lördag, september 22

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1151) 07-09-23 till....

....till sällskapet ”Per Anders Fogelströms vänner”, som i lördags i ABF-huset i Stockholm hade ett välbesökt seminarium om författaren och fredsaktivisten Fogelström (1917-1998) med anledning av han att i år skulle ha fyllt 90. Hans enorma insatser i fredsrörelsen skildrades av Åke Sandin, som bland annat framhöll Fogelströms inspirerande klokhet och radikala människovänlighet samt att hans bok ”I stället för atombomb” (1958) påverkade oss att bilda en ”ulands- och fredsförening”, TUFF

....till Sally Field, som vid Emmygalan nyligen mottog priset för bästa kvinnliga huvudroll. Hon passade då på att protestera mot kriget:

”Om mödrar styrde världen skulle det först och främst inte bli något förbannat krig

Det klipptes bort vid TV-utsändningen av hennes tacktal ??!!

....till Radio Tuffs medarbetare sedan 1993, Hampus Eckerman, som nu avslutar sin jordenruntresa. Han har fantastiskt nog lämnat rapporter 48 veckor i rad till Radio Tuff från ca 25 olika länder. Tyresö Närradioförening borde vara stolt över Hampus, för vilken annan frivillig radio har någonsin haft något liknande.

....till den brittiska tidningen The Independent, där (16/9) Brian Brady skriver att först nu har Nato bekvämat sig att upplysa serberna, var Natoflyget för åtta år sedan fällde klusterbomber, som spred uppåt 400 000 små explosiva tingestar. 20 000 av dessa exploderade inte och har även efter kriget dödat många serbiska och albanska civila och därav åtskilliga barn

....till lokaltidningen Tyresö Nyheter, som i sitt senaste nummer har en stort uppslagen artikel om Tyresöradion med ett par foton och där det också sägs:

”Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har börjat sitt 23:e år och är nu nedbantat till en halvtimme, som hörs söndagar kl 17, men också en vecka i taget på Succékanalen 91,4”

I samma tidning finns en insändare av Åke Sandin under den frågande rubriken ”FORTSATT TYRESÖRADIO?” Där skriver han bland annat:

”På Åland, där jag gjort reportage, finns två dagliga tidningar och en radio med 15-20 anställda. Ändå finns det 15 000 färre ålänningar än Tyresöbor. Hos oss finns en tidning som kommer en gång i veckan och som domineras av annonser samt två tappra partitidningar (m) och (s), som tyvärr bara kommer några få gånger per år. Tyresö ligger verkligen i den mörkaste medieskugga.”

Åke är orolig för Tyresöradions framtid och att den som andra närradiostationer ska privatiseras med ”amerikanska dunka-dunkalåtar mellan intelligensbefriat pladder och ständiga reklaminslag”. Han uppmanar lyssnarna (läsarna) att höra av sig på tel 08-712 4463 eller på e-post: ake.sandin@tyresoradion.se

Dessutom har tidningen en notis om att Tuff till indiska skolor nu skickat 300 000 kr.

....till Svenska Freds’ Ola Mattsson och Rolf Lindahl, som i Göteborgs-Posten (19/9) skriver under rubriken ”Rekordstödet till vapenindustrin måste minska”. De påpekar att andelen för materiel i svensk militärbudget är extremt hög: dubbelt så stor som USA:s och tre gånger högre än Natoländernas. De skriver:

”Vi är övertygade om att det är bättre för svensk och internationell säkerhet om vi investerar våra resurser i åtgärder som förebygger krig och bidrar till fredlig konflikthantering i stället för dyrköpt krigsmateriel som FN inte ens efterfrågar i internationella insatser. Detta vore väl använda pengar som skulle ge ökad trygghet och utveckling som återbäring till svenska skattebetalare.”

....till Tuffs styrelse, som för några dagar sedan beslöt att skicka 10 000 kr till det indiska skolkomplexet Sarvoday Ashram. Där finansierades på 1970-talet de första av hundratals tuff-projekt i Indien. Det var tre skolbyggnader, uppkallade efter svenska skolor, ett skolbibliotek Tuff Library and Reading Hall med 6000 böcker, ett elevhem och mycket annat. I augusti drabbades Sarvoday Ashram av en översvämning med över en meter vatten forsande genom byggnaderna, varvid många datorer och böcker förstördes.

....till fredsforskaren vid universitetet i Coventry, Jörgen Johansen, som i Sydsvenskan (16/9) varnar för att amerikanska bombningar av Iran skulle sätta världen i brand. Han tycker att retoriken i Washington nu är skrämmande lik hur den katastrofala ockupationen av Irak förbereddes. Och han skriver:

”Moderna krig, oavsett hur ”smarta” vapen som används, dödar i huvudsak civila. Det blir också fallet vid en eventuell bombning av Iran. Inte enbart genom bomber, men när man slår ut kraftstationer, vatten och avloppssystem så är det de nyfödda, de sjuka, de gamla och de fattiga som går en för tidig död till mötes. Skall ett angrepp undvikas så är det nu man måste säga ifrån. Det gäller fredsrörelser så väl som stater, fackföreningar, kyrkor, kvinnonätverk och andra som inte tror att våld skapar fred, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Om några månader kan det vara för sent.”





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar