lördag, september 15

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1150) 07-09-16 till....

....till Strandskolan i Tyresö som nu planerar en nytt Öppet hus för de hundratusentals utfattiga i indiska Dharampurs små byar i bergen. Där finns redan sex Tuff-skolor som ger barnen till analfabeter undervisning. Där finns hundratals av Tuff finansierade brunnar och dessutom många dammar och vallar mot jorderosion. Strandskolans Öppet hus sker den 17 oktober kl 16-19. Stöd dessa duktiga elever och lärare genom ett besök eller genom en insättning på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2 !

....till lokaltidningen Mitt i Tyresö som bland sin otroliga mängd annonser har en helsida om förra tennisstjärnan (Trollbäckens Tennisklubb) och nyblivna författaren Maria Lindström och dessutom en bild av henne på förstasidan. Tidningen hade uppmärksammat att Tyresöradion hade haft en halvtimmes intervju med Maria. Hennes bok har den vitsiga titeln ”Djupfryst kyckling lever”, delvis en drift med vårt fjäsk för supermaktens språk, som inte skriver ihop beteckningar, typ kycklinglever.

....till ansträngningarna att minska barnadödligheten i världen. 1990 dog 13 miljoner barn före fem års ålder. Nu är den siffran 9,7 miljoner per år. Det betyder dock, att över 26 000 små barn dör varje dag. Över 1100 barn i åldern 0-5 år dör varje timme. Det innebär också att varje halvtimme dygnet runt dör lika många barn som det antal svenskar som omkom i den ständigt omtalade tsunamin julen 2004.

....till Tuffs nya diskussionscafé om Indien, som hade en lyckad start i tisdags med bildvisning om de många Tuff-projekten i Indien av Gunnar och Margaretha Petersen. Dessutom deltog Samuel Strandberg som skrivit många läsvärda böcker om Indien. Hans synpunkter nämns i denna veckas krönika, som har rubriken: ”Varför hjälpa ekonomiskt blomstrande Indien?” Nästa träff blir onsdagen den 3 oktober kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsv. 80. Ämne: Indiens religioner. Alla hjärtligt välkomna! Kanske utmynnar det i en resa till Indien. Spännande, va?

....till Svenska Freds, som inbjudit ickevåldskämpen Martin Smedjeback till ett möte under rubriken ”Ickevåldsarbete i en krigsnation” Martin har kommit hem från en tre månaders resa i USA där han utforskat den historiska och nutida ickevåldsrörelsen i landet. Han mötte mängder av engagerade människor, deltog i ickevåldsutbildning och genomförde icke-våldsaktioner. Martin kommer till Svenska Freds kansli, Svartensgatan 6 och visar bilder och berättar på tisdag den 18 september kl 19

...till Kristna Fredsrörelsen som påminner att det på fredag (21 september) faktiskt är DEN INTERNATIONELLA FREDSDAGEN. Inte ens vi i Tuff är särskilt medvetna om denna dag. Det var 2001 som FN:s general-församling bestämde att 21 september skulle vara dagen då hela världen borde fira fred och icke-våld. I Storkyrkan blir det den dagen en ekumenisk fredsgudstjänst kl 18.00

....till Dagens Nyheters Peter Löfgren, stationerad i Jordanien, som (13/9) skriver under rubriken ”Statlig propaganda är inte bistånd” Det är på tal om att Sverige borde ha en Radio Free Sweden”, som kunde upplysa inte minst muslimer om svenska uppfattningar och svensk yttrandefrihet. Löfgren skriver:

” Själv är jag övertygad om att den lilla minoriteten islamistiska mörkmän bara kan bekämpas genom att vi analyserar orsakerna till att de vinner anhängare. Biståndet ska inte gå till statliga svenska radiosändningar. En analfabet som ser sina barn svälta tänker inte i första hand att få en insändare publicerad.”

....till lokaltidningen ”Vi i Tyresö”, som har en artikel om radion under rubriken ”Brett lyssnarstöd för 91,4”. Det framhålls att bara sedan i maj ca 100 lyssnare har lämnat sina mestadels mycket positiva omdömen på hemsidan http://www.tyresoradion.se/

....till Aftonbladets Lotta Gröning, som (13/9) skriver:

”Nu snackas det till och med om att ersätta värnplikten med en yrkesarmé. Jag kan förstå orsaken. Ungdomen vill inte skickas ut i krig under Natoflagg. En sak är säker – i ett nytt kallt krig kommer Sverige på ett helt annat sätt än tidigare att vara inblandat och tydligt knuten till en sida i konflikten. Det är nya tider nu!”

....till den frivilligt och hårt kämpande Tyresö Ulands- och
FredsFörening, som på onsdag den 19 september har sitt styrelsemöte. Det är öppet, det vill säga alla medlemmar är välkomna. Och fika får vi också. Tuff- lokalen Myggdalsv. 80 kl 18.30.

1 kommentar:

  1. Det känns bra att läsa att inte ens en Förbannad Pacifist har koll på Fredsdagen den 21/9. FNs fredsdag inföll förr på olika datum, men sedan 2002 har den ett fast datum, något som många utgivare av kalendrar missat. Jag har mailat ett par och hoppas att dagen får samma status som Alla hjärtans dag i alla fall.

    Vi har en engelsman att tacka för att fredsdagen numer infaller samma datum varje år. Se trailern om hur den kom till:
    http://www.peaceoneday.org/

    På länken ovan kan också alla gå in och registrera ett åtagande för Fredsdagen.

    SvaraRadera