lördag, maj 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1185) 08-05-18 till....

....till Kumla skola (Tyresö), som sin vana trogen gjorde en strålande insats vid sitt dagsverke den 7 maj. De jobbade in hela 72 476 kronor, varav hälften oavkortat går till Tuff-projekten i Indien. Andra hälften är avsedd för barn i Zambia. Nästa dagsverke för barnen i de fattiga byarna i indiska Dharampur görs av Tyresö skola den 5 juni. Vi som inte behöver anställa unga dagsverkare kan ändå stödja dessa solidariska insatser genom att sätta in belopp på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2.

....till världens äldsta ännu existerande fredsorganisation, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, som hade sin årskongress den senaste helgen och som samtidigt kunde fira sin 125:e årsdag.

....till Aftonbladet som (15/5) förde in en artikel av Bengt Westerberg, ordförande i Röda korset, och Anna Ek, ordförande i Svenska Freds. De uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att ge ett tydligt besked om klustervapen inför konferensen i Dublin den 19-30 maj. De skriver bland annat: ”En stor majoritet av de deltagande staterna arbetar för ett undantagslöst förbud, men Sverige har hittills lagt mest energi på att försöka undanta det svenska klustervapnet, Bombkapsel 90. Den militära nyttan med klustervapen är idag starkt ifrågasatt. Vapnen togs fram för att kunna hejda framryckande pansarförband, men har aldrig använts i det syftet. I själva verket har de använts som offensivt anfallsvapen. Man beräknar att omkring 60 000 människor har dödats och skadats av klustervapen och de blindgångare de efterlämnat. Av dessa är över 90 procent civila.”

....till Olga Bonfiglio i CommonDreams.org (4/5), som citerar iranskan Shirin Ebadi, som fick Nobels fredspris 2003, den första muslimska kvinnan som fick denna utmärkelse. Ebadi som modigt kämpat för mänskliga rättigheter och mot diskrimineringen av kvinnor i Iran vädjar nu till amerikanerna att sluta med att hota med bomber mot Iran. Iranierna vill inte ha kärnvapen utan mera jobb, bättre bostäder och hälsa och mera frihet, påpekar hon. Om Iran hotas militärt kommer också regimkritiska iranier att sluta upp bakom Mahmoud Ahmadinejad, som kommer att utnyttja situationen till att framkalla en nationalistisk våg och att ännu mera förtrycka mänskliga rättigheter. Shirin Ebadi varnar för att regeringar satsar en stor del av budgeten på militärutgifter och efterlyser en folklig proteströrelse mot detta slöseri.

....till Independent, som (8/5) har en artikel av Johann Hari under rubriken ”The loathsome smearing of Israel's critics” [Den äckliga brännmärkningen av Israels kritiker]. Han ger många exempel på hur den inflytelserika israeliska högerlobbyn i USA alltid stämplar sina meningsmotståndare som ”antisemiter”. Hari skriver bland annat: ”Som president visade Jimmy Carter sitt engagemang för Israel genom att ge mera hjälp än någonsin och förmedlade det enda fredsavtalet med ett arabland som Israel någonsin åtnjutit. Han vill också se ett tryggt och säkert Palestina vid sidan om Israel, så i fjol skrev han en bok med titeln Palestine: Peace Not Apartheid [Palestina: Fred inte apartheid]. Det är en förbindlig och saklig genomgång av de främsta rapporterna om mänskliga rättigheter.” Men Carter jämför också palestiniernas situation på västbanken och i Gaza med offren för apartheidsystemet i Sydafrika. Därför stämplas han nu som rasist, påpekar Johann Hari.

....till solidariska människor, som lämnar gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Allt arbete i Tuff och Radio Tuff är helt oavlönat men det finns kostnader i form av lokalhyra och mycket annat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar