fredag, mars 12

Hampus Eckerman: Fuzzy Wuzzies i Papua Nya Guinea

Hej alla lyssnare,
Här i Thailand har jag lyckats hitta vad som samstämmiga uppgifter menar är världens bästa pizzeria. Utsökt bakning, fantastiska råvaror och en ost som smält inte bara i ugnen utan sedan också i munnen. Det är svårt att se hur man skulle kunna göra för att få till en bättre pizza. En som tycks ha strävat efter detta är dock den man i Kalifornien som passade på att norpa en påse riven ost i sin kvartersaffär. Det skulle han inte ha gjort, för domstolen dömde honom till åtta års fängelse. Enligt affären var osten visserligen bara värd kring 30 kronor, men domstolen tycks uppskatta pizzaingredienser på en helt annan skala. Vad som hände med osten vet man inte, men har den varit värd åtta år fängelse får man hoppas någon tog hand om den.

Varje gång man är ute och reser träffar man människor med de mest besynnerliga yrken. Denna gång var det en representant för den australiensiska regeringen som just kommit tillbaka från ett flertal längre vandringsturer i Papua Nya Guineas djungler. Hennes uppdrag har varit lika märkvärdigt som politiskt korrekt enligt den australiensiska krigaretiken.

Under andra världskriget utkämpade Japan och Australien ett bittert krig mot varandra på territoriet hos stackars Papua Nya Guinea där lokalbefolkningen som på så många andra ställen fann sig inblandade i två främmande länders konflikt. Japan hade byggt upp en större bas på ön 1942 och när australiensarna försökte driva bort dem tvingades de istället till en reträtt som kostade dem 4000 liv. Det är här lokalbefolkningen kommer in.

Lokalbefolkningen kallades ända sedan 1800-talet för "fuzzy wuzzies" för sina stora frisyrer. Nu blev de också kallade för änglar, "fuzzy wuzy angels", för sin hjälp med att hjälpa australiensarna under reträtten. De bar bårar med sårade soldater över bergskedjor, donerade mat och vatten till soldaterna och lotsade dem rätt i djunglerna.En soldats dikt med namnet "Fuzzy Wuzzy Angels" innehåller texten:

"Many a lad will see his mother
and husbands see their wives
Just because the fuzzy wuzzy
carried them to save their lives"

Nu låter dessa Fuzzy Wuzzies som några religiösa helgon, men som vanligt saknar myterna relation till verkligheten. I själva verket skedde både tortyr och avrättningar för att tvinga fram stödet. Över 100 människor hängdes, alla utan rättegång. Vid ett tillfälle restes galgar för att hänga 17 män och hundratals skolbarn beordrades av australiensarna att bevittna avrättningarna.

Och nu kommer vi till det arbete som den australiensiske myndighetsrepresentant jag mötte nyss avslutat. År 2008 las det fram en motion som också antogs i det australiensiska parlamentet om att dessa fuzzy wuzzies nu måste belönas på något sätt. Och vips, 68 år efter denna händese vandrar nu en australiensisk representant, med sina livvakter, runt i Papua Nya Guineas djungler för att dela ut plåtbitar i form av medaljer till förmodade veteraner, även om ingen kan vara säker på om de var närvarande eller ej.

Plåtbitarna går visserligen inte att äta, men man får hoppas att de kanske går att använda som fiskedrag
.-----------------------------------------------------
Hampus Eckerman för Radio Tuff, Tyresö U-lands och Fredsförenings sändning nr 1259

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar