måndag, juli 10

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1088) 06-07-09 till....

....till filmaren och debattören Maj Wechselmann, som skriver (AB 6/7) under rubriken ”Nu måste Göran Persson protestera”. Hon menar att en humanitärkatatrof nu är nära I Gaza och citerar utrikesminister Eliasson och biståndsminister Jämtin: ”Livsbetingelserna för civilbefolkningen på Gazaremsan närmar sig det ohållbara. En humanitär katastrof är nära … Utslagningen av elförsörjningen i Gaza får förödande konsekvenser. Stora delar av civilbefolkningen – kvinnor, barn, åldringar och sjuka – står utan elektrisk ström. Färskvattenförsörjningen är avbruten. Reningsverk och avloppspumpar är lamslagna med svåra följder för hälsotillståndet för civilbefolkningen. Sjukhusens livsviktiga tekniska utrustning står utan elförsörjning. Reservaggregatens bränsletankar är snart tomma. Det medvetna bombandet av civila mål – av central betydelse för civilbefolkningens överlevnad – såsom elförsörjning, färskvattenförsörjning och avloppshantering står i strid mot den internationella humanitära rätten och kan sägas utgöra en form av kollektiv bestraffning av civilbefolkningen.” Wechselmann varnar för att många patienter i Gazas sjukhus kommer att dö när reservaggregaten tar slut och att dricksvattnet nu i den starka hettan håller på att infekteras därför att reningsverken inte fungerar tillräckligt på grund av elbristen. Hon känner väl till Palestina efter ha intervjuat och gjort film där, senast för ett halvår sen filmen ”Det heliga landet”

....till insändarskribenten Marco Espvall som (DN 4/7) påpekar att nära en femtedel av de totala svenska forskningsanslagen går till militär forskning och utveckling av nya vapensystem. Bara en halv procent går till nedrustning och säkerhetspolitik. Han skriver: ”Genom dessa satsningar på militär utveckling bidrar Sverige till att världen spenderar ofattbara summor på militära rustningar i stället för att satsa på civil och hållbar utveckling. Sverge bör bryta denna trend. Omfördela de statliga resurserna från militär till civil forskning och utveckling”

....till läkaren Gunnar Olofsson som bland annat skriver: ”Vi stjäl de fattiga ländernas fåtaliga utbildade läkare och sjuksköterskor till vår egen lyxsjukvård. Vi säljer nödvändiga mediciner till högsta pris, garanterat av upphovs- och patentregler. Och med hjälp av WTO, handelsregler och ’globalisering’ tvingar vi på de fattiga länderna våra dyra överskottsprodukter, samtidigt som vi hindrar deras produkter att nå in på våra egna marknader.”

....till Mona Stenberg som i Riddarhyttan på egen hand ordnade en loppmarknad och fick in 2 700 kr till Tuff-projekten i Indien

....till Aftonbladets Petter Larsson som (2/7) skriver om den svenska exporten av flechetteammunition, som sprider död i ett stort område och därför också drabbar många civila. Vi säljer den också till USA, som använder den i Irak och Afghanistan. Sverige har tredubblat sin vapenexport sedan 2001 och sålde förra året för 8 600 000 000 kr, varav 15 procent gick till diktaturer och krigförande stater. Larsson sammanfattar: ”Lite förenklat ger de vapen vi skeppar till krigförande länder och diktaturer kanske 3 000 jobb. Det är skälet till att svensk ammunition dödar irakier. Så lågt är priset för moralen. Några tusen liv för några tusen jobb.”

...till den israeliska författaren Susan Nathan som (AB 4/7) rapporterar från av israelerna ockuperat område. Hon skriver bland annat: ”Det tycks som om Israel, liksom dess allierade i Europa och USA, fullständigt har missförstått vad människolivets okränkbarhet innebär. I medierna framställs konflikten i Mellanöstern om och om igen ur dessa politikers moraliskt skröpliga perspektiv.”

....till historiedoktorn Marie Cronqvist, som forskar om svensk civilförsvarskultur (sic) och som (SvD 2/7) skriver under rubriken ”Att lära ett folk uppskatta atombomber” Hon påpekar att 1900-talet suddade ut vad som var kvar av traditionell krigförings skarpa åtskillnad mellan soldater och civilbefolkning. Och hon tillägger: ”Vätebomben var till sin konstruktion en fundamentalt annorlunda typ av vapen, vars förödande effekter var och fortfarande är omöjliga att förstå. Mellan 1953 och 1963 stod visarna på Bulletin of the Atomic Scientists berömda domedagsklocka på blott två minuter i tolv. Planeten jorden var i omedelbar och akut fara.” Men ändå var kalla krigets amerikanska civilförsvarsprogram ett fullständigt misslyckande, för amerikanen i gemen tycktes vägra att ta civilförsvaret på allvar. Det fanns också sådant som folk i allmänhet inte fick reda på: Cronqvist skriver: ”Till hemligheterna hörde nämligen att inte alla skulle få plats i den underjordiska skyddsvärld som upprättades och att den politiska och militära makteliten i stället byggde skyddsrum åt sig själva i jättelika komplex i West Virginia och Pennsylvania. Att detta skulle finansieras med skattemedel krävde diskretion” Marie Cronqvist påpekar, att den amerikanska fredsrörelsen inspirerades av marscher och sittstrejker i Europa och påminner om att i New York den 12 juni 1982 samlades mer än 800 000 antikärnvapenaktivister till en av tidernas största enskilda protestmarscher.

....till den fantastiska Granny Peace Brigade (farmödrarnas fredsbrigad) i USA. Dessa kvinnoveteraner, som med hjälp av rullstolar och käppar och med blommor i sina hattar uppsöker arméns rekryteringskontor och kräver att få ersätta sina barnbarn som tjänstgör i Irak. Flera gånger i år har polisen fått ingripa mot dessa fredsaktivister. (Men var finns dagens studenter??!)

....till den tyska tidningen Junge Welt, som låter Jürgen Elsässer kommentera den milda domen i Haag mot den muslimska kommendanten i Srebrenica, Naser Oric. Han dömdes till två år men släpptes genast, eftersom han redan tillbringat den tiden under rättegången. Från serbisk sida har man undrat varför bara serber döms till långa straff, medan Oric som påstås ha ansvaret för över 3000 serbers död 1992-95 kommer så lindrigt undan. Under samma period uppges 192 serbiska byar runt Srebrenica ha bränts ned

....till solidariska människor som stöder Tyresö Ulands- och Fredsförening
(Tuff) och Radio Tuff genom gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6. Allt arbete i Tuff och Radio Tuff görs oavlönat men det finns kostnader till lokalhyra, sändningsavgifter och mycket annat som måste täckas. På samma plusgiro kan man också bli medlem. Det kostar per år 200 kr för enskild och 80 kr för övrig familjemedlem




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar