torsdag, oktober 7

Bengt Svensson, San Francisco: Min märkliga vän Alice

Det var några år sedan jag sist uppdaterade er om Alice. Ni minns hon som krockat bilen så mycket, att hon tvingas betala över 4000 dollar om året i bilförsäkring. Hon som alltid är på vippen att få sparken från sitt lärarjobb, som ständigt prövar nya bantningskurer och får läkarbehandling mot sjukdomar ni inte visste existerade. Hon som har en enbent lillebror som satt i fängelse på San Quentin och en annan bror som skjutit ihjäl sig med en av hennes pappas många skjutvapen. Och som ändå kunde skratta åt sitt elände. Hon har nu bytt jobb från lågstadielärare till att ta hand om 3-4-åringar på dagis.

Hon har inte blivit yngre men däremot tyngre, och hennes mamma har avlidit. Hon bor kvar i samma tvårummare. Det är svårt att förflytta sig därinne. Inte ens dörren till badrummet går att stänga pga alla lådor och prylar, som fyller nästan all golvyta. Det känns nästan som lyteskomik att berätta om Alice, och det var nog därför jag slutade för några år sedan.

Men låt mig fortsätta. Hennes far äger, eller i vart fall har ansvaret för huset hon bor i. Jag tror faktiskt han skrivit över huset på Alice. Från gatan finns tre ingångar, en till övervåningen, där Alice bor, en till mellanvåningen och en till källaren, där hennes enbente bror bor sedan han kommit ut från fängelset. Han lever på en invalidpension, "disability", på ca 600 dollar i månaden. En av hans hobbies är dumpsterdiving, ungefär containerdykning, dvs man tar vara på alla dessa knappt använda prylar, som folk slänger i containrar. Så hans källare är inte bara mörk utan också belamrad med nästan användbara saker. Dessutom har han en vana att vara uppe om nätterna och väsnas. Detta gjorde att hyresgästen i mellanvåningen till slutgav upp och flyttade ut. Varpå Alice bjöd in oss till nyårsfirande ffg på många år. Hennes stora kök hade inte längre plats för några tallrikar på det överlastade köksbordet eller gäster på det lika överfulla golvet, så hon flyttade ner lite möbler, och vi firade nyår i en nästan tom lägenhet, som nyss hyrts ut för 1500 dollar i månaden. Lite senare bestämde sig Alice för att hon ville ha en ny heltäckningsmatta, vilket förstås krävde att hon anställde några människor, som flyttade ner det mesta av hennes möbler och övriga saker till den tomma mellanvåningen. Hon fick sin matta, men däremot har hon inte fått tillbaks alla sina prylar, som alltså fortfarande ockuperar våningen under.

Vid höstterminens början blev hon förflyttad till ett nytt dagis, där alla verkar hata henne. Hon tenderar att belamra också sitt klassrum med prylar, vilket inte var populärt. Hon har en medhjälpare för att ta hand om sina 32 dagisbarn, och när det blev brandövning mitt i ungarnas tupplur, klagade hon förstås. Personalen förklarade att det var brandkåren och inte skolan, som bestämde över brandövningarna, varpå Alice klagade hos brandkåren, som hörde av sig till hennes rektor, som hörde av sig till Alice. Osv.

Personalen klagar nu på att Alice spridit oro och skapat stress på deras tidigare så harmoniska arbetsplats, och hon är, som sagt, inte så populär. Men hon har sju år kvar till 60, då hon kan få en pension att leva på. Efter alla år i stans skolor kunde hon faktiskt ta ut pension redan nu, men då får hon bara 19000 dollar om året, vilket inte täcker hennes många utgifter.

Nu kan man ju tycka, att hon kunde utrymma den där tomma lägenheten och hyra ut den igen för 1500 per månad, dvs 18000 dollar per år, vilket skulle dryga ut hennes föreslagna förtidspension till 37000 dollar om året. Men i så fall vore hon ju inte Alice utan en alldeles normal människa, som ni aldrig skulle ha fått höra talas om.

Nu är det snart sk mellanårsval i USA. Hela representanthuset och en tredjedel av senaten ska väljas om. Dessutom en mängd delstatsguvernörer, stadsfullmäktige, folkomröstningar mm. Varje ny valkampanj ter sig än mer absurd än den föregående. Här i Kalifornien heter kanske nästa guvernör Meg Whitman, tidigare chef på auktionsfirman eBay och numera miljardärska. Hon har redan spenderat 120 miljoner dollar på att övertyga folket om sin förträfflighet för jobbet.

Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco. På www.tyresoradion.se 10-24 okt 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar