Kära lyssnare!
Samtidigt som världssvälten griper om sig, främjas och tilltar konsumtionen, trots förståsigpåares vädjan om återhållsamhet. Borde vi inte konsumera mindre och dela med oss mera?
I veckan läste jag senaste statistiken över hur mycket vi egentligen konsumerar. Jag baxnade. Men jag baxnade inte så mycket över konsumtionens storlek, som över hur ojämlikt vi förbrukar jordens resurser. Om alla förbrukade ungefär lika mycket, ja, då skulle vi alla bära skulden till jordens utarmning. Men som det är nu, förbrukar några resurser i överflöd, medan stora delar av vårt arma jordklot drabbas av fattigdom och svält. Så humanist jag är, fascineras jag av följande siffror. Fascineras och förfäras.
År 2008 köpte vi alla på hela jorden 68 miljoner motorfordon., 85 miljoner kylskåp, 297 miljoner datorer och – hör och häpna – 1,2 miljarder mobiltelefoner. Samtidigt förbrukade vi också 60 miljarder ton naturresurser, som olja, metaller, naturgas, virke med mera. Allt detta på ett enda år. Men vart i hela världen tar alla gamla bilar, datorer och utslitna mobiltelefoner vägen? Ser ni de gigantiska sopbergen framför er? Där ligger all världens bergskedjor i lä!
Av all denna konsumtion står västvärlden för den största delen. Om alla människor konsumerar som en genomsnittlig invånare i USA, skulle jordens resurser räcka till 1,4 miljarder människor. Men vi är många fler. Vi är mer än sex miljarder människor. Jag får det inte att gå ihop. Vad händer med de 4,6 miljarder som blir utan?
Överflöd åt ena hållet leder till fattigdom åt det andra. Men tro nu inte att fattigdomen endast drabbar världsdelar som Afrika och Asien. Nej, fattigdomen finns på mycket närmare håll. I samma tidning som jag läste ovanstående siffror, läste jag att en miljon tyskar får mathjälp av en hjälporganisation som kallar sig Berliner Tafel, vilket betyder ungefär Matbordet i Berlin. Här fördelas insamlade livsmedel, livsmedel vars sista förbrukningsdag gått ut och som därför ratas av dem som har gott om pengar.
Om så många svälter i det rika Tyskland, hur ser det då inte ut i de fattiga länderna över hela världen? Och förresten, hur många måste inte tigga mat i det rika USA? Tala om olika fördelning av jordens resurser! Fattigdom och svält är grogrunden för fanatism. Och fanatism leder till terror! Hallå, vakna politiker över hela vårt jordklot!
Lyckas vi inte med en jämnare fördelning av jordens resurser, går det för mänskligheten som för dinosaurierna i den indiska delstaten Gujarat för 67 miljoner år sedan. Där i bergtrakterna hittade paleontologer fossil av den ödlehöftade sauropoden, det största landdjur som någonsin levt. Vid närmare studium av de upphittade fossilen visade det sig att jättestora ormar ägnade sig åt att äta upp de nykläckta sauropodungarna. Ett fossil visade en orm som låg slingrad kring en alldeles nykläckt unge. Andra fossil visade 3,5 m långa ormar som höll på att svälja större sauropodungar på upp till en halv meter. Men en naturkatastrof svepte fram över jorden och utrotade alla dinosaurier – men så även de glupska ormarna, vilket fossilen visar.
Det gamla talesättet ”Den som gapar över mycket, mister oftast hela stycket”, besannade sig i detta fall. Kommer det att gå så för oss glupska och omättbara västerlänningar? Jag höll på att säga: ”Den som lever får se.” Jag unnar er trots allt en fastlagsbulle, hälsar från Limhamn
Marianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff (nr 1259) 14-28 mars 2010
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar