torsdag, december 16

Bengt Svensson: ”Världshistoriens mest pyramidala misslyckande!”

Hej alla lyssnare!

En flyktingbåt slogs sönder, när den kastades mot klipporna längs Australiens kust. 27 personer rapporteras drunknade, mest kvinnor och barn enligt ögonvittnen. De sägs ha kommit från Iran och Irak i ett desperat försök att få politisk asyl i Australien. Enligt statistiken har 636 irakiska båtflyktingar lyckats ta sig i land i Australien under 2010 hittills. Men den helt dominerande gruppen är från Afghanistan, 2706 båtflyktingar hittills år 2010. Och ett okänt antal drunknade, förstås.

Nio år har gått sedan USA invaderade Afghanistan och sedermera fick hjälp av övriga Natoländer och några wannabes, däribland Sverige, och snart har åtta år gått sedan "de villigas allians" invaderade Irak. Ett av resultaten är miljoner människor, som riskerar livet för att fly från sina befriade länder. Det är alltså inte tidigare flyktingar, som återvänder, utan en ständig ström av nya flyktingar, som lämnar Irak och Afghanistan.

En imponerande skara av världens rikaste länder har spenderat hundratals miljarder dollar, dvs biljoner kronor (det är en etta med tolv nollor) på att, som de påstår, förbättra livet för irakier och afghaner, särskilt kvinnor och barn. Skolor, demokrati, kvinnors rättigheter har det talats mycket om. Om vi för ett ögonblick tror på uppriktigheten bakom retoriken, så måste vi alltså konstatera, att vi har framför oss världshistoriens mest pyramidala misslyckande. Biljoner kronor närmare bestämt.

Nu har Stockholm fått en fläkt av det som är vardagsmat i Kabul och Bagdad. En stackars idiot till terrorist lyckades med viss möda ta död på sig själv och ställa till kaos på Drottninggatan. Vad han framför allt lyckades med, var dock att binda Sverige till ett krig utan slut. Karl XII:s fälttåg mot Norge ter sig plötsligt som en god idé.

Slutligen en julklapp till svenska regeringen i form av ett gott råd. A free gift, som vi säger over here: President Reagans fru, Nancy, myntade på 80-talet en slogan, "Just say no!". Den riktade sig mot barn och ungdomar, som riskerade att börja använda narkotika. Tanken var att ungarna var lätta att förleda och övertala för en hänsynslös langare med en väloljad trut. Alltså, lyssna inte på dem, gå därifrån, gå hem och läs läxor, även om kompisarna skäller er för mesar och tråkmånsar. Det är kanske inte så spännande på kort sikt, men i längden räddar det liv! Och nu till Sveriges regering: Nästa gång ni får ett erbjudande om att haka på ett tjusigt krig i fjärran land, Just Say No!

God jul och gott nytt år önskar
Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco

1 kommentar:

  1. Skrev ett blogginlägg om hur vansinnigt det är att låta Svenska soldater vara kvar i Afghanistan. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-vilken-nytta-stannar-svenska.html

    SvaraRadera