fredag, maj 23

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1186) 08-05-25 till....

....till Överingenjör Erland Sangfelt vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som efter 26 år nu har analyserat inspelade ljud från ubåtsjakten vid Hårsfjärden 1982 och slagit fast att det sannolikt kom från skolfartyget Amalia. Mer om detta i veckans krönika om en stund.

....till Medborgargruppen i ubåtsfrågan, som i många år varit det kritiska förnuftets röst i all den hysteri som förmenta främmande ubåtar piskat upp.

....till veterandiplomaten Sverker Åström som (16/5) riktar kritik mot den Irakkonferens som äger rum i Stockholm nu på torsdag den 29 maj. Han skriver bland annat: ”Att just Sverige utvalts att stå som värd kan synas ironiskt då Sverige enligt ett uttalande av statsminister Göran Persson i slutet av mars 2003 officiellt intar ståndpunkten att angreppet var folkrättsstridigt. Regeringen har inte kungjort någon ändring av denna ståndpunkt vilken alltså fortfarande är gällande.” Åström menar att konferensen är ett sätt av USA för att försöka få andra länder att dela ansvaret för de fruktansvärda konsekvenserna av angreppet och ockupationen. Och han tillägger: ”Bakom ansträngningarna att hjälpa Irak tycks ligga ett synsätt att landet utsatts för en naturkatastrof av typen gigantisk jordbävning och att det nu är det internationella samfundets ansvar att reparera skadorna. Så ligger det inte till. Beslutet att angripa och ockupera Irak fattades av de två stora staterna USA och Storbritannien under ledning av George W Bush och Tony Blair. Det enda rimliga är att dessa två stater nu tar ansvaret för att organisera och finansiera återuppbyggnaden av det land som genom deras agerande kommit i sin nuvarande förtvivlade situation".Och till tidningen Riksdag & Departement säger Åström: "Konferensens politiska innebörd är att Sverige legaliserar den amerikanska politiken i Irak. Den riskerar att väcka omvärldens förakt.”

....till organisatörerna av manifestationer/demonstrationer mot Irakkonferensen. Parollerna är ” FÖRSVARA FOLKRÄTTEN, IRAKS SUVERÄNITET OCH SVERIGES RYKTE. SÄG NEJ TILL USA:s OCKUPATION AV IRAK & ANFALLSPLANER MOT IRAN!”
29 maj kl 11 - Uppl. Väsby, utanför konferensen vid Scandic Infra City.
29 maj kl 18 Sergels Torg, Stockholm.

....till Dagens Nyheters Thomas Anderberg som (22/5) skriver under rubriken ”Farlig frestelse att skylla på Ondskan”. Slutkämmen lyder: ”Inget är vunnet med att komma dragande med Ondskan; det kan bara gynna religiösa strömningar och resulterar i bästa fall i tom retorik och i värsta fall i ett primitivt tänkande som utmynnar i ett hämndgirigt samhällsklimat”

....till den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, som kräver en undersökning av israeliska arméns användning av det förbjudna flechettevapnet i Gaza. Det sprider små metallpilar på ett område av 300 gånger 90 meter, så många palestinska civila har dödats av det. Ett annat dödsoffer var den brittiska nyhetsbyrån Reuters fotograf Fadel Shana’a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar