onsdag, oktober 6

Marianne Stieger: Radio TUFF:s födelsedagskalas

Radio TUFF har firat sina 25 år. Själva födelsedagen ligger några veckor tillbaka, men firandet ägde rum i förra veckan vid en middag på Lucky House i Tyresö. Jag hann upp i tid från Limhamn till Tyresö Centrum för att delta i detta celebra möte. Hela RadioTuff-gänget deltog och, som sig bör i sådana sammanhang, stod glädjen högt i tak.

Under kvällen fick jag höra talas om vår programledares, Åke Sandins felskrivning i hans förra krönika om värnplikten. Han hade skrivit ”vänplikten”, men vår alltid lika uppmärksamme dataspecialist Bengt Citron rättade till det. Så synd! Tänk –vilket vackert ord! Och vilken vacker tanke! Vänplikt! Plikten att ett lands alla invånare och alla jordens folk skulle vara vänner. Tänk er om världens alla regeringar bytte ut all värnplikt mot en allmän vänplikt! Vi skulle inte ha några vapensmedjor utan bara tankesmedjor. All tillverkning skulle ske i fredligt syfte. Vi skulle inte ha några vapen, inga soldater, inga uniformer. Allt samarbete länder och kontinenter emellan skulle bestå av fredligt utbyte av tjänster och gentjänster.

”Ja, men då skulle vi ju inte tjäna några pengar på vår vapenhandel!” hör jag i andanom några girigbukar utbrista. Visst, några få skulle förlora gigantiska summor, men många, många fler skulle vinna på att inga människoliv spilldes, att inga soldater lemlästades och att inga samhällen skulle förstöras av bomber. All produktion skulle utföras i fredligt syfte. All forskning skulle ägnas åt att skapa bättre levnadsvillkor för människorna på hela vårt jordklot. Då skulle forskningen fokusera på framtida vattenförsörjning och rikare skördar. Miljöförstöringen i fråga om atomförorenade vapen och rädslan för att illasinnade länder skulle tillverka nya atombomber och därmed skapa nya förintelsehot skulle vara minnen blott. Alla skulle leva i vänskap med varandra.

Kära Åke Sandin, skriv ordet vänplikt i många av dina kommande krönikor, så att människorna får upp ögonen för värdet av väntjänst. Då lär vi oss värna om varandra istället för att förgöra varandra!

Valet ligger bakom oss sedan ett par veckor. Och nu ”är det som det är, för hur skulle det annars vara”, som Jonas Jonasson låter sin hundraåring säga i boken ”Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann.” Nu har vi Sverigedemokraterna i riksdagen och alla partier är livrädda för att samarbeta med dem. Men hallå där! Folkviljan har talat! Och demokrati innebär att folkets vilja respekteras. Har våra politiker glömt det? Det är inte några hårda högervindar som blåser. Det är vårt tidigare högerparti som har dragit sig mot mitten och lämnat ett tomrum till höger om sig. Då är det självklart att ett sådant tomrum lämnar plats för missnöjesyttringar. Nu finns det ett sådant parti i riksdagen och då är det självklart att ta debatten med dem. I ett fritt land måste det härska en fri debatt. Ur en sådan debatt kan det växa fram något produktivt för alla.

Under födelsedagskalasets gång fick jag höra följande på tal om högervridningen i politiken i Malmös kommunalfullmäktige: Eftersom Turning Torso i Malmö är vänstervridet, skall det nu få konkurrens. Det skall byggas ett tvillingtorn som skall få namnet ”Returning Torso” och det skall bli högervridet. Har Ilmar Reepalu, Malmös starke man, blivit tillfrågad och vad säger han i så fall?

Själv avstår jag gärna från ett tvillingtorn. Det får mig bara att tänka på terrorattacker. Jag tittar hellre ut på de sju silorna från cementfabriken i Limhamn utanför mitt köksfönster. De skall dock sprängas om något år när cementfabrikens verksamhet flyttar till den nya Norra hamnen i Malmö. Måtte inte Turning Torso sprängas i luften samtidigt, hälsar

Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff (nr 1274) 10-24 oktober 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar