....till kommendören Karl Andersson, som i Sveriges Radios Godmorgon världen (9/7) berättar om hur han den 28 oktober 1981 som förste svensk gick ombord på den i Blekinge grundstötta sovjetiska ubåten 137. Han har sedan dess modigt hävdat att det inte var ett avsiktligt intrång. Ingen är så dum att man går in i den grunda och steniga Gåsefjärden, i svenskt skyddsområde dessutom, med dånande dieselmotorer, om man är ute på spionuppdrag, menar den sjömilitära veteranen Karl Andersson. Han påpekar: ”Man kan till och med hyra en svensk segelbåt ju och förse den med svensk flagg och gå in där, så det finns massor av metoder som är mycket smartare och troligare i en underrättelseoperation. Det absolut sista man ska välja är en ubåt, det är fullständigt korkat” Andersson säger, att ”det var order på att det var en avsiktlig kränkning” och han tillägger: ”Hade det varit en fyllegrej som det troligen var, hade man kunnat gäspa över det hela men för att det skulle få en politisk och militärpolitisk betydelse måste det vara en avsiktlig inträgning. Att påstå att det var något annat, det var ju nästan landsförräderi” (Karl Andersson tillhörde dem som inte rycktes med av mediernas mångåriga ubåtshysteri. Liksom flera andra tvivlare, till exempel Ingemar Myhrberg, hördes han i Radio Tuff under de år vi ofta kritiskt granskade alla ubåtsskrönor. Det pinsamma var då att många troende i sin argumentnöd beskyllde oss för att gå Moskvas ärenden. Ja, kommendör Andersson sa som sagt att det närmast betraktades som landsförräderi)
....till sommarprataren i Sveriges Radios P 1, Mikael Engström, som i tisdags (11/7) berättade om sin tid (1980-85) på Försvarets Radioanstalt (FRA). Han hade varit med när amerikanska Herkulesplan i hemlighet landade på Arlanda med last av signalspaningsutrustning, som i samarbete med USA skulle användas vid underrättelseoperationer längs den sovjetiska kusten
....till Tuffs indiske partner Bhikhu Vyas som nu meddelar, att omfattande hälsovårdsprogram nu planeras bland tuff-projekten i Dharampur/Kapradas små fattiga byar. Det talas bland annat om en ögonklinik, blodprovslaboratorium, cardiogram, mödravård, handikappcentrum och en mottagning för ormbitna. Bhikhu rapporterar också om en liten avlägsen by, där 3 500 trädplantor har planterats, främst mangoplantor och andra fruktträd. (Kom ihåg att den perfekta presenten är Tuffs mangogram, som allt flera nu använder, till exempel ”i stället för blommor” Bhikhu framför också sitt tack till skolor och andra som i år redan har jobbat in över 200 000 kr till Tuffs Indienprojekt.
....till tuff-medlemmen och insändarskribenten Åsne Liedén som skriver (DN 8/7) under rubriken ”Drömmen om kibbutz har falnat”. Bland annat skriver hon: ”När Israel slår ut el- och vattenförsörjningen för folket i Gaza, som redan är hårt drabbat av brist på mat och försörjningsmöjligheter, måste väl det betraktas som terrorism
....till Jan Guillou, som (AB 9/7) skriver om hur ängsligt svenska politiker (med Lars Ohly som undantag) i Almedalen undvek att beröra Gazabornas förtvivlade situation. Han skriver bland annat: ”Som terrorism räknas inte den israeliska terrorismen, vilket fullkomligt undergräver de västerländska demokratiernas trovärdighet. Varenda svensk politiker uttryckte sin avsky inför exempelvis terrordåden i Madrid och London, våra ledarsidor flammade av indignation och avsky. Vilket inte alls var fel, tvärtom. Felet uppstår när Israels betydligt större terrordåd inte föranleder mer än svensk politiks likgiltighet”.
....till den ryske presidenten Vladimir Putin som på en presskonferens tillsammans med George W Bush vid G8-mötet väckte skratt och applåder genom att på tal om mänskliga rättigheter säga: "Ärligt talat, vi vill verkligen inte hasamma sorts demokrati som de har i Irak."
....till professorn vid Helsingfors universitet Merete Mazzarella, som i Svenska Dagbladet (14/7) skriver under rubriken ”En dansk skamfläck”. Det handlar om hur uselt danskarna behandlade tyska flyktingbarn vid krigsslutet. Det ledde till att 7000 av de tyska barnen dog
....till Stellan Skarsgård, som i Svenska Dagbladet (11/7) säger: ”Jag gillar att bo i ett land där man betalar mycket skatt och ingen svälter.”
....till de skolor och enskilda som hittills i år bidragit till att under första halvan av 2006 har över 200 000 kr satts in på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2. De används för utomordentliga och ekonomiskt snåla projekt för många tusen fattiga indier. Dessutom har flera tusen kronor kommit in till plantering av mangoträd i det tidigare så försummade Dharampurs små byar, bebodda av den föraktade och diskriminerade stambefolkningen (Tribals)
....till de allt flera som använder den perfekta presenten. Det är Tuffs mangogram som kan användas för att gratulera, att lämna i ställer för blommor eller för att hedra minnet av någon avliden. Mangogrammen har bidragit till att ca 60 000 mangoträd har kunnat planteras i Indien.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar