söndag, juli 2

BENGT SVENSSON i SF: EN GAMMAL MASSAKER

Hej alla lyssnare på Radio Tuff!

Den amerikanska krigsmakten delar ut massor med medaljer till sina soldater varje år. En heter the Purple Heart, purpurhjärtat. Senator John Kerry, om någon minns honom, fick tre stycken, tror jag, under Vietnamkriget. Det finns faktiskt en bit motorväg mellan Oakland och Berkeley, som heter the Purple Heart Trail eller något i den stilen. Överhuvud taget verkar de flesta amerikanska motorvägar, broar och tunnlar fått namn efter generaler, amiraler och andra militära företeelser.

Jag ska berätta om en man som hette Hugh Thompson, som fick en medalj som heter Soldier's Medal år 1998 för något han gjort 30 år tidigare, den 16 mars 1968. Thompson dog för ett tag sedan, 62 år gammal, annars hade jag inte vetat om honom.
Den 16/3 1968 inträffade vad som i Sverige kom att kallas Song My-massakern. Här kallas den massakern i My Lai. Men det stämmer förstås inte. Massakrer inträffar inte, de genomförs. Song My-massakern var en militär operation som planerats i förväg. Löjtnant William Calley blev långt om länge ställd inför krigsrätt för denna krigsförbrytelse, där hundratals civila vietnameser dödades. Han fick några år i hemtrevlig husarrest som straff.

Hugh Thompson var en helikopterpilot som kom flygande över området med två besättningsmedlemmar, när massakern pågick. Han landade helikoptern mellan löjtnant Calleys soldater och byborna och räddade ett antal av dem in i helikoptern. När han kom tillbaks till sin militärbas anmälde han det inträffade till sina överordnade, som inte gjorde någonting förrän massakern läckte ut i tidningarna flera månader senare. Calley ställdes så småningom inför krigsrätt och dömdes med hjälp av Thompsons ögonvittnesbeskrivning.

Calley blev sedan benådad av president Nixon, medan Thompson utsattes för trakasserier och dödshot, när han kom hem till USA. Thompsons tragedi var kanske att han var karriärsoldat som trodde på USA:s krigsmakt som en god kraft i världen. För honom var det självklart att krigets lagar måste följas. Han knäcktes av trakasserier och utfrysning och hotades ett tag med krigsrätt. Döda djur slängdes på hans trappa i bästa maffiastil. Resten av livet led han bland annat av alkoholism, mycket vanligt bland Vietnamkrigsveteraner för övrigt, vilket bidrog till hans tidiga död.


Efter åratal av påtryckningar och namninsamlingar tvingades militären efter 30 år att ge honom och hans två besättningsmedlemmar medalj för deras modiga och rättrådiga handlande. En av dem dog i kriget och fick medaljen postumt.
En intressant detalj är att den officer som först utredde massakern och sopade den under mattan var dåvarande majoren Colin Powell. Han skrev bland annat att förhållandet mellan amerikanska soldater och vietnameserna var utmärkt.


Han blev befordrad han!
------------------------------------------------------
Bengt Svensson för Radio Tuff i San Francisco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar