måndag, mars 8

TUFF gör skäl för sitt tuffa nam

Tyresö Ulands- och FredsFörening är mera känd som förkortningen TUFF. Och föreningen har i 43 år gjort skäl för sitt tuffa namn.

För visst är det tufft att i 40 år ha kunnat finansiera så många utomordentliga projekt främst i Indien men ibland också i Eritrea, Bolivia, Ecuador, Mauritius, Belgrad, Kroatien, Guatemala, Afghanistan och Bagdad. Och särskilt tufft har det varit, eftersom allt arbete i TUFF skett oavlönat, så att varenda krona oavkortat har kunnat skickas till ändamålet. Långt större och mera kända biståndsorganisationer blir ibland negativt uppmärksammade genom sina topplöner till cheferna och sina stora ”administrativa kostnader”.

Tufft är också att föreningen varenda vecka i 25 år har kunnat sända radio på 91,4 MHz, de senaste åren också på www.tyresoradion.se. Därmed torde Radio Tuff ha slagit rekord i frivilligt producerad radio. Sedan tre år tillbaka finns över 750 texter från Radio Tuff på www.tuffsandin.blogspot.com . Dessutom finns en varje vecka uppdaterad hemsida www.tuff.fred.se Också Radio Tuff har i alla dessa år gjorts frivilligt och oavlönat. Detta är dock en fördel, därför att sändningen därmed blivit helt oberoende och inte behövt snegla på innetrender utan kunnat gå motvinds genom att till exempel i många år avslöja alla lögner om ryska ubåtar i svenska vatten, kritiskt granska segrarnas krigspropaganda och lyfta fram förlorarnas nedtystade lidanden. Det är tufft men nödvändigt att slå hål på myterna om de hundraprocentigt ”onda” och de hundraprocentigt ”goda” i krig, om man vill skapa en fredlig värld.

Men TUFF finns inte bara på radion och nätet. Med oavbruten frenesi ordnar föreningen offentliga möten i den stolta demokratiska folkrörelsetraditionen, så att människor kan träffas och öga mot öga diskutera viktiga frågor om fred och solidaritet. Det är numera en lika otacksam som tuff uppgift, eftersom det i dag är så svårt att få människor att slita sig från datorer, TV och sysselsättningar i eget privat intresse. De senaste två mötena, Kumlalärarna om Tuff-projekten i Indien och Anna Ek och Håkan Mårtensson om fredsrörelsens aktuella uppgifter, var trevliga och jätteintressanta, så det var synd att så få kom.

Däremot --för att sluta positivt-- är det uppmuntrande att så många betalar medlemsavgiften till TUFF, så att föreningen fortfarande har uppåt 400 medlemmar. Det kostar 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem, som sätts in på Tuffs pg 16 01 37-6. Glädjande många passar också på att sätta in en gåva till föreningen, så att TUFF kan betala hyra för sin lokal och fortsätta att betala sändningsavgifterna för Radio Tuff.

Heders och tack!
-----------------------------------------
Åke Sandin (Krönikan hörs sannolikt i Radio Tuff 14-28 mars)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar