söndag, juli 17

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1037) 05-07-17 till....

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1037) 05-07-17 till....

....till den expakistanske författaren Tariq Ali, som bland annat skrivit boken ”Fundamentalisternas kamp”, där han analyserar både den muslimska och den västerländska fundamentalismen. I tisdagens DN (12/7) skriver han under rubriken ”LÖSNINGEN ÄR POLITISK” bland annat: ”Etablissemangets politiker har inte mycket stöd från unga och detta gäller särskilt i arabvärlden. Så länge västvärldens politiker för krig medan deras muslimska kollegor ser på i tystnad kommer unga människor att attraheras av grupper som utför slumpmässig hämnd.....Det huvudsakliga skälet till detta våld är våldet som åsamkas folken i den muslimska världen. Att bomba oskyldiga människor är lika barbariskr i Bagdad, Jenin och Kabul som det är i New York, Madrid och London. Erkänns inte detta kommer våldet att fortsätta.”

....till Göteborgs-Posten som i torsdags (14/7) publicerade en lång artikel av Svenska Freds’ ordförande Frida Blom, som bland annat skriver: ”Det "krig" mot terrorismen som världens stora makthavare har fört sedan den 11 september 2001 har bara lett till en upptrappad våldsspiral där våld från regeringarnas sida har mötts med än mer våld från terrorgrupper. USA har genom sitt globala korståg mot terrorn samt genom krigen i Afghanistan och Irak underblåst de antiamerikanska och fundamentalistiska stämningar bland terrorgrupper som man velat försvaga. Israeliska hämndaktioner, dödsskjutningar och övervåld mot palestinier har lett till än fler självmordsbombningar. Och ju längre Rysslands krigföring i Tjetjenien fortsätter desto fler rekryter hittar militanta fundamentalister bland den tjetjenska civilbefolkningen”. Frida Blom skriver positivt om Folkpartiets vakthållning kring fattigdomsbekämpning, demokrati och mänskliga rättigheter men tycker att partiet nu på tal om ”kriget mot terrorismen” använder medieutrymmet till utspel som luktar populism.

....till Dagens Nyheters Andreas Malm, som i torsdags (14/7) skriver under rubriken ”VAR ÄR MURBRÄCKAN? ISRAEL HOTAR INTERNATIONELL RÄTTSKIPNING” Han påminner om att det nu är ett år sen Haagdomstolen i klara ordalag dömde ut muren på Västbanken som olaglig. Han skriver bland annat: ”Med ett penndrag ska 55 000 palestinier stängas av från Jerusalem. Den upp till nio meter höga betongmuren ska byggas runt ännu flera hus”

....till fredsforskaren Jan Öberg (TFF), som på tal om det i veckan så aktuella Srebrenica skriver, att det inte finns några vettiga skäl att glömma eller förtiga andra fall av massakrer, etniska rensningar och terrorbombningar, i vilka andra oskyldiga människor har förlorat sina liv. Han skriver bland annat om Srebrenica: ”Det faktum att det finns olika källor och siffror för antalet saknade, dödade och flyttade förbises. Likaså ignoreras det faktum att det finns flera rapporter och olika åsikter om vad som verkligen hände och varför. Det faktum att den bosniske militärbefälhavaren i Srebrenica, Naser Oric, är åtalad vid Haagtribunalen förbises. Soldater från den holländska FN-bataljonen beskriver honom som ’en skurk, en rövare, en hallick och en mördare’.... Förbisett är också relationerna mellan den militära och politiska bosniska ledningen å ena sidan och Al Qaida och islamistiska nätverk å den andra. Ska vi verkligen tro att väst har dödat hundratusentals oskyldiga irakiska muslimer under de senaste 14 åren men har en sådan passion och solidaritet med bosniska muslimer? Knappast. Det är troligare att de ännu måste demonisera serberna, eftersom varje annan attityd och ett öppet erkännande av komplexiteten på Balkan skulle innebära tvivel på den förenklade svart-vita bild av konflikten som det internationella samfundet har använt på forna Jugoslavien sedan 1991”.

....till Nerikes Allehanda, som i onsdags (13/7) tog in ett inlägg av Jan Hagberg, som påminner om serbernas lidanden och bl a skriver: ”Om fred och försoning ska uppnås i det forna Jugoslavien måste allas krigsbrott erkännas – och beskrivas på ett sätt som de flesta berörda uppfattar som någorlunda hederligt. Försoning är knappast något som kan beordras fram på trots mot andras erfarenheter.” I Skånska Dagbladet i måndags (11/7) skrev Hagberg tillsammans med Karin Wegestål en liknande artikel, där de kritiserar medias ensidiga och förenklade propagandabild i fråga om forna Jugoslavien.

....till dem som fortsätter att använda Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 också i sommar. I veckan har exempel Mario Almasio i Trollbäcken satt in 400 kr som gåva. På samma plusgiro kan man också bli medlem i Tyresö Ulands- och Fredsförening. Årsavgift: 200 kr för enskild, 80 kr för övrig familjemedlem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar