lördag, juli 2

ÖVERSVÄMNINGAR I GUJARAT

I 35 år har Tyresö Ulands- och Fredsförening (Tuff) finansierat hundratals projekt i Gujarat, delstaten i nordvästra Indien. Under 90-talet skickade Tuff ca en miljon kronor per år till Indien –inte illa av en lokalförening. De senaste åren har projekten främst varit i det bergiga och gudsförgätna Dharampur, bebott av tribals (stambefolkningen), av våra partners kallade ”de fattigaste av de fattiga”. Man kan tillägga att de också är bland de mest föraktade i det indiska klass- och kastsamhället.

I Dharampur har för Tuff-pengar bland annat sex skolor drivits med 750 elever, hundratals brunnar och små dammar konstruerats och 55 000 mangoträd planterats.

Tuffs främsta partner de senaste 26 åren har varit Bhikhu Vyas. I dag kom följande e-brev från honom

BHIKHUS RAPPORT 2005-07-03:

Livet har stannat av här i delstaten Gujarat. Vi har haft oavbrutna störtregn under de senaste åtta dagarna. Landsvägar, också huvudvägar och motorvägar, är stängda. Järnvägstrafiken mellan Bombay och Ahmedabad är stoppad liksom den i Saurashtra (sydvästra Guaja)t

Dharampur, där de många Tuff-projekten nu finns, är värst drabbat av störtskurarna. Där har det redan regnat 80 inches (över 2000 mm). Vi har just lyckats få kontakt med två av våra medarbetare i städerna Kaprada och Dharampur. De hade inga nyheter om förluster till liv och egendom. Skadorna på grödorna och åkrarna är uppenbara. Vi kommer att starta ett massivt program för att distribuera utsäde för återsådd, precis som vi gjorde förra året och som gav gott resultat. Vi har fått några erbjudanden om hjälp. Vi väntar nu på rapporter om dammarna, skolorna etc, nu när vädret börjar bli bättre. Nu kan våra lärare och medarbetare ringa till oss. Tills i går var vår telefon död.

Situationen i Gujarat är extremt allvarlig. Enligt de senaste rapporterna har 125 människor dränkts (inklusive fem polismän i tjänst), och det kan vara flera. 500 000 människor har fått flytta till säkrare platser i flyktingläger. Ett tåg från Ahmedabad står under vatten. Passagerarna fick ta sig upp på taket. Myndigheterna försöker förtvivlat att rädda dem. Militära helikoptrar har satts in. Militären hjälper den civila administrationen på många platser.

Den här monsunen är den värsta katastrofen efter jordbävningen i Gujarat 2001, då ca 20 000 människor dödades. Den var dock geografiskt begränsad, medan regnet och översvämningarna nu är vitt spridda med mycket större materiell ödeläggelse.

Inga dödsfall i Valod, även om också vi har haft häftiga regn alla dessa dagar.
----------------------------------------------------------------
(Extrainslag i Radio Tuff 2005-07-03)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar