilförsäkring och har alltid ont om pengar. Hennes yngste bror gifte sig och fick 2 döttrar, söp ner sig, skilde sig, fick 2 eller 3 till döttrar med 2 eler 3 olika kvinnor och blev inlåst på San Quentin-fängelset några år för misshandel efter en olycka, där han fick ena benet amputerat. Tack vare att Alice alltid bantar har hon lyckats hålla vikten konstant runt 120 kg i många år.

Alice' bror sitter häktad för narkotikainnehav, och hans benprotes är konfiskerad. Hans far, advokaten, ligger för döden på ett ställe, som optimistiskt kallas konvalescenthem, och Alice bjöd hem oss på kalkonsoppa. Hon hade nyss kommit hem från en konferens om "Living oils" i Salt Lake City, där hon blivit ovän med sin bästa väninna. Hon hade också haft stopp i avloppet, vilket en stopp-i-avloppet-fixar-firma hade rensat för 250 dollar. Finkänslig som jag är, frågade jag inte hur det gick med bantningen. Eftersom hennes postorderförsändelser av Living Oils är hemskt dyra, levereras de till vår dörr i stället för hennes, där hon är rädd att någon ska stjäla dem.

På spisen stod en 10-litersgryta med kalkonsoppa till brädden samt mycket annat. Liksom köksgolvet var köksbordet belamrat med lådor, böcker, burkar, porslin mm. Vi lastade över en del ovanpå de lådor, böcker, kläder, mjölpåsar etc, som redan täckte soffan och skyfflade en del åt sidan, så att vi fick plats med några tallrikar på bordet.

Soppan var utsökt, jag åt 3 portioner. Sedan gav vi oss skyndsamt iväg, eftersom en av hennes vänner var på väg upp för brandtrappan på baksidan. Han är en hemlös man, mycket vänlig och en smula galen. Förutom kalkonsoppa lever han på att röja väg mellan rummen i Alices lägenhet för 10 dollar i timmen, när den blir alltför oframkomlig. I nästan ett år bodde han i en gammal Volvo, som stod parkerad i min senila svärmors garage. Han kallar sig Roert. Alice kallar honom Rich, som är enklare. För att protestera mot sina föräldrar, som döpt honom till Robert, tog han bort b-et i namnet, och det blev alltså Roert.

Min fru hade inte tid och ork med Roert, så vi drog. Men det var inte det jag skulle tala om utan något viktigare. Ni lyssnare vill väl veta vem som vinner presidentvalet i höst. Men jag vet inte heller.

Tyvärr blir det nog varken Alice eller Roert.
Glad sommar!

Bengt Svensson för Radio Tuff (www.tyresoradion.se ) nr 1321 i San Francisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar