fredag, maj 2

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1183) 08-05-04 till....

....till Tuffs indiska partners som i dagarna anordnar och finansierar massbröllop bland den fattiga stambefolkningen (tribals) i Dharampur, där många tuff-projekt finns. Hela 85 par skall vigas och bröllop i Indien är omfattande och kostsamma tillställningar. Men nu bekostar våra partners med donatorer från Bombay mat och andra festligheter, som brukar hålla på i dagar och nätter. Dessa s k tribals är kända för sina vilda danser och till och med för att i motsats till hinduerna dricka hembränt.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som skrivit till de tre skolor som just har eller ska göra dagsverken för skolorna i indiska Dharampur. Södertörns friskola i Huddinge och Alléskolan i Floda gjorde dagsverken för en vecka sedan och den 7 maj är det Kumla skola i Tyresö som jobbar in pengar, dom ska göra livet lite lättare för många hundra indiska barn. Bhikhu skriver bland annat: ”I området runt Vaghval med ca 50 000 invånare håller vi nu på att inrätta det första högstadiet någonsin i området. Era pengar kommer att användas till det och för ett skollaboratorium och för vattenförsörjning. Det är en sådan fin känsla för våra elever och lärare att veta svenska systerskolor långt härifrån arbetar för dem. Ännu viktigare är att era skolor ger oss mod och styrka i denna isolerade trakt.”

....till Bibliotekstjänsts Birgitta Mattson, som recenserar diktsamlingen ”Jag sjunger för dig haiku om sorg och saknad”, skriven av Radio Tuffs medarbetare Marianne Stalbohm-Stieger, som för ett par månader sedan läste flera av dikterna här i Radio Tuff. Birgitta Mattson skriver bland annat så här om Marianne: ”Hennes stora intresse är litteratur och sorgen efter en älskad makes bortgång väckte ett behov att själv uttrycka sig i diktens form. Hon valde den japanska haikuns begränsade form, tre rader och sjutton stavelser, för att frigöra och synliggöra sina starka känslor och ge dem en möjlighet att nå ut till andra. Hon tvekar inte inför intensiteten i sin smärta.”

....till Sydsvenskan som (29/4) översatt en förkortad version av en artikel från New York Review of Books. Den är skriven av den brittiske historieprofessorn Tony Judt. Han börjar med att förklara USA:s olyckliga entusiasm för väpnade konflikter genom att påpeka att ”USA är det enda demokratiska land där militären fortfarande glorifieras. Det beror på att landet slapp stora civila förluster under nittonhundratalets krig. Andra länder räknade civila offer i miljoner, men bara några tusen civila amerikaner dödades i de båda världskrigen” Judt skriver också: ”Amerikanska politiker omger sig med de väpnade styrkornas symboler och grannlåt. Än idag fördömer amerikanska kommentatorer allierade som tvekar att gå in i väpnade konflikter.” Den brittiske historieprofessorn påminner också om tortyren nu och förr: ”Tjugohundratalet har redan på sitt samvete fånglägret i Guantánamo. Här och i andra (hemliga) fängelser torterar USA rutinmässigt terrorister eller misstänkta terrorister. Det finns naturligtvis många tidigare exempel på detta under nittonhundratalet, inte bara i diktaturer. Britterna torterade terrorister i sina östafrikanska kolonier på femtiotalet och fransmännen torterade algeriska terrorister i det smutsiga kriget för att behålla Algeriet.” Och Tony Judts slutkläm är värd att citera: ”Vi behöver lära oss på nytt hur krig brutaliserar och förnedrar såväl vinnarna som förlorarna och vad som händer med oss när vi, efter att ha kastat oss huvudlöst in i ett krig utan mening, uppmuntras att demonisera vår fiende bara för att rättfärdiga detta krigs obestämda fortsättning.”

....till bibliotekarien och fredsaktivisten Wera Svensson i Visby, som e-postar till Radio Tuff och påminner om att Sveriges näst sista krig ägde rum för 200 år sedan. 1808 landsteg en rysk styrka, men Wera berättar att det var en kort och helt oblodigt militär ockupation. Den 76-årige översten Erik af Klint skickade hem stridsvilliga, som samlats vid Ajmunds bro, beväpnade med sälklubbor och liar mot en reguljär armé med kanoner.

....till två verkligt lockande tuff-arrangemang. Redan onsdag den 7 maj återkommer det uppskattade diskussionscaféet Filosofika. Ett tyvärr aktuellt ämne: ”Krig i religioners namn”. Tuff-lokalen Myggdalsv 80 kl 19. Veckan därpå samlas vi i Kulturcaféet, numera vid Nyboda skola där vi ska diskutera krig, fred och religioner med sex superintressanta inledare, både kristna och muslimer, flera med erfarenhet från Mellanöstern. Kulturcaféet onsdagen den 14 maj kl 19. Alla hjärtligt välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar