onsdag, december 15

Hampus Eckerman om Assange och Wikileaks

(Sedan 17 år har Hampus Eckerman varit ett radikalt salt i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff, som hörs på 91,4 MHz och på www.tyresoradion.se Här kommer hans kommentarer i aktuella ämnen;)

1) Anna Ardin och Julian Assange är ointressanta. Vi vet inte om det har handlat om någon felaktig anklagelser och ingen är fälld. Vad vi vet däremot är att Wikileaks har gjort ett fantastiskt arbete.
2) Det är därför ganska logiskt att skänka pengar till Wikileaks, däremot inte till Assange i sig.

3) Anklagelser som Assange har blivit utsatta för är inte någon skillnad på vad Craig Murray blev utsatt för som ambassadör i Uzbekistan eller Ellsberg gällande Pentagon Papers. Honey traps och falska anklagelser är något som finns, men vi vet inte om det gäller här.

4) Faktum är att den vanligaste typen av underättelsefällor är när den anklagade faktiskt är skyldig till något! Det är de effektivaste och de som utnyttjas bäst. Det är de som man kan använda för påtryckningar och veta att de ger som resultat.

Så låt oss strunta i Assange som person. Därför att:

a) Det ska redas ut i domstol utan att han ges någon skuld innan han är dömd. Vi kan förstå att han i fall av oskuld är rädd för att bli utlämnad. Vi har ingen aning om han är skyldig eller oskyldig. Vad som än sägs.

b) Wikileaks är inte knutet specifikt till Assange. Vi ska och måste ge stöd till organisationen i sig. Detta är helt enkelt västvärldens fatwa som utdelats mot information som inte gillas.

c) Vad vi är intresserade om är att denna typ av information ska nå så många som möjligt. Vi kräver att Assange ska ha bästa försvar möjligt, stöd honom gärna då han har världens största supermakt mot sig, men minns att han faktiskt kan vara skyldig. Men även skyldig människa har rätt till en seriös rättegång trots utländska påtryckningar. Alla har rätt till ett bekostat försvar.

d) Kom ihåg att Wikileaks fått stoppade inbetalningar från Paypal, Visa och Mastercard. Vi vet att Sverige fått påtryckningar om utlämning av Assagne. Givetvis handlar det också om att skrämma efterföljare. Det är en pågående internationell kampanj, vad som än inte talas om.

Och igen. Assange är en bisak. Det vet han själv. Vad som är intressant är uppgifterna som Wikileaks gett oss. Och att alla, vad de än misstänks för, har rätt till ett fullt rättsligt skydd vad de än anklagas för. Det är vi usla på i Sverige där nyligen två personer blev fällda för "terrorbrott" för att de tog felaktig ställning i nbördeskrigets Somalia. Vad vi vill är att slippa vänta i 30 år på att få svar som t.ex hur USA ljög om Tonkin bay för att starta krig mot Vietnam.
HAMPUS ECKERMAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar