fredag, oktober 22

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1275) 24/10 2010 till....

....till den gamle amerikanske skådespelaren och sångstjärnan Harry Belafonte, som vid ett massmöte i Washington den 4 oktober bland annat sade; "Krigen i Irak och Afghanistan är omoraliska, samvetslösa och omöjliga att vinna."

....till lokaltidningarna Tyresö Nyheter och Mitt i Tyresö vecka 42. I TN finns en halv sida om Tyresöradion och Radio Tuff med foton av fem intervjuade (Se http://www.tyresonyheter.nu/14tn7.pdf ). Mitti tog in en insändare av Monica Schelin, ofta hörd här I Radio Tuff. Den har den utmärkta rubriken i medieskuggans Tyresö: ”ANVÄND TYRESÖ-RADION SÅ ATT DEN KAN LEVA VIDARE!” Där sägs också: ”Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har hörts varenda vecka sedan 1985, förmodligen ett rekord för frivillig radio”

....till Informationssamordnaren på Svenska Afghanistankommittén Lasse Bengtsson, som i Aftonbladet (19/10) bland annat skriver: ”Vi har klarat oss helt utan militärt stöd i 28 år nu – dels har vi ett annat uppdrag än soldaterna har. Nämligen att, oavsett regim i landet, verka för det afghanska folket – i förtroendefullt samarbete med folket. Utan stöd från befolkningen kan inte ens Afghanistankommittén fortsätta att arbeta. På frågan om vi behöver stöd av militären, så svarar vi nej. Tvärtom – en sammanblandning mellan den militära insatsen och vår vore förödande. När till exempel amerikanska soldater, som nyligen skett, sätter upp en mobil klinik och delar ut egen sjukvårdsutrustning bredvid Afghanistan-kommitténs sjukhus i Maidan Shahr i den talibandominerade Wardak-provinsen, innebär det mycket stora problem för vår verksamhet. ’Jobbar ni ihop med amerikanska militären?’ Vi har förstås protesterat till amerikanerna.”
Lars Bengtsson skriver också, att Afghanistan har världens högsta barnadödlighet – 30 procent av ungarna blir inte ens fem år! Och på tal om de enorma pengar som satsas på militära insatser exemplifierar han felprioriteringen så här: ”En säker förlossning kostar 35 svenska kronor. En elev i en skola kostar 373 kronor om året. Det blir många säkra förlossningar– och många nya läskunniga barn med framtidstro – för samma kostnad som en enda soldat.”

....till den kristne debattören Bernt Jonsson, som i Sveriges Radios Obs (14/10) under rubriken ”Kan krig någonsin vara rättfärdigt?” bland annat sade. ”Syftet med läran om det rättfärdiga kriget må ha varit gott – att begränsa krigets skadeverkningar – men den är en vacker skrivbordsprodukt. I praktiken har denna lära under århundradenas lopp kommit att legitimera det ena kriget efter det andra. Den har därför åstadkommit mer skada än nytta.” Hela Bernt Jonssons text kan läsas på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=503&artikel=4095644

....till förra gymnasieläraren i Haninge Birgitta Karlfeldt, som på ett jättefint sätt (18/10) inledde en träff i Tuffs samtalscafé Filosofika i det lika omfattande som svåra ämnet ”Onda och goda”

....till Hampus Eckerman, som nästan halva sitt liv varit en mycket uppskattad medarbetare, ett radikalt salt i Radio Tuff. Nyligen fyllde han jämnt (stort grattis!) och onsdagen den 10 november inleder han ett möte i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Ämne: ”Hampus motbilder”, vilket anspelar på hans läsvärda blogg www.motbilder.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar