lördag, juli 29

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1091) 06-07-30 till....

....till SvT:s nyhetsprogram RAPPORT som i måndags (24/7) hade granskat företaget Pool Media. Det har specialiserat sig på att med hjälp av ett hundratal telefonagenter tigga pengar för den mycket viktiga kampen mot narkotika. Men dessa berömvärda organisationer mot knark får inte så värst mycket av pengarna. I ställer har ägarfamiljen tillskansat sig 18 miljoner kr av pengarna. Tidigare har det avslöjats vilka svindlande löner chefer för även etablerade och anständiga insamlingsorganisationer har. För oss i Tuff som gör viktiga biståndsinsatser, inte minst i Indien, utan ett öre i betalning är sådana här avslöjanden inte bara klargörande men också obehagliga. Alltför många kan luras att dra allt bistånd över samma luskam.

....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas, som nu skickat brev till Bergtorpsskolan i Täby och tackat dem för de 59 750 kr som skolan jobbade in under ett dagsverke för Tuffs projekt i Indien. Han berömmer skolan för att under så många år ha bidragit till att så många fattiga barn bland stambefolkningen (tribals) i Dharampur kunnat få skolgång. Bhikhu skriver: ”Tack vare Tuffs insatser har barnen i detta tidigare försummade område de senaste åren för första gången i byarnas historia fått en fullt utbyggd grundskola. Det är uppmuntrande för eleverna och lärarna i våra skolor att veta att det finns skolor som Bergtorp som långt borta i Sverige tänker på dem. De ger inte bara materiell hjälp till våra skolor utan skapar också förtröstan på godheten i det mänskliga samhället. För oss som leder välfärdsarbetet i området innebär det nytt hopp ”

....till de allt flera som använder Tuffs mangogram för att gratulera, tacka eller kondolera. Hittills i år har på Tuffs insamlingskonto kommit in 7 275 kr. Det innebär att i indiska Dharampurs många små fattiga byar kan tusentals nya mangoträd planteras. Sammanlagt i år har över 200 000 kr jobbats in för Tuffs omfattande projekt i Indien.

....till idéhistorikern Michael Azar, som i Aftonbladet (27/7) skriver under rubriken ”Har Israel inget val?” Bland annat vänder han på scenariot i Libanon genom följande rollbyte:

”Låt oss anta att israeliska styrkor gått in på palestinskt territorium och tagit palestinska soldater till fånga (vilket även de facto har hänt mer än en gång, det sitter 9 000-10 000 palestinier i israeliska fängelser). Händelsen visar sig leda till våldsamma reaktioner. Inom loppet av två veckor har palestinska flygangrepp trasat sönder stora delar av Jerusalem och Tel Aviv, bombat vägförbindelserna mellan landets städer, avskurit miljoner från elektricitet, vatten, bensin och mat. Inte ens skolor, ambulanser, mediakontor, flygplatser och sjukhus skonas. Dödliga missiler faller över civila bostadsområden. Man räknar döda i hundratal. Det talas om en ny Exodus: närmare en miljon judar befinner sig på flykt i och från sitt eget land - men det finns inga säkra flyktvägar eftersom palestinierna även bombar flyende familjer i deras bilar. Efter två veckor diskuterar omvärlden fortfarande om det är proportionerligt eller inte. Palestinierna har nämligen, för att parafrasera Rice, ’samma rätt som alla nationer att försvara sig själva’ och att leva i fred och trygghet. Man visar förståelse för den palestinska reaktionen: förutom att Israel ockuperar deras land i strid mot flera FN-resolutioner har de relativt nyligen splittrat upp hela landet genom att resa en mur genom det och kidnappat flera av dess folkvalda politiker. Vad som sker är med andra ord ingenting annat än att Israels egna handlingar med, återigen, ett slags "nödvändighet" återvänder mot landet självt. Självfallet beklagar man att civila måste dö och ber den palestinska ledningen visa återhållsamhet, samtidigt som man förser den med ständigt nya precisionsbomber och attackflyg.”

....till samme Michael Azar som för ett år sen (5/7 2005) var sommarpratare i Sveriges Radio. Då talade han bland annat om klyftorna i världen:
”Å ena sidan en värld där de 200 rikaste människorna äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning, där världens två rikaste människor tillsammans har mera pengar än världens fattigaste 48 länder tillsammans.och där den rikaste femtedelen står för 75 % av all elkonsumtion. Å andra sidan en värld där en miljard människor lever på mindre än en dollar om dagen, där omkring 800 miljoner lever i kronisk hunger, 1½ miljard människor lever utan el, där mer än tio miljoner människor årligen dör i det tysta krig som heter undernäring, vattenbrist, diaréer och olika sjukdomar som i princip utrotats i den rika världen och där aids, tbc och malaria varje dag skördar tiofalt fler människoliv än de som dog i World Trade Center den 11 september. Jag kan förstå varför vi håller tysta minuter för de cirka 3000 offren för 11 september. Men däremot blir jag förvånad när man sedan inte håller lika många tysta minuter för de tiotusentals civila offren för de amerikanska bombningarna av Afghanistan och Irak”

....till alla dem som på söndag den 6 augusti, Hiroshimadagen, manifesterar sin avsky mot dagens tiotusentals kärnvapnen och sin tro på icke-våldsliga lösningar på konflikter. Tuff planerar en manifestation i Tyresö centrum lördag den 5 augusti. Mera om detta kommer att meddelas under reprisen av Radio Tuff tisdag kl 18-19



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar